Marouane Fellaini: “De tijd is rijp op met pensioen te gaan”

De middenvelder en Belgisch international Marouane Fellaini gaat met pensioen. Hij heeft aangekondigd niet meer uit te komen voor het Belgische team in internationale toernooien. De 31-jarige Fellaini speelde 87 wedstrijden voor België, speelde in twee wereldkampioenschappen en droeg bij aan het Belgische succes in Rusland, waar de Rode Duivels derde werden in 2018.

Middenvelder bij Everton en Manchester United

Als middenvelder speelde Fellaini onder andere bij Everton en Manchester United. “Ik heb veel fantastische herinneringen en ik ben er trots op dat België op dit moment nummer 1 is in de Fifa ranking” zei Fellaini. Momenteel speelt de Belg in China voor Shandong Luneng waar hij eerder deze week zijn debuut maakte tegen Beijing Renhe, en al goed was voor het winnende doelpunt. Fellaini speelde voor het eerst als international in februari 2007, ruim tien jaar geleden. Hij scoorde 18 keer in zijn internationale voetbalcarrière.

Na 12 jaar kondigde Fellaini zijn vertrek aan. “Voor mijn gevoel is de tijd nu rijp om te stoppen en een stap terug te doen zodat de volgende generatie spelers het veld op kan en deze zeer succesvolle periode in het Belgische voetbal voort kunnen zetten.” Hij gebruikte twitter om zijn besluit aan de wereld kenbaar te maken. “Na 12 jaar voor België uitgekomen te zijn op het hoogste niveau heb ik besloten om te stoppen met het internationale voetbal” zo twitterde de middenvelder, hij bedankte zijn medespelers, teamgenoten en de Belgische fans voor hun support.

87 internationale wedstrijden

Fellaini speelde 5 en een half jaar voor Manchester United voordat hij het vliegtuig pakte naar China om daar zijn voetbalcarrière voort te zetten bij Shandong Luneng Taishan. Het besluit om te stoppen als international viel hem niet gemakkelijk. “Het is geen makkelijk besluit geweest voor me en zeker niet een die ik zo maar maak maar de tijd is rijp om te stoppen.” Maar, zo blikt Fellaini terug, “het is een eer geweest om mijn land 87 keer te mogen vertegenwoordigen en twee keer een wereldkampioenschap en een keer het EK te mogen spelen voor België” aldus de middenvelder.  Hij wenst het nationale elftal veel succes bij de kwalificatie wedstrijden de komende tijd voor het Europese Kampioenschap.

Waaronder het WK van 2018

Fellaini speelde 5 wedstrijden in de 2018 Wereldkampioenschappen in Rusland en hielp België om de halve finale van het toernooi te bereiken. Ze haalden echter de finale niet, en moesten hun meerdere erkennen in het Franse team die later het toernooi wonnen. Fellaini scoorde in de ronde van 16 tegen Japan, een wedstrijd die het Belgische team won met 3-2.

Paris Saint Germain slaat hij af

Paris Saint Germain had interesse in de overname van Fellaini die echter pas ruim een half jaar later Old Trafford verliet in januari 2019. Het klonk aanlokkelijk voor de middenvelder maar hij besloot Machester United niet te verlaten omdat Jose Mourinho zo veel vertrouwen in hem had en tekende nog voor een paar maanden extra.  Toch gaf Fellaini wel toe graag voor het Parijse team gespeeld te hebben maar hij was nog niet klaar voor vertrek. Een half jaar later wel, na 10,5 jaar in Engeland gespeeld te hebben. Naar eigen zeggen heeft hij prachtige voetbalseizoenen meegemaakt op het eiland maar was het begin 2019 tijd voor een nieuw avontuur.

Manchester United blijft hij volgen

Fellaini volgt Manchester United in Old Trafford nu van een afstandje. De club verwelkomde Solskjaer terug en hebben 10 wedstrijden van de 11 gewonnen onder de interim leidinggevende. Ze lijken Fellaini niet te missen en stomen door – het team blijft een goede optie om op in te zetten op websites zoals Circus Sport en Bet777. Volgens Fellaini is Manchester United in een goede vorm, hebben ze het vertrouwen en zijn ze favoriet bij de voetbalfans in de Champions League waar de ploeg op doelpunten won van Paris Saint Germain in de achtste finale.

Fellaini speelde 19 keer voor Manchester United in de eerste helft van het 2018-2019 seizoen. Hij scoorde een aantal keer net in de 90ste minuut een doelpunt, tegen Derby County in de EFL Cup en tegen de Zwitserse Young Boys in de UEFA Champions League. Nadat Jose Mourinho weg was gestuurd als coach bij Manchester werden ook de mogelijkheden voor Fellaini om aan zijn spelminuten te komen gelimiteerd. Hij speelde slechts in twee van de negen wedstrijden onder het bewind van Ole Gunnar Solskjaer, beide keren werd hij ingezet als wisselspeler en begon hij niet in de basis opstelling.

Marrokaanse roots, Belgische international

Geboren in Etterbeek als zoon van Marokkaanse ouders mocht Fellaini ook uitkomen voor het Marokkaanse team. Hij koos er echter voor om voor België uit te komen, een keus die hij al vroeg in zijn jeugd maakte. Hij begon zijn internationale carrière in het Belgische team onder 23 waar hij in 2008 mee afreisde naar de Olympische Spelen. Een succesvol jaar voor de jonge Fellaini, toen hij ruim tien jaar geleden naar het Verenigd Koninkrijk vertrok begon hij zijn carrière bij Everton, waar hij de clubs jonge speler van het jaar 2008-2009 werd. Een jaar eerder, in 2007 werd hij geselecteerd voor het Belgische elftal waarin hij debuteerde tijdens een wedstrijd tegen Portugala in de UEFA Euro 2008 kwalificatiewedstrijd waarin hij wel scoorde, maar die zijn team verloor met 2-1.

Na 12 jaar ten einde

Zijn internationale carrière heeft daarmee dus ruim 12 jaar geduurd. Hij speelde onder andere in 2014 in het Belgische 23-man sterke team voor het toernooi om de wereldbeker. Hij scoorde de gelijkmaker voor de Rode Duivels in de tweede helft in de openingswedstrijd van het WK, waarin de Rode Duivels met 2-1 wonnen van Algerije. Het Belgische team werd in de kwartfinale naar huis gestuurd door Argentinië. Al met al is de carrière van Fellaini op het internationale toernooi zeer succesvol gebleken en hoewel het een moeilijke keus is geweest, zal hij vanaf nu niet meer voor het Belgische team uitkomen. Hij sloot af met de korte zin maar veel zeggende woorden “België bedankt”.