Zinedine Zidane terug bij de witten; Real Madrid

Terug bij Los Blancos, oud voetballer, die nog steeds een heldenstatus geniet in het internationale voetbal, Zinedine Zidane zal komende tijd Real Madrid aanvoeren. Om de club weer wat in oude luister te herstellen. En dat is hard nodig. Wat kan Zidane in korte tijd uitvoeren?

Zidane goed van start

Het begin is alvast prima. Thuis werd gewonnen van het altijd gevaarlijke Celta Vigo. Het was een wat zakelijke 2-0 overwinning op een op papier zwakkere tegenstander. Maar het diende wel om het moraal van de manschappen te verhogen, en ook dat was nodig als brood.

Met de winst op Celta Vigo koopt Zidane zich vooral tijd. Tijd om de mannen te leren kennen, tijd om een team te creeren uit wat nu nog een collectief individuen is. Maar het contract tussen Real Madrid en Zinedine Zidane loopt maar tot het eind van het seizoen, dus veel tijd is er niet.

Is Zinedine Zidane slechts een zoethoudertje voor de fans en spelers, iets om de achterban stil te houden tot het er weer echt toe doet in het nieuwe seizoen? Niet bepaald. Want er staat nog genoeg op het spel voor Real Madrid.

Er staat veel op het spel

Onder Zinedine Zidane won Real Madrid al drie Champions League titels, maar het lijkt niet logisch dat daar op korte termijn nog een titel bij komt. Want in de Champions League komt Real Madrid niet meer uit, de club werd vorige week verslagen door het het veel mindere Ajax. Daar komt bij dat de spelersgroep grotendeels het zelfde is als toen Zidane vertrok. En dat betekent een oudere, tragere spelersgroep. Een herstructurering is hoog nodig.

Maar door de noodroep van de club te beantwoorden, en door Real Madrid en aanhang weer een sprankje hoop te geven in een moeilijke tijd heft Zidane iets gekregen wat hij in zijn eerste periode als coach niet had; macht.

De macht om nu eens echt een team naar zijn had te zetten, de macht om de besproken herstructurering te leiden. En dat is iets wat nieuw is voor Zidane. Gaat hij zich ontplooien tot de architect die men graag in hem ziet? Of gaat Zidane met Real Madrid een aanmodder periode in; waarin de resultaten blijven tegenvallen omdat het hart van het team, de spelers selectie, niet veranderd is.

Geen speler is veilig

De komst van de levende legende Zidane betekent goed nieuws, of slechts nieuws, voor spelers. Want de Fransman heeft een sterke mening en sta je eenmaal in zijn goede boekje, dan zit je op rozen. Sta je in zijn slechte boekje, pak dan maar vast je koffers, je mag waarschijnlijk vertrekken.

Voor Isco betekende de komst van de Fransoos uitstekend nieuws. De Andalusier kreeg weinig speeltijd onder Santiago Solari, en tot de komst van Zidane was Isco er zeker van dat hij mocht vertrekken in de komende transfer periode. Maar Isco stond in de eerste wedstrijd tegen Celta Vigo gewoon in de basis.

Net als Marco Asensio, die slechts mondjesmaat speeltijd kreeg onder Solari. Het opstellen van deze twee spelers mag als signaal naar vriend en vijand gezien worden: er gaan dingen veranderen. Wellicht het sterkste signaal was wellicht het weizigen van de keeper. Keylor Navas mocht in de goal beginnen, terwijl de fitte Thibaut Courtois op de bank toe mocht kijken. Slecht nieuws dus voor de Belg.

Keep Navas in goede boekje van Zidane

Zidane was altijd al een fan van Navas, en won in zijn eerder periode een gevecht met de clubleiding over wie op te stellen in de goal. Maar dat was toen Navas concurrentie had van Kepa. Nu de topkeeper Courtois in de selectie van Real Madrid is opgenomen lijkt het gevecht om de begeerde basisplaats in de goal weer losgebarsten. En als Zidane zijn zin door gaat drukken ziet het er niet goed uit voor de Belg.

Maar Navas bleek een prima keuze in de goal. In de rug gesteund door Zidane wist Navas zelfvertrouwen aan de dag te brengen. Dat uitte zich in prima reddingen die vooral Maxi Gomez het scoren belemmerde. De keeper uit Costa Rica is wat explosiever dan Courtois, en dat uitte zich in instanties waar de keeper zijn goal moest verlaten om ballen te onderscheppen die over de verdedigende linie van Madrid geplaatst waren. Het liet het gelijk van Zidane zien.

Het was dan ook niet verrassend dat Keylor Navas aan de basis stond van de eerste goal van Real Madrid. Door een corner van Celta weg te boksen, vervolgens was het Asencio met de pass, Karim Benzema die af legde en Isco, hoe kann het ook anders, die scoorde. Bij de goal waren drie afgeschreven spelers betrokken, Zidane liet zien over inzicht te beschikken.

Bale moet zich ontwikkelen

Sommige spelers hebben minder geluk dan Isco of Navas. Want ook Zidane kan maar elf spelers opstellen. De relatie tussen Gareth Bale en Zidane was in eerdere tijden minder dan soepel te noemen.

Het zal dan ook wellicht wat als een verrassing voor de Welshman zijn gekomen dat ook hij nog gewoon een basisplaats had. Zijn aandeel in de wedstrijd was vrij lang nihil. Want strak verdedigend in de zestien had hij nauwelijks deelname aan het team spel. Toch wist hij op een belangrijk moment de 2-0 binnen te prikken, net toe Celta op zoek was naar een gelijkmaker.

Maar de goal heeft de aanvaller uit Wales nog niet van een basisplaats in komende wedstrijden gegarandeerd. Om vaker op het veld te staan zal Bale moeten leren een meer complete voetballer op het veld te zijn. Niet alleen een goaltjesdief, maar ook een speler die nog een keer een pass kann afgeven.

Real Madrid lijkt met de komst van Zinedine Zidane een ware boost gekregen te hebben. Gaat dit zich vertalen in sportief succes? Ik zou er nog geen geld op inzetten. Of wel? Op gratis goksites als Ladbrokes en Unibet kan deze kennis over het hernieuwde elan van Los Blancos prima uitbuiten. Je verdient er een leuk zakcentje aan, kan je nog een keer op vakantie.