WK 2018 kwalificatiewedstrijden

Het WK voetbal staat bekend als het grootste voetbaltoernooi ter wereld. Elke vier jaar wordt het georganiseerd. De landen die eraan mogen deelnemen, zijn allemaal lid van de FIFA. Brazilië heeft tot nu toe de meeste kampioentitels (5) gewonnen. Duitsland is regerend kampioen met 4 titels. Vanaf 14 juni 2018 wordt het kampioenschap in Rusland gehouden. De finale vindt plaats op 15 juli in het Olympisch Stadion Loezjniki te Moskou.

Tijdens de kwalificatierondes strijden 54 landen om dertien tickets voor de laatste ronde van het WK voetbal. Rusland, als gastland, is zeker van deelname en wint automatisch het veertiende ticket. De kwalificatierondes zijn gestart op 4 september 2016 en lopen nog tot 14 november 2017.

Verloop van de kwalificatie van België

Sinds september 2016 heeft het Belgische voetbalteam onder leiding van trainer Roberto Martinez al mooie prestaties geleverd. De Rode Duivels verloren nog geen enkele WK kwalificatiewedstrijd. Op 6 september 2016 won België met 3-0 van Cyprus. Lukaku kon twee goals maken, Carrasco nam de derde goal voor zijn rekening. De winst was binnen maar de ploeg van de Rode Duivels kon niet echt een verpletterende indruk maken. Er zijn dus toch nog actiepunten waaraan gesleuteld moet worden, om de ploeg sterker te maken. Op deze manier kunnen ze nog niet zeker zijn van een finaleplaats.

In hun tweede wedstrijd wonnen de Rode Duivels gelukkig wel overtuigend. Op 7 oktober 2016 zegevierde de Belgische ploeg met 4-0. Bosnië moest hierbij helaas het onderspit delven. Tijdens deze wedstrijd kon het Belgisch team zijn technische vaardigheden goed tonen. Spelers als Carrasco, Mertens en Hazard blonken uit. De eerste helft van de voetbalwedstrijd verliep heel vlot, tijdens de tweede helft moesten de Rode Duivels zich op een gegeven moment wel terug herpakken. Anders zou Bosnië zeer vlot de bovenhand gekregen hebben.

De derde wedstrijd van de Rode duivels werd gespeeld tegen Gibraltar op 10 oktober 2016. Oorspronkelijk was het wel de bedoeling dat België op deze datum tegen Rusland zou spelen, maar dat ging niet door. België zou aanvankelijk twee vriendschappelijke wedstrijden tegen gastland Rusland spelen. Gibraltar nam echter de plaats in van Rusland. België won van Gibraltar met 6-0. Drie van de zes doelpunten werden gescoord door Benteke. België maakte tijdens deze wedstrijd een zeer sterke indruk.

Op 13 november 2016 vond de wedstrijd België-Estland plaats. België won met 8-1 van Estland. De Belgen konden zo sterk vooruitlopen omdat ze de wedstrijd zeer goed gestart waren. Na twintig minuten stond de teller voor de Belgen al op 3-0. De Belgische spelers wilden hun trainer laten zien wat ze waard waren, omdat die eerder losgelaten had, dat de spelers hun mentaliteit wel mochten verbeteren. Lukaku, De Bruyne en Mertens speelden een erg goed wedstrijd. Estland werd door de Belgen met de grond gelijkgemaakt. Er was niets opgewassen tegen wervelwind België.
Tijdens zijn vijfde kwalificatiewedstrijd op 25 maart 2017 mocht België het opnemen tegen Griekenland. België en Griekenland eindigden in een gelijke stand met 1-1. Griekenland vormt een duidelijke concurrent voor België. De Grieken verdedigden zich erg goed en de Belgen konden niet onmiddellijk een gepast antwoord bieden. Dit was voor de Belgen een waarschuwing. Lukaku kon pas naar het einde toe een doelpunt maken waardoor een gelijke stand werd behaald. Hierdoor ontsnapten de Belgen aan een nederlaag.

De meest recente kwalificatiewedstrijd van de Rode Duivels dateert van 9 juni 2017. België won hier van Estland met 2-0. De Belgische spelers konden dan wel met een glimlach op vakantie vertrekken, maar de wedstrijd was geen uitblinker. Het leek of het team uit Estland na de eerdere 8-1 zege van de Belgen er niet meer in geloofde van de Belgen te kunnen winnen. Ze hadden de kracht niet om hun beste voetbal te tonen. De wedstrijd was dus helemaal niet boeiend. Het leek wel een fluitje van een cent voor de Belgen om de wedstrijd te winnen. Ook al slaagden de Rode Duivels er niet in de bal vlot te laten rondgaan.

Prognose toekomstige kwalificatiewedstrijden

De volgende kwalificatiewedstrijden voor de Rode Duivels vinden plaats op 31 augustus 2017 (België-Gibraltar), 3 september 2017 (Griekenland-België), 7 oktober 2017 (Bosnië-België) en op 10 oktober 2017 (België-Cyprus). De toekomst ziet er rooskleurig uit voor de Belgen. Ze wonnen vlot de vorige wedstrijden en behaalden slechts eenmaal een gelijke stand. De samenwerking met hun trainer verloopt goed. Dit blijkt ook uit hun uitstekende resultaten. De Belgische ploeg is ambitieus, werkt hard en beschikt over het potentieel om het WK in Rusland te winnen. Daarvoor moeten de Rode Duivels wel alles geven wat ze in huis hebben. Ze moeten zich focussen op het behouden van een hoog niveau.

De positieve invloed van bondscoach Martinez

Na trainer Marc Wilmots was het tijd voor verandering. De Rode Duivels hadden nood aan nieuwe indrukken en door de komst van een nieuwe trainer hebben ze dit ook gekregen. Extern gezien is het oordeel over de nieuwe bondscoach Martinez positief. Er kan van buitenaf weinig kritiek gegeven worden op de aanpak van Martinez. De bondscoach maakt een zeer professionele en aangename indruk. Hij is volledig betrokken bij zijn spelers. Hij wil dat ze het goed doen op het voetbalveld en stuurt hen bij waar het nodig is. Ook laat hij duidelijk merken dat hij van zijn spelers het hoogste niveau verwacht. De spelers respecteren hem en halen dan ook het onderste uit de kan om hun bondscoach goede scores te tonen.
De resultaten van de Rode Duivels onder Martinez liegen er niet om. Op tactisch gebied blijkt Martinez een serieuze aanwinst voor de Belgische ploeg. Hij brengt een nieuw systeem van drie verdedigers in de wedstrijd. Dit zorgt ervoor dat er een frisse wind door het Belgische team kan waaien. Het heeft een goede invloed op hun voetbalprestaties. De Belgen hebben tot nu toe goede resultaten behaald tijdens de kwalificatiewedstrijden. Er wacht de Belgische ploeg onder leiding van bondscoach Martinez dus nog een gouden toekomst. Als de Rode Duivels zo verder blijven evolueren, maken ze veel kans op een eindoverwinning. Het zal een spannende finale worden in juli 2018 in Rusland.