Zware thuiswedstrijd Liverpool tegen Barcelona

FC Liverpool wacht een zware tweede wedstrijd tegen Barcelona, dinsdagavond in de Champions League. Want wil de Engelse club door gaan naar de finale van het belangrijkste toernooi voor clubs van Europa, dan moet toch nog wel even een 3-0 achterstand weggepoetst worden. Hoe kwam het zo ver?

Verliezen van Barcelona is altijd een optie. Verliezen van Messi en consorten zou nooit wenkbrauwen mogen doen fronzen. Toch kan wel degelijk gesteld worden dat Liverpool zichzelf tekort heeft gedaan. Want uit in Camp Nou was het beste team van Groot Brittanië niet in staat het zo belangrijke uit-doelpunt te maken. En dat Liverpool nu in de puree zit, daar heeft het zichzelf wel wat te verwijten.

Liverpool sterk maar ongelukkig

Het probleem van Liverpool in de eerste wedstrijd van de halve finale, uit tegen FC Barelona lijkt er één te zijn van weinig geluk, en een inefficiënte aanvallende linie. En die optelsom heeft Barcelona de comfortabele drie punten voorsprong gegeven.

Het waren momenten in de kluts die Barcelona in een zetel hielpen in de eerste wedstrijd van het tweeluik, in de Champions League halve finale tegen Liverpool. Luis Suarez wist van wanorde in de verdedigende linie van Liverpool gebruik te maken door de bal, die via een carambole in zijn voeten belandde, achter de doelman van Liverpool te werken. Liverpool kwam naar Barcelona voor de overwinning, maar moest met de staart tussen de benen terug naar huis na een moeilijke eerste wedstrijd.

Het was Messi in de tweede helft die de deur dicht deed voor Liverpool. Mede dankzij een schitterende vrije trap wist de grootheid uit Argentinië Barcelona in een zetel te plaatsen. Want Liverpool heeft nu een klein wonder nodig wil het nog doorgaan naar de finale van de Champions League.

Wijnaldum start voor niet fitte Firminio

Voor Liverpool mocht Georginio Wijnaldum in de basis starten omdat Roberto Firminio niet fit genoeg was om een volle 90 minuten te spelen. De enige echte verrassing kwam van de kant van Barcelona, waar Arturo Vidal in de basis stond, ten kosten van Arthur. Philippe Coutinho moest daardoor de wedstrijd aan de linker kant beginnen.

Liverpool probeerde Barcelona al vanaf het fluitsignaal diep op eigen helft te storen, het was daarin relatief succesvol. Een vroege aanval onder leiding van Mohamed Salah, na een fout van Jordi Alba, kon nog maar net gebroken worden door de Catalaanse defensie. Niet lang daarna ging Barcelona op oorlogspad over de linker flank. Messi bracht Rakitić in kansrijke positie, maar de Kroaat koos voor een pass op Vidal waar hij voor eigen succes had moeten gaan. De aanval liep op niets uit maar legde wel de kwetsbaarheid bij Liverpool bloot.

Aan vechtlust ontbrak het bij Liverpool absoluut niet. In elke linie liet Liverpool de wil om te winnen zien. Barcelona leek veel rustiger, minder gretig voor de volle drie punten te gaan. Het legde de verhoudingen van favoriet en underdog mooi bloot, en was een graadmeter voor wat zou komen.

Maar voor Barcelona toe zou slaan moest het eerst Liverpool zien aanvallen. Het gretige team van vedettes als Virgil van Dijk en Mohamed Salah leek de sterkere, maar de Catalaanse defensie bleef overeind. En hoewel de gastheer Barcelona weinig geluk had in balbezit, het wist defensief de muur overeind te houden.

Eerste goal brengt nog meer spanning

De eerste goal van de wedstrijd kwam uit het niets. Het was voor het eerst dat Barcelona wat meer tijd in balbezit mocht doorbrengen, en daar maakten de Spanjaarden prima gebruik van. De aanval begon op rechts, werd door Vidal op recht geopend met een goede pass op Coutinho. De Braziliaan speelde daarop Alba aan, die toen al door had dat Suarez gevaarlijk de zestien van Liverpool in liep. Suarez wist in de bal te lopen en deze achter een verbijsterde Alisson te werken. Voorsprong Barcelona, en werk aan de winkel voor Liverpool.

Deze eerste goal van Barcelona verhitte het duel verder. Want Liverpool was ogenschijnlijk absoluut niet van plan met nul punten terug te reizen naar huis en ging op zoek naar de belangrijke doelpunt in de uit-wedstrijd. Maar hoewel het aanvallende spel van Liverpool veel belovend was, het ontbrak aan nauwkeurigheid in de laatste pass. Maar ook Barcelona leek niet van plan de boel op slot te gooien en bleef zoeken naar een tweede treffer. Echter, net als Liverpool kwamen ook de Spanjaarden niet verder dan halve aanvallen.

De beste kans van de tweede helft kwam van Mané, die werd gevonden door Salah. Maar de Senegalese international was niet trefzeker genoeg om de stand gelijk te trekken. Het bleef tot het rustsignaal een uiterst onderhoudende eerste helft.

Het eerste wapenfeit van de tweede helft kwam op aangeven van Wijnaldum. De tweede helft was slechts twee minuten oud of Milner was in positie gebracht door Wijnaldum. Maar het schot van Milner werd door de panter-achtige reflexen van Barcelona doelman Marc-Andre ter Stegen gekeerd.

Liverpool was duidelijk in controle over de tweede helft, en Barcelona leek te gaan spelen op de counter. Maar de passing van de Catalanen was niet precies genoeg voor een dreigende counter en Liverpool kwam steeds dichter bij de gelijkmaker, maar zag elke aanval stukslaan op de kwaliteiten van doelman Ter Stegen.

Alle goede bedoelingen van Liverpool ten spijt was het Barcelona die het tweede doelpunt maakte. Een bal in de kluts, die alleen door het dijbeen van Suarez geraakt kon worden, belandde op de lat en vervolgens in de voeten van Messi. Die wist daar wel raad mee en drukte af voor de twee-nul.

Derde goal Barcelona: problemen voor Liverpool

In de 79e minuut werd dan alsnog Firmino i het veld gebracht ten kosten van Wijnaldum. Maar deze late wissel leek Liverpool slechts te verzwakken en Barcelona rook bloed. Een vrije bal werd opgeëist door Messi en op schitterende wijze achter doelman Alisson gewerkt. Het was de 600e goal van Messi in dienst van Barcelona, veertien jaar na zijn eerste doelpunt.

Voor Liverpool is er dus werk aan de winkel in de thuiswedstrijd tegen Barcelona. Het zal aankomen op aanvallend vernuft, maar ook verdedigend moet het goed in elkaar steken want een Barca goal is dodelijk. Ga je toch wedden winst van Liverpool, doe dat dan op gratis goksites als Unibet of Ladbrokes en verdien er een leuk zakcentje aan!