Welke diamant zal op de Memorial Van Damme glinsteren?

De Diamond League, de belangrijkste competitie op het gebied van atletiek, is bijna afgelopen. De competitie startte in mei 2017 in Doha. De finale vindt op 1 september 2017 in het Koning Boudewijnstadion in Brussel plaats. De Belgen kunnen hun hartje op sportief vlak weer helemaal ophalen. De Memorial Van Damme in Brussel eert Ivo Van Damme. Deze atleet stierf op 22-jarige leeftijd ten gevolge van een auto-ongeval. Hij won twee zilveren medailles op de 800 meter en 1500 meter tijdens de Olympische Spelen te Montreal in 1976. Het is een prachtig gegeven, dat de atleet altijd in de harten van de mensen zal blijven leven. Ondertussen wordt de Memorial Van Damme al voor de 41ste keer georganiseerd. Houdt u van atletiek, dan hebt u zeker en vast al een idee, welke steratleten dit jaar de wereld zullen inspireren en motiveren. Dat u en ik sportieve diamanten zullen zien, dat staat als een paal boven water.

Internationale topatleten

Op internationaal niveau zijn alle ogen vooral op Tom Walsh (Nieuw-Zeeland) en Ryan Crouser (USA) gericht. Beide atleten nemen aan het onderdeel kogelstoten deel. Walsh is een wereldkampioen in die discipline en Crouser mag zich Olympisch kampioen noemen. Bij de 100 meter vrouwen valt de naam van Elaine Thompson op. De topatlete uit Jamaica won tijdens de Olympische Spelen van Rio 2016 goud. Haar concurrenten zijn dus gewaarschuwd. Wie eenmaal goud heeft gewonnen, neemt niet snel genoegen met minder. De coach van Thompson, Stephen Francis, is erin geslaagd, op relatief korte tijd een ware kampioene te creëren. Hij deed dit door haar duidelijk te maken, dat ze haar sport erg serieus moest nemen. Blijkbaar hebben zijn woorden haar geraakt. Thomson is goed op weg op de superster van Jamaica te worden. Hieruit blijkt nog eens hoe belangrijk het is, om door een zeer bekwame coach te worden getraind. De coach bepaalt hoe ver de atleet geraakt. Als de atleet de richtlijnen volgt, is succes de volgende stap.

Succesvolle Belgische atleten op de Memorial Van Damme

Philip Milanov

De Belg Milanov is een atleet van wereldklasse in de discipline discuswerpen. In Rio 2016 won Milanov een zilveren medaille. Zijn eerste Belgische titel in discuswerpen haalde hij in 2011. Milanov is niet alleen erg goed in atletiek, hij blijkt ook nog eens zeer begaafd op het gebied van digitale kunst en entertainment te zijn. De mentaliteit die van Milanov een grote atleet maakt, heeft ook een positieve invloed op andere aspecten van zijn professionele leven. De studie die hij volgt, vergt eveneens erg veel inzet. De atleet heeft echter karakter en zet door. Op die manier combineert Milanov een zeer succesvolle atletiekcarrière met een geslaagde studieloopbaan. Ondertussen vindt hij ook nog de tijd om erg hard te trainen, zodat hij een steeds betere discuswerper wordt.

Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils

Van der Plaetsen en Pittomvils zijn beiden Belgische atleten die zich op de tienkamp concentreren. Van der Plaetsen won Europees goud in Amsterdam in 2016. Daarnaast bereikte hij de 8ste plaats tijdens de Olympische Spelen in Rio. Pittomvils nam in 2015 deel aan de Wereldkampioenschappen atletiek in China. Zowel Van der Plaetsen als Pittomvils zullen tijdens de Memorial Van Damme uitstekend getraind aan de start van de meerkamp verschijnen. Het is de eerste keer dat er een meerkamp tijdens de Memorial Van Damme plaatsvindt. De meerkamp neemt 2 dagen in beslag en zal bestaan uit activiteiten als kogelstoten, verspringen en 110 meter horden. Het zal spannend worden. De twee Belgische topatleten zullen het tegen internationale concurrenten opnemen, maar het kan voordelig zijn, dat ze in eigen land hun prestaties mogen neerzetten. De steun van het thuispubliek moet hen extra kracht geven.

Onze allergrootste diamant: Nafi Thiam

Diepe liefde voor atletiek

Alle Belgische liefhebbers van atletiek zullen zeker naar de sportieve prestaties van onze Belgische topatlete Nafi Thiam willen kijken. In 2011, op 16-jarige leeftijd, nam Thiam al aan het Wereldkampioenschap voor jongeren in Lille deel. Ze won er wel geen goud, maar ze ontdekte daar haar liefde voor atletiek. Thiam heeft een zeer gezonde instelling: elke sportieve deelname ziet ze als een groeikans. Door telkens haar prestaties te analyseren en te kijken wat ze een volgende maal beter kan doen, zorgt ze ervoor, dat ze als atlete blijft groeien. Ze is met haar 23 lentes nog jong, dus er is nog erg veel groeipotentieel voor de jonge Thiam weggelegd. De coach van Thiam, Roger Lespagnard, drukt Thiam op het hart, dat ze nog jong is en dus haar tijd mag nemen, om te groeien. Met een coach, die zorg draagt voor het welzijn van zijn atleet op lange termijn, en een begripvolle familie- en vriendenkring, heeft Thiam zeker alle kaarten in handen om nog heel lang aan de top te blijven. De topatlete verdient het in ieder geval.

Diamant van hoge kwaliteit

Dat Nafi Thiam een diamant van hoge kwaliteit is, mag wel duidelijk zijn. In de zomer van 2016 won ze tijdens de Olympische Spelen goud. Bovendien werd ze recent nog wereldkampioen zevenkamp. Nafi Thiam houdt van goud. Het is erg voorspelbaar, dat Thiam nog vaak goud zal winnen. De atlete heeft alles mee: een enorm groeipotentieel, een sterk karakter, een keiharde inzet, een stevige focus en een positieve instelling. Daarnaast lijkt het ook nog eens, dat ze met veel gemak haar sportieve prestaties neerzet. Ze komt ook erg evenwichtig en volwassen over. Wat haar helemaal een prachtige persoon maakt, is dat ze met beide voeten op de grond blijft. Ze waarschuwt het publiek er ook voor, dat ze niet moeten denken, dat ze onoverwinnelijk is. Ook zij moet voortdurend trainen en hard blijven werken, om aan de top mee te kunnen blijven draaien. Het is goed, dat Thiam haar gedachten met het publiek deelt. Zo zal ze zeker voor de jeugd een bron van inspiratie blijven. De boodschap van Thiam is duidelijk: werk aan je talent en blijf eraan sleutelen.