Gerucht: Modric wint Ballon d’Or

De meest prestigieuze prijs die een individuele voetballer kan winnen, de Ballon d’Or, kan zomaar eens naar Luka Modric gaan dit jaar. De winnaar van de Ballon d’Or 2018 is uitgelekt, althans, het Spaanse radio station Onda Cero beweert te weten wie er met de prestigieuze prijs van door gaat. En dat is eens niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Nee, volgens Onda Cero gaat de prijs dit jaar naar Luka Modric.

Hoofdprijzen bij FIFA en UEFA

Luka Modric won eerder dit jaar de UEFA Best Player of the Year prijs en de zelfde prijs bij de FIFA, de Men’s Player Award. De Ballon d’Or wordt dit jaar op 3 december uitgereikt aan de beste voetballer, het kan dus zijn dat de Kroaat dit jaar de prijs boven zijn hoofd tilt. Dat zou bijzonder zijn want de concurrentie is moordend dit jaar, nu een nieuwe generatie openlijk de stijd aan gaat met de mastodonten Messi en Ronaldo. Want ook Kylian Mbappe en Antoine Griezmann hebben zich dit jaar uitstekend laten zien.

Mocht Luka Modric er in slagen de Golden Ball te winnen begin december, dan zal dat een einde betekenen aan de overheersing van het duo Messi en Ronaldo, deze twee hebben afwisselend de Gouden Bal een decennia in ontvangst mogen nemen. Volgens hetzelfde gerust, verspreid door het Spaanse radiostation Onda Cero, zijn Kylian Mbappe en Raphael Varane de voetballers die de top drie complementeren.

Als huidige middenvelder van Real Madrid heeft Luka Modric een fenomenaal jaar achter de rug. Met Real Madrid won hij de Champions League, en met het nationale elftal van Kroatië schopte hij het onverwacht tot de finale waar landen als Brazilië, Spanje, Portugal, Duitsland en Argentinië voorbijgestreefd werden.

Modric start seizoen matig

Dat hij tot de finale van het WK in Rusland door zou dringen was onverwacht, dat hij kans zou maken op de Ballon d’Or was evenmin voorspeld. Na het WK 2018 presteerde Modric even wat minder dan men van hem gewend was, en velen geloofden dan ook niet dat hij een kans had op het winnen van de grootste individuele prijs voor voetballers. Maar als de geruchten waar zijn dan geeft de jury hem dus toch de Ballon d’Or, ondanks een wat minder seizoen 2018/2019.

Dat het toch kan voor Modric lijkt ook te worden ondersteund door de odds bij de gratis goksites als Unibet, Circus, en Ladbrokes. Hier zijn de odds in het voordeel van Modric. Doe er je voordeel mee want je kan er een leuk zakcentje mee verdienen.

Luka Modric is met zijn 33 jaar niet meer de jongste, maar volgens de odds gaat hij zeker aanspraak maken op de Ballon d’Or. Hij hielp begin vorig seizoen Los Blancos aan de derde Champions League titel op een rij, en speelde vervolgens een sleutelrol in het uitstekende WK van Kroatië, waar een groot deel van het dominante spel van Kroatië te danken was aan het assertieve spel van Modric.

Einde overheersing Messi en Ronaldo?

Ronaldo won vier van de laatste vijf Ballons d’Or, maar lijkt dus dit jaar geen aanspraak te gaan maken op de titel die hij toch al te vaak in zijn kast heeft staan. Maar ook Lionel Messi lijkt dit jaar niet meer dan een outsider voor de titel te zijn. Net zoals Mohamed Salah, die een prima eerste seizoen bij Liverpool kende.

En hoe zit het dan met Antoine Griezmann? Deze Duitse speler staat wel op de shortlist, maar moet zijn positie delen met Raphael Varane, Kylian Mbappe, Paul Pogba, Eden Hazard, Harry Kane en Kevin de Bruyne. Stuk voor stuk uitstekende voetballers maar echt met kop boven het maaiveld komen doen ze niet.

De ceremonie zal plaats vinden op maandag 3 december. De lijst van spelers die aanspraak op de prijs maken is opgesteld door de redactie van France Football, en de winnaar wordt vervolgens gekozen door een panel van internationale journalisten.  Dat deze journalisten zullen kiezen voor Luka Modric is allesbehalve een gegeven, want nog niet zo heel lang geleden was de internationale pers allerminst te spreken over het optreden van Luka Modric in het veld van Real Madrid.

De FIFA is wel te spreken over de Kroatische middenvelder, deze organisatie beloofde de creativiteit en assertiviteit van de middenvelder door hem uit te roepen tot beste speler van het WK 2018. Is dat genoeg om het journaille over de streep te trekken? Wellicht helpt het dat Modirc op zijn positie erg weinig competitie heeft, dat hij de beste middenvelder ter wereld is wordt door weinigen in twijfel getrokken. Maar vijf jaar geleden zag de wereld er voor Modric toch een heel stuk ander uit.

Modric slechtste aankoop van 2012

Namelijk, vijf jaar geleden werd Modric nog uitgeroepen tot de slechtste aankoop in La Liga. Modric verhuisde in 2008 van Dinamo Zagreb naar de Tottenham Hotspurs voor een bedrag van 16.5 miljoen pond. Veel mensen hadden bedenkingen over de fysieke capaciteiten van Modric, was hij niet te licht voor de Premier League? Even leek het daar inderdaad op, maar al snel liet Luka Modric zien wat hij in huis had. Hou zou uitgroeien tot één van de beste spelers in de Premier League.

Na vier jaar op White Hart Lane kwam er een nieuwe verhuizing, ééntje van 30 miljoen pond, met bestemming Real Madrid. Opvallend want het voorafgaande jaar wees Spurs een aanbod van 40 miljoen pond door Chelsea af.

Het begin van Modric op Bernabeu was nog slechter dan eerder in Engeland. Tot de winterstop in december had Modric slechts 19 keer gespeeld, met een gemiddelde van 38 minuten per wedstrijd. En echt lekker scoren deed hij ook al niet, hij wist het net slecht één keer te vinden. Dientengevolge werd hij uitgeroepen tot slechtste aankoop van het jaar. In de strijd om deze prijs liet hij Alexander Song achter zich.

In een Kroatische krant liet Modric opteken dat hij de druk om te presteren bij Real Madrid wel begrijpt: “Ik kom niet met smoesjes, zo’n persoon ben ik niet. Maar het is erg moeilijk me hier aan te passen bij een grote club als Real Madrid. Er licht hier een grote druk op nieuwe aankopen om hier te presteren. Ik heb wel een aantal keer goed gespeeld, niet in elke wedstrijd. Maar ik geloof dat ik kan laten zien dat ik wat te brengen heb.” Hoe de wereld er in vijf jaar zo anders uit kan zien.