Heel Dubai was een paar dagen geleden in de ban van rugby. Van donderdag 30 november tot vrijdag 1 december 2017 vond in Dubai immers de Dubai Rugby Sevens plaats. Het toernooi heeft sinds de eerste editie in 1970 enorm aan populariteit gewonnen. In het begin kwamen er maar een handvol mensen op het toernooi af, nu telt het publiek meer dan 100.000 toeschouwers. Het Zuid-Afrikaanse team, winnaar van de editie van 2016, mocht zijn titel bij de mannen verdedigen.
Groot was de vreugde van Zuid-Afrika tijdens de finale toen het opnieuw de overwinning op zijn naam kon schrijven. Zuid-Afrika won met 24-12 van Nieuw-Zeeland. Bent u ook een rugby fan, dan hebt u zeker via een van onze goksites, het prestigieuze toernooi gevolgd. Door nauwgezet de nieuwsberichten betreffende rugby te volgen, hebt u zich zeker goed kunnen voorbereiden zodat u trefzeker op de eindresultaten kon gokken. Laten we hopen dat uw spaarvarken de voorbije dagen lekker vetgemest werd.
De finale beloofde zeer spannend te worden. De winnaar van vorig jaar, Zuid-Afrika, mocht het opnemen tegen Nieuw-Zeeland. Joe Ravouvou, van het Nieuw-Zeelandse team, schakelde zichzelf uit door Branco du Preez, van het Zuid-Afrikaanse team tegen te werken. Al snel mocht Ravouvou het terrein verlaten. Daardoor was Zuid-Afrika meteen een man rijker en putte het daaruit zijn voordeel. Tegen de tijd dat de finale voor de helft gespeeld was, had Zuid-Afrika met 19-0 al een ruime voorsprong gecreëerd. Daarna kon Nieuw-Zeeland weer even terrein winnen en werd de achterstand weer wat weggewerkt. Maar Zuid-Afrika liet zich niet afschrikken door Nieuw-Zeeland. Het Zuid-Afrikaanse team kon goed met de tijdsdruk overweg. Onder andere Tim Agaba zorgde voor de nodige punten. Op die manier kreeg het rugbytoernooi voor de Zuid-Afrikanen een mooi einde. Voor de derde keer in vier seizoenen won Zuid-Afrika in Dubai. In de halve finale won Zuid-Afrika van Fiji met 12-7 en in de kwartfinales van Samoa met 26-10.
Wanneer het publiek de rugbyspelers in actie ziet, wordt al snel duidelijk, dat de rugbyspelers hun mannetje kunnen staan. Ze geven geen krimp, ook al wordt het spel meestal hard gespeeld. Het is geen sport voor watjes. De spelers kunnen vallen, nadat ze door het andere team getackeld worden, maar daarna staan ze weer op. De twee teams gaan een gevecht aan en daarbij gaan ze tot het uiterste. Elk team hunkert naar de overwinning. Ze vechten voor hun team en willen resultaten neerzetten. Klagen staat niet in hun woordenboek. We kunnen allemaal wel een voorbeeld nemen aan het gedrag op het rugbyveld. Door onze energie niet te verliezen aan klagen, kunnen we ons beter richten op het behalen van onze doelstellingen. We moeten voor ogen houden dat we niets in het leven op een dienblad aangereikt krijgen. Er moet gewerkt worden. Rugbyspelers kunnen ons inspireren, om het beste uit elke situatie te halen.
Een rugbyspeler is erop gebrand, een positieve focus te behouden. De rode lijn doorheen de wedstrijd moet zijn, dat de speler wil winnen. Hij moet voldoende gemotiveerd zijn om het verschil te willen maken. De visie op lange termijn moet helder zijn. De speler beseft immers dat er op het einde van de wedstrijd een beloning wacht. Bij een titelzege komt deze er onder de vorm van een geldprijs en na een goed gespeelde wedstrijd eveneens via de erkenning door het publiek.
Ook als u gokt op sportwedstrijden, dient u een positieve focus te behouden. Hoe meer u zich met dergelijke activiteiten bezighoudt, hoe beter u wordt. Met een positieve focus concentreert u al uw energie op het ontwikkelen van de juiste strategieën en denkpatronen, om steeds beter uw geld in te zetten. Uw budget groeit. Uw zelfvertrouwen neemt toe. Een positieve focus leidt tot positieve resultaten. In het leven hebben we altijd een keuze wat we willen zien: de goede zaken of de minder aangename kanten.
Het Zuid-Afrikaanse rugbyteam behoort tot een van de beste van de wereld. Daar twijfelt geen enkele levende ziel meer aan. Omdat het zo goed is, heeft het de bijnaam van springbokken gekregen. In 1995 organiseerde en won Zuid-Afrika het eerste wereldkampioenschap voor rugby. In december 2009 kwam daarover de film Invictus uit. De hele wereld maakte daardoor kennis met de Zuid-Afrikaanse helden. Het is dus geen wonder dat de finale van de Dubai Rugby Sevens door de Zuid-Afrikanen werd gewonnen. Ze hebben wereldwijd het hart van vele rugby fans veroverd. Echte kampioenen slagen erin, steeds opnieuw te winnen. Door ook deze finale te winnen, toont het Zuid-Afrikaanse rugbyteam dat het nog steeds over de juiste talenten beschikt, om tot kampioen uitgeroepen te worden.
Wanneer we voelen en denken dat we onoverwinnelijk zijn, kunnen we zoveel meer gedaan krijgen. Het is misschien maar een gevoel of een gedachte, maar het heeft wel degelijk een impact op onze resultaten. Het lijkt wel alsof we vleugels hebben. Alles lijkt veel vlotter dan anders te gaan. We stralen als echte kampioenen. De Zuid-Afrikaanse rugbyspelers waanden zich tijdens de finale van de Dubai Rugby Sevens bewust of onbewust onoverwinnelijk. Het publiek herkende hun waarde meteen. De winst was een kwestie van tijd. Zuid-Afrika bewees zijn waarde op het gebied van rugby al in 1995.
De lange traditie van kampioen zijn, moet een belangrijke rol gespeeld hebben in de eindresultaten. Met een gezonde dosis zelfvertrouwen kunnen we de hele wereld aan. Dat geldt voor sporters, maar ook voor de gewone mens. Laten we allemaal even baden in het gevoel van onoverwinnelijk te zijn. We schaden er niemand mee. Ons potentieel en onze capaciteiten worden erdoor gemaximaliseerd. Laten we zoals rugbyspelers telkens weer opstaan, nadat we gevallen zijn. Mogen we – net als de Zuid-Afrikaanse rugbykampioenen – de beste versie van onszelf aan de wereld laten zien. De wereld is er klaar voor. U toch ook?