Mede door een uitstekend spelende Mbappe is Frankrijk ten kostte van Argentinië door naar de halve finales van het WK voetbal 2018 in Rusland. Frankrijk schakelde Argentinië uit in een wedstrijd die praktisch alles in zich had. Een reizende ster, een vallende ster, zeven goals en een titelkandidaat vechtend voor overleving.
De goals waren niet allemaal van dezelfde schoonheid, en ook daarmee vertegenwoordigde de wedstrijd tussen Frankrijk en Argentinië alles wat voetbal te bieden heeft, het mooie en het lelijke. De wedstrijd vertegenwoordigde ook de strijd tussen de veteraan Lionel Messi, die zijn eigen capaciteiten af ziet nemen, en Kylian Mbappe, die net komt kijken en nu al een gooi doet naar de status beste voetballer van Frankrijk, Europa, de wereld?
Het zijn deze duels die het interessants zijn voor liefhebbers van gratis online gokken. Op websites waar je gratis wedden kunt, als Unibet en Ladbrokes werd dan ook stevig op de wedstrijd ingezet.
Het duel was er ook één tussen twee titelkandidaten die nog steeds op zoek zijn naar hun optimale vorm. De spanning was er daarom niet minder om. Want beide partijen wisten dat er iets te halen viel, en beide partijen gingen al vroeg in de match op oorlogspad. Het was een waar epos in de knock-out fase van het wereldkampioenschap. Argentinië zou het onderspit delven, en Frankrijk als winnaar uit de strijd komen. Hiermee zou weer een Zuid-Amerikaans land het strijdtoneel moeten verlaten, het enige land van dit continent dat nog over bleef in het strijdgeweld, Brazilië, werd later door België naar huis gestuurd.
Het optreden van de jonge Franse ster Kylian Mbappe zal nog de lang de krantenkoppen domineren. Alsof het talent uit de lucht komt vallen. Maar voor de kenners is dit allerminst waar. Want de spits van Paris Saint Germain wisselde eerder al van club voor het niet geringe bedrag van 145 miljoen euro. Het was AS Monaco die mocht innen, al zal de koper, PSG, zeker in zijn nopjes zijn met de huidige prestaties van Kylian Mbappe.
Na Neymar is Kylian Mbappe de duurste speler ooit. Dus is het vreemd dat de jonge Fransman een WK nodig heeft om zichzelf aan de wereld te verkondigen als de volgende supervoetballer. Het is tekenend voor de mate waarin het WK een speler kan maken en breken. Niet zozeer richting de kenners, maar zeker richting het publiek. Het is veilig te stellen dat de wedstrijd van Frankrijk tegen Brazilië Kylian Mbappe ook bij het grote publiek op de kaart heeft gezet. Want elk balcontact van Mbappe bracht het toch al fragiele Argentinië verder uit balans. Die onbalans was niet meer te herstellen, Argentinië naar huis, Messi ook.
De kracht van Mbappe zat hem in de eerste helft vooral in zijn snelheid, zonder bal maar zeker ook dribbelend mét bal. In de tweede helft liet Mbappe zien ook tactisch zeer sterk te zijn. Het was zijn capaciteit het spel te lezen en zich gevaarlijk te positioneren die Frankrijk het overwicht bracht. Het waren zijn prima afrondingen die Frankrijk in staat stelde het overwicht in voorsprong om te zetten. Het tekent de veelzijdigheid van Kylian Mbappe, een veelzijdigheid die hij nodig zal hebben wil hij aanspraak maken op een status die Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar al hebben.
Lionel Messi zal zijn laatste wedstrijd op het WK van 2018 ongetwijfeld anders voorgesteld hebben. De houdbaarheid van de Argentijn is niet oneindig en dit WK was wellicht de laatste kans van Messi toch eindelijk eens die beker mee naar huis te nemen. Maar echt het spel beïnvloeden kon Lionel Messi niet, en zijn verdediging bleef moeite houden met het snelle spel van de Fransen. Argentinië had het lastig tegen matige tegenstanders in de groepsfase van het toernooi, en had het té lastig tegen sterkere opponenten.
Zijn Argentijnse team mistten tegen Frankrijk wat ze al het hele toernooi ontbeerden; een solide verdediging, en een duidelijk idee hoe te spelen. Coach van het Argentijns nationale team Jorge Sampaoli had maar weer eens zijn kaarten geschud, dat deed hij in de vorige wedstrijden ook, en hij liet daarmee zien zoekende te zijn naar de juiste opstelling. Het wisselen in de opstelling is natuurlijk niet erg, maar dan moet je niet precies de verkeerde spelers wél in de basis zetten.
In Argentinië is al sinds het begin van het toernooi kritiek te horen op het weinig dominante spel dat Jorge Sampaoli met Argentinië tegen goede en slechte tegenstanders op de mat legde. En hoewel Argentinië als de beter ploeg begon tegen Frankrijk, met nog een half uur te spelen was het duidelijk dat het Argentijnse schip met Sampaoli aan het roer aan het kapseizen was. Het was het gebrek aan zelfvertrouwen dat ze de das om deed, het laatste beetje lef dat nog in de ploeg over was werd eruit gespeeld door een snelle tiener aan Franse zijde; Kylian Mbappe. Zijn rush door het midden leverde Frankrijk een penalty op en deed denken aan Ronaldo in zijn hoogtijdagen.
De penalty werd benut door de ervaren Antoine Griezmann, en Argentinië leek down and out, was meer dan een half uur niet in staat voetbal van welk niveau dan ook te laten zien. Pas toen ze weer iets van een organisatie gevonden hadden kreeg Frankrijk weer wat tegenstand, een tegengoal zelfs. Een schitterend schot van Angel Di Maria net voor rust maakte de stand weer gelijk. Een Argentijns goal net ná de rust bracht Messi en de zijnen meer dan ze verdienden. Het was een gelukje van Gabriel Mercado dat wedstrijd op z’n kop zette.
De goal van Di Maria was van uitzonderlijke schoonheid, die van Pavard was zo mogelijk nog mooier. De bal was van zo’n klasse dat de verdediger van Frankrijk het zelf niet leek te geloven. Zo stond het weer twee tegen twee, en was alles nog mogelijk.
Maar Kylian Mbappe vond het op dat moment wel welletjes en begon zich op indrukwekkende wijze met de wedstrijd te bemoeien. De aanvaller van PSG was dermate van belang in de eerste helft dat het bijna onmogelijk was daar in de tweede helft nog een schepje bovenop te doen. Zijn eerste goal legde het balgevoel in de kleine ruimte bloot, zijn drang naar scoren ook. Zijn tweede goal liet zien dat Mbappe goed weet waar zich op te stellen. Hij had maar één tikje tegen de bal nodig om te scoren, en zo de Franse overwinning veilig te stellen.