Champions League: verlies voor Manchester United

De kwartfinales van de Champions League zijn de afgelopen weken gespeeld. Het is de spannendste competitie in Europa en vele fans zaten voor de buis gekluisterd – als ze niet in het stadion aanwezig waren om hun ploeg te ondersteunen. We blikken kort terug op de gespeelde wedstrijden.

Catalanen winnen van Manchester United

Het was een uitdaging voor Manchester United om tegen Barcelona te spelen. Niet in de laatste plaats omdat de sterspelers niet in vorm waren – ze schitterden niet zo glanzend als verwacht had kunnen worden. Het zou als geen verrassing moeten komen dat de topvoetballers van de tegenpartij deden waar ze voor gekomen waren, ook al scoorden ze niet zelf maar via United speler Luke Shaw. Het was een prachtig moment in Old Trafford toen Lionel Messi de bal speelde naar Luis Suarez. Suarez speelde de bal voor het goal langs, raakte Shaw die een eigen doelpunt veroorzaakte. Zuur, het bleef het enige doelpunt in de wedstrijd en zorgde ervoor dat de Catalanen met winst, en voordeel, naar huis gingen na de eerste wedstrijd van de kwartfinale. Daarna echter, deed Manchester United niet meer onder voor de Spaanse rivalen. Ze waren niet per se beter dan hun tegenstanders maar waren een gelijkwaardige partij. De uitzondering was wellicht David De Gea die een bal mooi redde, met zijn voet, van voormalig Liverpool speler Philippe Coutinho. Ook Scott McTominay was belangrijk voor Manchester United tijdens dit eerste deel van de kwartfinale.

Toch ook verdedigend zwak United

Verdedigend was er dus niet heel veel op aan te merken, maar juist de mannen voor in het veld lieten steken liggen dit seizoen. Ze wisten de kwaliteit niet te leveren, de punten niet te scoren wanneer er kansen voor ze lagen. Als je van Barcelona wilt winnen, moet je het wel zelf doen. Je krijgt geen punt cadeau. In Camp Nou waren de verdedigende kwaliteiten van Manchester United niet meer goed zichtbaar. Ashley Young raakte de bal kwijt, die belande in de voeten van Lionel Messi. Het had niet erger kunnen uitpakken, en de Argentijn speelse zichzelf soepel vrij langs de verdediging van United, en glipte langs De Gea om te scoren. De tweede goal tegen was aan de keeper te wijten. Hoe vaak hij United behoedt voor scores tegen, deze keer gleed het schot van Messi onder hem door. Philippe Coutinho maakte het af voor de Catalanen, en scoorde de 3-0 met zijn karakteristieke skills, de bal aan de binnenkant van zijn rechter voet. FC Barcelona wint met 4-0 van Manchester United en treft Liverpool op 1 en 7 mei in de halve finale van de Champions League.

Dominerend Liverpool

Liverpool domineerde beide wedstrijden van de kwartfinale tegen Porto FC waardoor het haast wat saai spel was, vergeleken met de andere wedstrijden. Liverpool wist daarmee het ticket naar de halve finale binnen te halen, voor het tweede jaar op rij. De ploeg zet daarmee een trend voort, onder Jurgen Klopp, de manager van de club. De eerste wedstrijd was precies wat men verwachtte. Liverpool won met 2-0, door doelpunten van Naby Keita en Roberto Firmino. Jordan Henderson was ook goed op dreef in zijn nieuwe rol als nummer 8.

Porto startte veelbelovend in het tweede deel van de kwartfinale. Moussa Marega bleek een ergernis te zijn voor de verdedigers van Liverpool, al in de eerste minuten van de wedstrijd. Over beide wedstrijden genomen wist de Franse spits tien keer te schieten op doel maar hij scoorde geen enkele keer. Eerder was de spits wel succesvol in Europese wedstrijden. In zes opeenvolgende verschijningen op het veld wist hij wel het doel te vinden maar legen Liverpool was hij niet behouden genoeg, en haastte zijn schot waardoor hij niet de dreiging wist te zijn die eigenlijk wel mogelijk was en waardoor hij Liverpool weerstand had kunnen bieden. Er werd een VAR ingevoerd om het doelpunt van Sadio Mane te checken wat geldig werd bevonden. Daarna scoorden ‘the Reds’ met Mo Salah, Roberto Firmino en Van Dijk. Voor hun tegenstanders zat er nog een schamel puntje in het val, van Eder Militao, maar dat was een troostprijs voor de ploeg niet eigenlijk geen antwoord had op het spel van Liverpool. Porto focust zich nu weer op het behalen van de  Portugese titel in eigen land, verwikkeld in een race naar de eerste plek met Benefica.

De underdog Ajax laat mooi voetbal zien

Ajax werd door sommigen gezien als de underdog maar ze blijven fantastisch voetbal laten zien in deze Champions League competitie. Cristiano Ronaldo speelde in beide wedstrijden voor Juventus en scoorde twee keer, maar zijn ploeg kon de Nederlandse jongens niet bijbenen. Ajax maakt een heuse comeback op het wereldvoetbal toneel. De Italianen waren bij veel mensen favoriet en hoewel Ronaldo in Amsterdam wist te scoren kwamen ze niet echt aan het spel te pas. Ajax speelde vermakelijk voetbal, hield de druk er op en speelde een meedogenloze stijl voetbal. Ze verstikten hun tegenstanders en gaven ze bijna geen ruimte waardoor ze ballen over wisten te nemen op sleutelmomenten in de wedstrijd. Hoewel Barcelona-Liverpool de kaskraker dit seizoen zal zijn, belooft de halve finale van Ajax tegen de Spurs een mooie pot voetbal op te leveren. Je kunt er op in zetten op sites zoals Circus en Ladbrokes.

Man City 4 – 4 Tottenham Hotspur

Het eerste deel van de kwartfinale tussen Manchester City en Tottenham Hotspur was wat telleurstellend of ondermaats. Manchester City was de favoriet maar wist geen indruk achter te laten. Er ontstond controverse over een penalty die Hugo Lloris uit het doel hield. De VAR gaf inzicht in de fout die aanleiding gaf voor de penalty, wat een handsbal was van Danny Rose die zich natuurlijk gedroeg in het 16 meter gebied. Het doet stof rondom de VAR opwaaien. Het tweede deel van de kwartfinale maakte veel goed voor de voetbalfan, al in de eerste 10 minuten van de tweede wedstrijd werden drie goals gescoord. Het was een prachtige wedstrijd met 5 doelpunten. De kwartfinale eindigde echter in een gelijkstand, met voordeel voor Tottenham die op uitdoelpunten wint.