Jupiler Pro League: update ronde 6

Tijdens het eerste weekend van september werd de zesde ronde van de Jupiler Pro League gespeeld. Er stonden wederom interessante wedstrijden op het programma.

De zesde speelronde

Op zaterdag 1 september kreeg Standard helaas een verlies te verkroppen tegen Eupen tijdens een uitwedstrijd. Eupen won van hen met 2-1. Zowel Lokeren en Sint-Truiden wisten punten binnen te halen door een 1-0 eindstand op hun tegenstanders te behalen, respectievelijk Waasland-Beveren en Oostende. De avond ervoor, op vrijdag speelde Zulte Waregem op hun eigen veld en verloren helaas voor thuispubliek met 2-5 van de leider in het klassement, Club Brugge, welke met 16 punten de lijst aanvoert.

Henegouwse Derby

Charleroi heeft zaterdag met twee punten verschil gewonnen van Moeskroen. De punten uit de Henegouwse derby werden met 3-1  binnen gehaald door de ploeg uit Charleroi. Al bij de rust wist de thuisploeg met 2-0 van het veld te gaan en zo een voorsprong op het bord te zetten. Jeremy Perbet was de speler die na een half uur speeltijd het eerste doelpunt maakte. Vlak voor rust, werd het tweede punt bijgeschreven door een doelpunt van Adama Niane, die zijn debuut in de Jupiler Pro league afgelopen weekend maakte na een eerdere carrière bij de Franse ploeg in de tweede klasse Troyes. Ook voor Massimo Bruno, wellicht de opvallendste nieuwe aanwinst van de ploeg uit Charleroi was het de eerste wedstijd die hij uit mocht komen voor de club.

Na de rust wist Moeskroen het tij helaas niet te keren. Sterker nog, door een eigen doelpunt werd het 3-0 in de derby voor de club uit Charleroi. Mergim Voivoda bereikte met de bal het doel van de tegenstander. Gelukkig maakte zijn teamgenoot Frantzdy Pierrot de eindstand nog iets dragelijker door er een kwartier voor tijd nog een rake bal in te schieten. De wedstrijd eindigde in 3-0. Geen verrassing voor je? Leg eens een weddenschap af op de uitkomst van wedstrijden op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes!

Op zondag was get de beurt aan AA Gent om in actie te komen tegen Cercle. Er stond veel op het spel want bij winst zou de club gelijk komen te staan met Genk en Anderlecht.  Anderlecht had eerder zondag verloren tegen de ploeg uit Antwerpen, waardoor het punten had laten liggen. AA Gent tekende voor winst tijdens deze zesde speeldag in de nationale Belgische competitie en wist met 0-3 te winnen tijdens de uitwedstrijd tegen Cercle. Door deze overwinning wist de ploeg uit Gent zich ook te scharen naast Genk die afgelopen zondag het weekend voetbal afsloot met een pot voetbal in Kortrijk.

Strafschoppen in Brugge

De wedstrijd tegen Cercle wordt in de 25ste minuut stilgelegd door de scheidsrechter, Nathan Verbomen voor een penalty nadat Lloyd Palun, een verdediger van Cercle een fout maakte in het 16 meter gebied tegen zijn tegenstander Aboubakary Koita. Dit resulteerde in de strafschop die werd genomen door Birger Verstraete die net zijn debuut heeft gemaakt in het nationale Belgische elftal. Hij wist de kans te benutten en scoorde daarmee de 0-1 in Brugge terwijl de Franse doelman Paul Nardi met legen handen achter bleef.

De tweede helft werd op nieuw getekend door een strafschop. Na een fout van Gianni Bruno zach Verboomen zich wederom genoodzaakt de bal op de stip te leggen in het voordeel van de club uit Gent. Het was de tweede kans voor Verstraete om via een penalty zijn team op een voorsprong te zetten. Deze kans benutte hij door in de andere hoek de bal in het doel van Cercle te schoppen. De score bleef echter uit omdat dat Roman Yaremchuk een fout maakte door voor het fluitsignaal in te lopen. De penalty werd opnieuw genomen en hoewel de druk hoog was liet Verstraete zich niet van de wijs brengen om zo de teller 0-2 te zetten in de 67 minuut van de wedstrijd. De ploeg uit Gent was op dreef en wist er in de verlenging tijdens de 91ste minuut nog 0-3 van te maken via de voeten van Giorgi Kviltaia waarmee de blessuretijd goed werd benut. De winst bezorgde AA Gent de punten om zo samen met Genk en Anderlecht met drie punten verschil de tweede plek in het klassement in te nemen achter Club Brugge. Cercle Brugge blijft met 8 punten op de achtste plaats steken.

De transfermarkt

Ook de Jupiler Pro League heeft de afgelopen weken in het teken gestaan van transfers. Er zijn weer aardig wat miljoenen uitgegeven om betere spelers aan te kunnen trekken. De lijst van de duurste namen op de afgelopen transfermarkt wordt aangevoerd door Bubacarr Sanneh. Sanneh is een centrale verdediger waarvoor een niet misselijk bedrag van acht miljoen euro is neergelegd door Anderlecht. Hiermee is de 23-jarige Gambiaanse verdediger de duurste aangekochte verdediger in België alle tijden. Op nummer twee staat Kave Rezaei, een Iraniër die zich binnen de Belgische competitie heeft verplaatst van Charleroi naar Club Brugge, een transfer die de aanvoerders van het klassement 5 miljoen euro heeft gekost. Op Belgische bodem gaat ook deze transfer de geschiedenisboeken in als een record. De top drie wordt afgesloten door Kenny Saief, die wordt aangekocht door Anderlecht en vertrekt bij Gent. Saief werd door de club uit Gent al verhuurt de afgelopen winter aan Anderlecht, en de koopsom werd langzaam afbetaalt maar bedroeg uiteindelijk 3,5 miljoen euro.

Rechtszaak tegen de voetbalbond

De komende tijd staat in het teken van een rechtszaak van voetbalmakelaar Daniel Striani. Elke club is namelijk bij wet verplicht om minsten 6 in Belgie opgeleide spelers op te stellen. Striani vindt dit oneerlijk en spant bij de handelsrechtbank in Brussel een zaak aan om er voor te zorgen dat de regel wordt afgeschat. Wanneer dit ook daadwerkelijk zou gebeuren kan dit grote gevolgen hebben voor de Belgische competitie. Het zou in elk geval een belangrijke belemmering wegnemen voor sportmakelaars zoals Striani die de Belgische voetbal beticht van broodroof omdat hij nu minder makkelijk spelers in België kan plaatsen. Het is echter een wat onorthodoxe methode om dit te bereiken maar het zorgt er wel voor dat er aandacht komt voor de regel die is ingesteld door de Belgische voetbalbond. De voetbalbond weet dat de regel weerstand oproept op de internationale transfermarkt en geeft aan dat de regel al langer onder vuur ligt met name in het licht van Europese regels over vrij verkeer van werknemers.