Eden Hazard schiet Chelsea naar Europa League finale

Rode Duivel en Chelsea spits heeft toegegeven dat alleen het winnen van de Europa League het seizoen van Chelsea nog enigzins glans kan geven. Het was geen best seizoen voor Chelsea, dat momenteel tweede staat in de Premier League en ook niet meer van die plek af zal komen. Meer slecht nieuws ligt in het verschiet voor Chelsea; want de topspits Hazard heeft al zo goed als zeker besloten te vertrekken naar Real Madrid.

Hazard komt met aankondiging na finale

Hazard heeft aangekondigd meer over zijn toekomst mede te delen na de finale van de Europa League, op 29 mei in Baku. Hiermee zinspeelt onze landgenoot ongetwijfeld op zijn vertrek uit London, en naar de club die hij al zo lang als zijn werkgever wilde kunnen rekenen; Real Madrid.

Het seizoen van Chelsea in de Premier League is er niet één om over naar huis te schrijven. Op een glansloze derde plaats zal Chelsea het seizoen afsluiten, met een gigantische achterstand van 26 punten op de nummer één Manchester City. Hazard snapt maar al te goed dat de enige redding van Chelsea winst is in Azerbeidzjan.

Gevraagd naar de toekomst van Chelsea vertelde Hazard de pers: “Als je naar dit seizoen kijkt zijn Manchester City en  Liverpool veel beter dan ons. Als we met ze willen wedijveren om de titel volgend jaar, dan moeten we het veel beter doen. Dat is simpel. We moeten wedstrijden winnen in voetbal, doe je dat niet dan kom je in de problemen. Zo simpel is het.”

Derde plaats Premier League voor Chelsea niet genoeg

Het team van Maurizio Sarri heeft Tottenham net aan verslagen in de race om de derde plaats. Want de Spurs speelden gelijk tegen Leicester en dat geeft Chelsea lucht. Het gelijk spel van Tottenham is ogenschijnlijk ingegeven door de felle strijd die geleverd moest worden in Amsterdam, waar Ajax met 3-2 verslagen werd en waar zo onverwacht alsnog toegang tot de finale van de Champions League werd verkregen.

Eden Hazard: “Wij zijn het beste team van London, daar twijfel ik niet aan. Maar de competitie is zo enorm competitief. Om in de top vier van de Premier League te eindigen moet je hard werken. En dat hebben we wel bereikt. We hebben samengewerkt dit seizoen. Kon het dan niet beter? Uiteraard kon het beter. Maar uiteindelijk was het doel om in de top vier te eindigen en dat is gelukt.

Ondertussen is, met het mogelijke vertrek van Hazard, ook het speculeren begonnen over de eventuele opvolger van de uitstekend spelende Rode Duivel. Onder meer Christian Pulisic, international bij de Verenigde Staten, wordt genoemd. Hij is dit seizoen uitgeleend door Chelsea aan Borussia Dortmund.

Pulisic mogelijke vervanger Hazard

Pulisic: “Ik kan niet wachten, het word teen fantastische ervaring. Een kleine verandering voor me om in Engeland te spelen en me in het Engels te kunnen uiten…Ik barst van verlangen!” Of zijn komst een versterking gaat zijn is onduidelijk. Wil je van die onduidelijkheid gebruik maken door geld in te zetten op Chelsea op gratis goksites, kijk dan eens bij Ladbrokes of Bet777.

Eden Hazard was vergane glorie bij Chelsea. De Europa League was niet voor hem bestemd en hij kwam moeilijk uit de verf. Zo was het begin van Hazard bij Chelsea. Maar ondertussen heeft de spits van de Rode Duivels laten zien over een langere houdbaarheid te beschikken dan met aanvankelijk dacht. En zo komt het dat Hazard is uitgegroeid tot een steunpilaar van jewelste bij de club uit London.

Hazard neem verantwoordelijkheid en penalty

Zijn vermoeide benen moesten hem de volledige twee uur land dragen in de tweede wedstrijd van de halve finale. Eintracht Frankfurt had er alles aan gedaan om Chelsea naar de strot te grijpen en de grote finale voor Hazard te verpesten. En het was de Duitsers bijna gelukt. Maar een vermoeide Hazard, die vooral richting het einde steeds minder creativiteit in zich leek te hebben, kon er toch nog iets van maken tegen Frankfurt, en wist zijn team naar de finale te schieten.

Want Stamford Bridge is het podium van Hazard. En dat is al een poosje zo, ongeacht de competitie. Want Hazard’s vuur brand al een poos voor Chelsea, soms een razend vuurzee, maar soms ook niet meer dan een windlichtje. Hij heeft met zijn vechtlust titels in de wacht gesleept voor Chelsea, heeft individuele titels behaald, heeft een team op sterven na dood op sleeptouw genomen. Het toch wat verstomde kritiek om zijn eventuele vertrek doet hierdoor vervreemdend aan, en dat is waarschijnlijk precies de rede die Hazard heeft om weg te gaan. Want nog altijd lijken de Engelsen Hazard niet in de armen te hebben gesloten.

Ook voor Hazard is deze situatie nieuw Hij zag hoe Cesar Azpilicueta de penalty mistte, en zo Eintracht met één voet in de finale zette. Hij zag hoe Kepa Arrizabalaga de bal recht door het midden vuurde en wist te scoren. Hij wist dat hij aan de bak moest toen hij zag hoe Goncalo Pacienca stotterde in de aanloop en hoe Kepa alweer een penalty tegen hield. En dat was de kans voor Hazard, met Stamford Bridge opnieuw zijn podium. Met een behoorlijke knal schoot hij Chelsea, zijn Chelsea, naar de finale van het belangrijke toernooi. En dat deed hij allemaal voor de toeschouwers van wie hij zo houdt. Het was een moment van pure magie.

Hazard eindelijk populair bij Chelsea aanhang

Hazard mistte niet. En geen weldenkend mens in het stadion verwachtte dat hij ging missen. Zijn benutte penalty in de shootouts was wellicht het enige dat vast stond op deze mooie voetbalavond. Kepa kon deze bal niet redden, was door Hazard de verkeerde kant op gestuurd, en moest toezien hoe een zegevierende Belg door een massa uitbundige fans werd toegejuicht.

Hazard na afloop: “Ik neem altijd mijn verantwoordelijkheid.” Zijn taak was te scoren, in een penalty of niet, dat was men bij Chelsea om het even. Maar als hij daadwerkelijk Chelsea gaat verlaten na dit seizoen dan zitten ze bij Stamford Bridge met een probleem: hoe zijn gat op te vullen. Want dat Eden Hazard een enorm gat gaat achterlaten, zoveel is al wel duidelijk.