Major League Baseball 2017

Een honkbalwedstrijd bijwonen, is in Amerika een echt familiegebeuren. In Europa is de sport veel minder populair. Inbegrepen in de toegangsprijs voor een wedstrijd zijn drank (cola) en eten (hotdog). Tijdens de wedstrijd worden de sportliefhebbers aan allerlei vraagspellen onderworpen. Wie de beste antwoorden geeft, kan allerlei prijzen winnen. Het vormt een sociaal gebeuren, waaraan het hele gezin met plezier deelneemt. Iedereen maakt tijd voor elkaar en groeit dichter naar mekaar toe. Kinderen worden met de sport groot. Het is namelijk een van de eerste sporten die ze leren kennen. Honkbal is belangrijk voor de Amerikanen. Daarom zijn veel parken met een honkbalterrein uitgerust. Kinderen ontdekken de sport zo al op jonge leeftijd.

Ook dit jaar organiseren de Amerikanen weer de Major League Baseball (MLB). De MLB is een Noord-Amerikaanse competitiewedstrijd voor honkbal op het hoogste professionele niveau. De MLB werd in 1903 opgericht toen de American League (AL) en de National League (NL) hun samenwerking startten. Zowel de AL als de NL tellen elk 15 teams. Van de 30 teams is er een van Canadese oorsprong en de 29 andere komen uit de VS. Vanaf 2000 vormen de AL en de NL samen een organisatie. Voorzitter van de MLB is de Amerikaan Rob Manfred. Manfred is advocaat en zakenman. Hij is de tiende voorzitter van de MLB.

Het reguliere speelseizoen van de MLB is gestart op 2 april 2017 en duurt tot oktober 2017. Het naseizoen loopt tot 1 november 2017. Elk van de 30 deelnemende teams speelt in totaal 162 wedstrijden. Tijdens het gewone speelseizoen worden er wekelijks ongeveer vier tot vijf wedstrijden per team afgelegd. In het naseizoen mogen de acht beste teams het tegen elkaar opnemen. De beste teams nemen vervolgens deel aan de World Series. Dat is de Champions League voor de honkbalsport. De AL en de NL zijn elk verdeeld in drie divisies: oost, centraal en west. Sinds 2013 telt elke divisie ook vijf teams. Meestal spelen teams uit eenzelfde divisie tegen elkaar. Slechts af en toe wordt hier van afgeweken.

De beste teams

Van alle Amerikaanse honkbalteams hebben vooral de New York Yankees tot nu toe tijdens de MLB het meeste indruk gemaakt. Ze hebben in totaal 27 zeges verzameld. Elk jaar behoren ze tot de grootste kanshebbers voor de eindoverwinning. Op wereldschaal heeft ook geen enkel ander team zo’n groot budget als dat van de New York Yankees. Het logo van de Yankees duikt dan ook overal ter wereld op. Er zijn enorm veel T-shirts en petten met het logo van de Yankees in omloop. Andere teams die goed presteren, zijn de Philadelphia Philles en de Boston Red Sox. Nog namen om te onthouden zijn de Chicago White Sox, de St. Luis Cardinals, de Atlanta Braves en de LA Angels. In 2016 wonnen de Chicago Cubs de MLB. Elke speler van de Cubs verdiende toen de benijdenswaardige som van 368.871,59 dollar.

De New York Yankees mogen dan wel de topfavorieten tijdens de Major League Baseball 2017 zijn en doorheen de geschiedenis van de competitie een erg sterke reputatie opgebouwd hebben, toch moeten ze hun tegenstander, de Chicago Cubs, niet onderschatten. Deze spelers hebben eveneens goede kaarten in huis om de zege naar zich toe te trekken. Ze zouden dit jaar zelfs opnieuw de MLB finale kunnen winnen, omdat ze veel jonge spelers in hun team hebben die over nog heel wat groeipotentieel beschikken. Spelers als Wilson Contreras, Javier Baez, Addison Russell, Albert Almora Jr., Jorge Soler, Kyle Schwarber en Jason Heyward hebben namelijk het talent in huis om nog sterker uit de hoek te komen. Ze zijn in volle ontwikkeling.

Rangschikking deelnemers

De rangschikking van de deelnemers wordt vanuit drie invalshoeken bekeken: per divisie en per league. Daarnaast is er ook nog de algemene rangschikking van alle deelnemende honkbalteams. Deze benadering geldt zowel voor het reguliere seizoen als voor het naseizoen. Bij de divisies die onder de American League vallen, nemen de Boston Red Sox (oost), de Cleveland Indians (centraal) en de Houston Astros (west) de eerste plaats in. De New York Yankees staan in de rangschikking net onder de Boston Red Sox (oost). Bij de divisies van de National League hebben de Washington Nationals (oost), de Milwaukee Brewers (centraal) en de Los Angeles Dodgers (west) de beste scores. De Chicago Cubs staan op de tweede plaats na de Milwaukee Brewers (centraal).

Wat de uitslagen per league betreft, hebben bij de American League de Houston Astros tot nu toe de beste resultaten tijdens het reguliere speelseizoen behaald. Daarna komen de Boston Red Sox, de Cleveland Indians, de New York Yankees en de Kansas City Royals. Bij de National League ziet de ranking voor de vijf beste posities er uit als volgt: bovenaan staan de Los Angeles Dodgers, daarna komen de Arizona Diamondbacks, de Washington Nationals, de Colorado Rockies en vervolgens de Milwaukee Brewers. De Chicago Cubs bezetten de zesde plaats. De resultaten van de ranking zullen tijdens de volgende maanden zeker nog veranderen, omdat nog niet alle wedstrijden gespeeld zijn. De wedstrijden van de MLB worden nog tot begin november gespeeld.

In de algemene rangschikking worden de vijf eerste plaatsen bezet door de Houston Astros, de Los Angeles Dodgers, de Arizona Diamondbacks, de Washington Nationals en de Boston Red Sox. De New York Yankies nemen de negende plaats in. De Chicago Cubs volgen op plaats dertien. De hierboven weergegeven resultaten hebben alleen betrekking op het reguliere speelseizoen. Het naseizoen moet verder uitmaken welke teams de finale zullen winnen. De 30 teams zullen elk hun best moeten doen om te bewijzen dat een van hen het absoluut waard is om de grote prijzenpot begin november in ontvangst te nemen. Zullen de New York Yankees met de titel gaan lopen? Ze zijn immers altijd al de favorieten van de MLB geweest. Of slagen de Chicago Cubs erin hun titel van vorig jaar succesvol te verdedigen? De toekomst zal het uitwijzen. De competitie blijft boeiend.