Rode Duivels niet bij machten Oranje leeuw te temmen

De dagen van het Nederlandse voetbal leken wel geteld. Na een gouden generatie, of eigenlijk meerdere generaties, was het voetbal bij onze buren op sterven na dood. Want na het WK van 2014, toen het Nederlands elftal knap derde werd, werd niet gekwalificeerd voor het EK 2016 en het WK 2018. Een makkie dus voor de Rode Duivels, die goed spelen en op het laatste WK derde werden door in de kleine finale Engeland te verslaan. Toch?

Het was maar een oefenwedstrijd, en het had dus weinig consequenties voor toekomstige deelname aan grote toernooien. Maar toch, het gaat om goed spel, resultaat, en wellicht ook een beetje om de FIFA-ranking? En daarnaast, winnen van Oranje is altijd een lekker gevoel toch? Zo ver zou het echter niet komen.

Nederland in dip na gouden generaties

Nederland kan terugkijken op een prima spelerselectie sinds, eigenlijk, Johan Cruijff nog op de velden liep. Cruijff en Van Hanegem in de jaren zeventig, een poosje niets, Koeman, Gullit en Van Basten in de jaren tachtig. Daarna Bergkamp, de broertjes De Boer, Overmars, Kluivert. Dat ging over in Van Nistelrooy, Robben, Van Persie. En toen? Een nieuwe generatie met Daley Blind en Memphis Depay? Echt goed uit de verf kwam dat niet. Louis van Gaal wist in 2014 nog even het laatste uit een oude generatie te persen door vooral van Dirk Kuijt creatief gebruik te maken. Er werd wat jeugdigheid doorheen gegooid en met bluf, tactiek en gewoon goed spel werd de derde plaats behaald. En toen was de koek op.

Want de oude generatie kon het snelle moderne spel nauwelijks meer bijbenen, moest ook door de drukke speelschema’s bij internationale topclubs steeds vaker verstek laten gaan, en een nieuwe generatie kwam niet uit de verf. Gevolg, er werd niet gekwalificeerd voor EK en WK, er werd verloren van kleine landen, en heel Nederland schakelde de aandacht over richting het vrouwenvoetbal. De Oranje Leeuw was getemd en gekooid, een hapje voor de Rode Duivels.

Want juist de Rode Duivels doen het zo uitstekend. De Gouden Generatie worden ze genoemd; Eden Hazard, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Vincent Company, we kunnen hier eigenlijk alle spelers wel noemen. Onze noorderburen kunnen slechts dromen van spelers die op zulk hoog niveau bij de eigen clubs uitkomen.

Oranje herstellende?

Toch werd er niet gewonnen, een incident? Het gelijkspel tegen Nederland, vroeger hadden we er voor getekend. België speelde niet eens slechts, maar het Nederlands elftal lijkt zichzelf weer enigszins herpakt te hebben. Een eendagsvlieg mogen we Oranje, na de winst eerder deze week tegen Duitsland, niet noemen.

Nee, het Nederlands elftal presteert boven verwachtingen, al waren die de laatste tijd wel erg laag. Het is de overwinning op Duitsland, waarvan door de Nederlanders al lang niet meer werd gewonnen, die het Nederlands voetbal weer wat kleur op de wangen geeft. En dat was nodig ook, want het leek massaal over te schakelen op andere sporten, waar Nederlands succes meer vanzelfsprekend leek. In de Formule 1, wielersport, tennis, handbal en volleybal doet Nederland het de laatste tijd uitstekend.

België, de Rode Duivels, deden het zo goed de laatste tijd, maar was niet gemotiveerd het treffen met Nederland boven het niveau van een oefenwedstrijd te doen uitstijgen. Jammer want rivaliteit tussen België en Nederland is er altijd wel geweest, is ludiek en doet het goed bij het grote publiek. Een wat makke oefenwedstrijd dus, meer was het niet.

Einde aan zinloze oefenwedstrijden

De UEFA is erop gebrand een einde te maken aan oefenwedstrijden tussen Europese landenteams. Geen zinloze potjes voetbal meer, maar wedstrijden die ergens om gaan, tussen Europese landen die aan elkaar gewaagd zijn. Dat wil de UEFA met het opzetten van de UEFA Nations League voor elkaar krijgen. Zo ver zijn we nog niet, er worden nog steeds oefenwedstrijden gespeeld, België tegen Nederland dus.

 

De Rode Duivels openden al vroeg in de wedstrijd de score. Dries Mertens had maar vijf minuten nodig om de Nederlanders op achterstand te zetten. De aanval werd opgezet door Eden Hazard, de bal werd slecht verhandeld door de Oranje verdediging en viel ten prooi aan Mertens. Die wist zich wel raad, en werkte het leer knap in de verre hoek. Jasper Cillessen was kansloos.

Danjuma Groeneveld in basis

Voor Oranje mocht Arnaut Danjuma Groeneveld in de basis beginnen. De speler van Club Brugge maakte eerder die week tegen Duitsland zijn debuut. Het was precies Danjuma die de score na 28 minuten gelijktrok met zijn eerste treffer voor het Nederlands elftal. Met 1-1 was het eigenlijk wel een beetje gedaan met de allure van de wedstrijd. Beide landen gingen aan het experimenteren, er werd veel gewisseld, en het publiek was niet echt de winnaar van de avond te noemen.

Wat moet de lezer hier mee? Kan je je voordeel doen met deze informatie? Wellicht, door de ontwikkelingen van het Nederlands elftal op de voet te volgen zie je al snel of de weder opstand doorzet of niet. En dat is dan weer nuttige informatie als je gaat gokken op gratis goksites als Unibet of Bet777. Er is immers een klein fortuin te winnen door de juiste partij te stemmen.

De klassieker, de derby van de Lage Landen, kreeg dus geen winnaar. Het is niet de eerste keer en zal ook zeker niet de laatste keer zijn. Volgende keer zitten we weer gewoon aan de buis gekluisterd. Nederland was sterk maar stond overduidelijk ook gewoon in de oefenstand. Het gelijkspel is dan wel een opsteker voor de Nederlandse voetballiefhebbers maar we moeten niet uit het oog verliezen dat dit toch echt maar een oefenpot was.

De Nederlandse en Belgische media waren daarom dan ook verdeeld in hun oordeel. De Nederlandse media was overwegend optimistisch maar wellicht nog het meest eenduidig over het optreden van Eden Hazard in het sfeerloze Koning Boudewijnstadion; zijn optreden werd vergeleken met dat van een tovenaar in een aftands kasteel. En misschien is dat wel het enige wat we echt over dit duel kunnen zeggen.