UEFA Champions League

Geschiedenis

De UEFA Champions League is een begrip in de sportwereld. Het is een jaarlijks terugkerende voetbalwedstrijd die georganiseerd wordt door de Europese Voetbalunie. Het is een van de meest prestigieuze voetbaltoernooien ter wereld. Enkel topclubs mogen eraan deelnemen. Het is elk jaar ook een van de meest bekeken sportevenementen op wereldvlak. Het evenement gaat zeker niet onopgemerkt voorbij.

De term Champions League verving in 1992 de term Europese Champion Club’s Cup of Europese Cup. De Europese Cup bestond reeds sinds 1955. Oorspronkelijk was de wedstrijd die dateert van voor 1992, enkel toegankelijk voor de nationale voetbalkampioenen. Tijdens de jaren daarna mochten ook andere uitstekend presterende clubs aan de wedstrijd deelnemen. Real Madrid kende tot nu toe het meeste succes in de geschiedenis van de Champions League met welgeteld twaalf toernooizeges.

De Spaanse clubs konden met zeventien zeges de meeste overwinningen op hun naam schrijven. Engeland en Frankrijk wonnen elk twaalf keer. De wedstrijd werd reeds gewonnen door tweeëntwintig verschillende clubs, waarvan twaalf de wedstrijd meer dan een keer op hun naam konden schrijven. Read Madrid won verdiend van Juventus met 4-1 tijdens de finale van 2017 en kwam zo aan de twaalfde wedstrijdzege.

UEFA

De UEFA of de Europese Voetbalunie is het regerend orgaan van het Europese voetbal. Vijfenvijftig nationale voetbalbonden doorheen heel Europa zijn er lid van. Een van de doelstellingen van de UEFA is het bieden van antwoorden op alle vragen aangaande het Europese voetbal, het promoten van voetbal in een geest van eenheid, solidariteit, vrede, begrip en fair speelgedrag. Discriminatie op het gebied van politiek, rassen, religie, geslacht of om andere redenen wordt niet geduld. Dankzij de UEFA worden de waarden van het Europese voetbal nageleefd en de relaties met alle betrokken partijen onderhouden. Ten slotte biedt UEFA ook ondersteuning en bescherming aan alle UEFA-leden.

De UEFA valt onder de Zwitserse wetgeving en wordt geacht politiek en religieus neutraal te zijn en te blijven. Het hoofdkantoor van de UEFA is gevestigd in het Zwitserse Nyon. Het orgaan vormt een onderdeel van de FIFA, de Wereldvoetbalbond. De FIFA bevindt zich in het Zwitserse Zürich. De organen van de UEFA bestaan uit een congres, een uitvoerend comité en een voorzitter. Daarnaast telt de UEFA ook de organen voor de gerechtelijke administratie.

Focus op veiligheid

Wat de Champions League wedstrijd van 2017 zo bijzonder maakt, is dat het de eerste keer voorkomt dat een wedstrijd onder gesloten dak wordt gespeeld. Dit gebeurde na een beslissing van de Football Association of Wales (FAW). De organisatie nam bijzondere veiligheidsmaatregelen na de meest recente terroristische aanslag in Manchester, waarbij tweeëntwintig mensen om het leven kwamen. Het dak werd ook gesloten voor de twee officiële trainingssessies die plaatsvonden op vrijdag 2 juni. Op die manier konden de wedstrijden plaatsvinden in de meest gunstige omstandigheden en konden de spelers zich volop concentreren op de voetbalwedstrijd.

Wedstrijdverloop

Op zaterdag 3 juni 2017 jl. vond de finale van de UEFA Champions League plaats tussen Juventus (Italië) en Real Madrid (Spanje). Het was het 62ste seizoen dat de Champions League wedstrijd werd gehouden en het 25ste seizoen sinds de naamsverandering van het toernooi van de European Champion Clubs’ Cup naar de UEFA Champions League. De wedstrijd werd gespeeld in het Millenium Stadium in Cardiff, Wales. Het was een spannende wedstrijd.

Tijdens de finale van de Champions League tussen Juventus (Italië) en Real Madrid (Spanje) blonk Cristiano Ronaldo uit door zijn sportieve prestaties. De Portugese topper maakte twee doelpunten. Ronaldo kon beginnen scoren omdat Giorgio Chiellini een uitzonderlijke fout maakte. Dit zorgde ervoor dat de ploeg van Juventus tijdens de tweede wedstrijdhelft met angst af te rekenen kreeg. Daardoor konden de spelers van Juventus niet meer echt overtuigen.

Naast de twee doelpunten van Ronaldo, konden nog twee ploegmaten ook voor doelpunten zorgen. De andere twee goals kwamen van Casemiro en M. Asensio. Mario Mandzukic van Juventus kon een tegengoal maken. Ondanks het feit, dat die goal de geschiedenis ingaat, als een van de beste goals uit de finale, moest Juventus uiteindelijk toch zijn nederlaag toegeven. Real Madrid won met 4-1 van Juventus.

Doelpunten tijdens de wedstrijd Real Madrid – Juventus

In de 20ste minuut van de wedstrijd scoorde Cristiano Ronaldo een eerste keer voor Real Madrid. Hij werd hierbij geassisteerd door Daniel Carvajal.

In de 27ste minuut van de wedstrijd was het de beurt aan Juventus om te scoren. Mario Mandzukic maakte een goal. Hij werd gesteund door Gonzalo Higuaín.

Tijdens de 61ste minuut kon Casemiro van Real Madrid een tweede doelpunt maken.

Het derde doelpunt volgde in de 64ste minuut. Cristiano Ronaldo werkte hiervoor goed samen met Luka Modric.

Tijdens de 90ste minuut kon Marco Asensio van Real Madrid het vierde doelpunt tot een goed einde brengen. Marcelo hielp hem hierbij.

Prijzengeld finalisten UEFA Champions

Wat verdient een finalist van de UEFA Champions League nu precies en wat is het verschil tussen het prijzengeld van de winnaar en de verliezer? Er wordt verwacht dat de winnaar van de finale met het meeste prijzengeld gaat lopen, maar niets blijkt minder waar te zijn. Real Madrid mag dan wel de Champions League finale van 2017 van Juventus gewonnen hebben, maar het is toch Juventus die met het meeste geld naar huis gaat. Real Madrid ontvangt ongeveer 89,5 miljoen euro, terwijl Juventus 101,1 miljoen euro in handen krijgt.

De sommen verschillen in bedragen die worden verkregen via de deelnamebonus (zowel Real Madrid als Juventus 12,7 miljoen euro), de prestatiebonus (Real Madrid: 6 miljoen euro, Juventus: 8 miljoen euro), een deel van de UEFA’s tv-inkomsten (Real Madrid: 35,3 miljoen euro, Juventus: 50,6 miljoen euro), de ronde van 16 (zowel Real Madrid als Juventus: 6 miljoen euro), de kwartfinale (Real Madrid en Juventus elk 6,5 miljoen euro), de halve finale (beide landen elk 7,5 miljoen euro) en de finale (15,5 miljoen euro voor Real Madrid, 11 miljoen euro voor Juventus).