Full English: Britse teams in finale Champions League

Normaal gesproken worden de woorden ‘full English’ vooral gebruikt als het gaat om het aanduiden van het typische Britse ontbijt met spek, worst en bonen maar de laatste dagen circuleert de uitspraak ook in voetbalkringen: alle vier de finalisten van de Europese competitie zijn Engels en komen uit de Premier League. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat alle vier teams uit 1 land komen. Chelsea en Arsenal spelen de finale van de Europa League op 29 mei en natuurlijk treffen de Spurs en Liverpool elkaar op 1 juni in Madrid voor de finale van de Champions League.

Wonderbaarlijke comeback

Liverpool wist een wonderbaarlijke comeback te maken in de halve finale tegen FC Barcelona. Het team schreef geschiedenis door een achterstand van drie punten van de eerste helft van de halve finale weg te werken. In de thuiswedstrijd scoorde Liverpool vier keer, waarmee de algehele stand van de halve finale op 4-3 kwam te staan. Twee van de doelpunten werden gescoord door Divock Origi, de vervangende spits, en de invaller Georginio Wijnaldum die in de rust het veld in kwam. Dit duo wist het de Argentijnse Lionel Messi enorm moeilijk te maken – een prestatie voor de spitsen uit Liverpool, die wereldvoetballen Messi het nakijken gaven door vol passie en overtuiging te spelen. Messi bleef geschokt achter na het verlies.

Een ondenkbare finaleplek

Voor coach Juergen Klopp leek de winst ondenkbaar toen zijn team aan de tweede wedstrijd van de have finale begon. Een dergelijke achterstand wegwerken is enorm moeilijk. Klopp is extatisch na de winst en zegt dat hij het niet voormogelijk had gehouden de finale zo te bereiken. De ploeg stond voor de fans in het stadion toen de toeschouwers ‘You’ll Never Walk Alone’ zongen wat voor een merkbare siddering door het publiek zorgde. Liverpool winst de nul op het bord te houden tegen Barcelona, waarop Klopp zegt “ik weet niet hoe de jongens het hebben gedaan, gewonnen met een schone lei, het is ongelofelijk” aldus de Duitser. “Ik zag James Milner na afloop van de wedstrijd huilend op het veld. Dit betekent zo veel voor ons allemaal. Er zijn natuurlijk belangrijkere dingen in de wereld maar dat we zo’n emotionele atmosfeer hebben neergezet vanavond is wel heel erg bijzonder” zo voegt de coach er aan toe.

Spurs ook op dreef

Ajax leek het voordeel te hebben op de Spurs. Het team stond met 1-0 voor en had thuisvoordeel in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam tijdens de tweede wedstrijd van de halve finale. De ontknoping van de wedstrijd was bizar en liet te Ajaxieden perplex op het veld achter. Tijdens de rust stond Tottenham nog met 2 goals achter, na een vroeg doelpunt van Matthijs de Ligt in de vijfde minuut en fantastisch schot van Hakim Ziyech in de 35ste minuut. Het leek alsof Ajax de wedstrijd naar de hand had gezet en afstevende op een overtuigende winst. Maar niks leek minder waar. Nog geen 24 uur na de comaback van Liverpool op Barclona wist ook Tottenham het tij te keren. Het was een zenuwslopende wedstrijd voor de Ajax fans op de tribune die moesten toezien hoe de Braziliaanse Moura twee keer scoorde in vier minuten, vroeg in de tweede helft. Ajax stond weliswaar met het uitdoelpunt van de eerste wedstrijd nog op winst, maar Tottenham rook de finaleplek en begon te jagen op de extra goal. In de laatste minuut van de extra tijd scoorde Moura een derde doelpunt hetgeen de Ajaxieden neer deed storten op het veld. De finaleplek was ze uit handen geglipt.

 

Finale van verrassingen?

Zowel Liverpool als Tottenham hebben dus voor verrassingen gezorgd in de halve finales waardoor ze beide hun tegenstanders naar huis konden sturen in hun eigen voordeel. Het belooft wat voor de finale. Beide teams zijn instaat onder hoge druk te presteren en te scoren. Toch weet Liverpool als geen ander dat een blunder voor verlies kan zorgen. Het team, vorig jaar ook finalist van de Champions League, verloor in Kiev van Real Madrid met 3-1 nadat Loris Karius blunderde, gevolgd door een spectaculair doelpunt van Gareth Bale. Wilt u voorspellen wat er dit jaar staat te gebeuren voor Liverpool? Dat kan op sites zoals Unibet en Circus.

Robertson fit voor finale

Het goede nieuws voor Liverpool is dat het er op lijkt dat verdediger Andy Robertson weer hersteld is voor de finale van de Champions League. Robertson had een aanvaring in het veld met Luis Suarez in de halve finale tegen Barcelona en moest in de rust stoppen. Hij heeft voor de zekerheid een scan laten maken van zijn kuit. Na de wedstrijd tegen Barcelona liet Robertson in Anfield weten dat hij zou bidden om met de finale fit genoeg te zijn. De scans van de left-back lieten zien dat er geen grote schade was opgelopen en dat hij dit seizoen nog weer kan spelen. Zonder scheurtjes in de spieren, lijkt het erop dat het vooral zenuwpijn is wat de verdediger parten speelde. Volgens Robertson zelf en de medische staf is er geen reden om aan te nemen dat hij de finale niet kan spelen.

Toekomst Pochettino onzeker

De onzekerheid lijkt voorlopig weg te komen bij de tegenstanders van Liverpool. Er gaan al langer geruchten op rondom de coach van Tottenham Hotspur, Mauricio Pochettino. Pochettino lijkt die geruchten over zijn toekomst bij de club nu alleen maar te voeden. De Tottenham coach herhaalde dat het feit dat ze de finale hebben bereikt alleen maar positief kan worden beoordeeld door de club. Pochettino heeft aangegeven nieuwe aanwinsten voor zijn ploeg binnen te willen halen maar nu zijn club is verhuisd naar een nieuw stadion krijgt hij weinig bestedingsruimte. Dat zorgt ervoor dat Tottenham sinds januari 2018 geen nieuwe spelers binnen heeft gehaald. Het lijkt erop dat dit leidt tot verhoogde spanningen tussen de Argentijnse coach en de baas van het bestuur van de club, Daniel Levy. De tijd zal leren of Pochettino de Spurs nog tot en met de finale van de Champions League zal begeleiden.