WK 2018; Memorabel van begin tot einde

Na 64 wedstrijden en 169 goals is Frankrijk als winnaar uit het toernooi gekomen. Maar het WK 2018 in Rusland was veel meer dan een toernooi met één winnaar en 31 verliezers. Het afgelopen WK zal de boeken ingaan als één van de meest vermakelijke toernooien in de geschiedenis van het voetbal. Lees hier waarom.

Portugal – Spanje: 3-3

De wedstrijd tussen Portugal en Spanje was er één tussen twee titelkandidaten. Portugal is de huidige Europees Kampioen, en Spanje was ronduit favoriet voor de titel. Dat de twee landen elkaar troffen in de groepsfase is bijzonder te noemen, en dat de twee landen voor de overwinning gingen had niemand echt voorzien. Spanje was sterk in deze wedstrijd, maar Ronaldo voorkwam dat zijn Portugal als verliezer van het veld zou stappen. Het was de opmaat naar een interessant WK, al had de wedstrijd zelf weinig betekenis.

Duitsland – Zweden: 2-1

Het was aanklampen voor de Duitsers. Na in de eerste wedstrijd van de groepsfase van Mexico te hebben verloren moesten de Duitsers winnen tegen de Zweden. En dat ging de superieure Duitsers erg moeilijk af. De Zweden begonnen prima, kwamen op voorsprong, zagen de Duitsers gelijkmaken, en kregen na de rode kaart aan Duitse zijde laat in de wedstrijd toch nog hoop op meer dan een punt. Maar de Duitsers zouden de Duitsers niet zijn als ze niet in de laatste minuut scoren. Zo ook in dit duel in de groepsfase. Duitsland won van Zweden. Duitsland was hiermee weer terug in het toernooi en kon het niet laten dit er bij de Zweden eens even goed in te wrijven.

Zuid Korea – Duitsland: 2-0

Het was een plot een Game-of-Thrones aflevering waardig. Een team dat niet door iedereen even geliefd was kreeg eerder hoop op succes, om vervolgens snoeihard onderuit te gaan. Dat er van de Zuid Koreanen wel even gewonnen kon worden, men was het er wel over eens. Die gedachte leek waarheid te worden, maar Duitsland mistte kans op kans. Een gelijkspel had de Duitse hoop levend gehouden maar de Zuid Koreanen wisten te scoren in de extra tijd. Over en uit voor de Weltmeister. Menig online gokker had een enorme klap geld verloren op één van de gratis goksites als BetFirst en Bet777.

Frankrijk – Argentinië: 4-3

Het was pas de achtste finale, maar het affiche was een finale waardig. Beide landen maakte aanspraak op de titel, maar alleen Frankrijk wist in de groepsfase te overtuigen. De jonge sterspeler Kylian Mbappe begon gaandeweg het toernooi dingen te doen waartoe Messi, Ronaldo en Neymar niet meer instaat bleken. Een fenomenale rush werd door een Argentijnse verdediger beëindigd met een overtreding, penalty, goal, één nul Frankrijk. Argentinië gaf zich niet gewonnen, het afstandsschot van Angel DiMaria was één van de mooiste goals van het toernooi. Zo stond de stand weer gelijk. Sterker, niet veel later zou Argentinië op voorsprong komen door een goal van Mercado. Veel dichter bij de kwartfinale zouden de Argentijnen niet komen. Een wondermooie goal van Pavard bracht de stand gelijk, Kylian Mbappe deed de rest door twee keer kort achter elkaar te scoren. Een late tegengoal van Sergio Aguero deed de Argentijnen nog hopen, baten mocht het niet. De wedstrijd tussen Frankrijk en Argentinië was van grote klasse, het was het toneel van de opkomst van de beste speler van het toernooi, Mbappe. De goal van Pavard was geweldig en je hoefde geen kenner te zijn om te weten, dit Frankrijk kan nog ver komen.

VAR

Dit toernooi samenvatten door slechts de meest memorabele wedstrijden te noemen doet het WK 2018 geen recht. Er gebeurde zoveel meer op en om het veld. Zo was dit het eerste WK waarbij op afstand, via camera’s, scheidsrechters meekeken. Dit zogenoemde Video Assistant Referee, kort VAR, moest er voor zorgen dat wedstrijden eerlijker verliepen, en fouten door spelers of scheidsrechters werden opgemerkt. Een belangrijke uitkomst van het VAR systeem was het uitzonderlijk hoge aantal gegeven strafschoppen. Ook in de finale speelde de VAR een belangrijke rol. Scheidsrechter Nestor Pitana raadpleegde het systeem, om vervolgens Frankrijk een strafschop toe te kennen na vermeed hands van de Kroatische Peresic. Een uiterst controversiële beslissing, volgens velen een onterecht gegeven penalty die Kroatië de das om heeft gedaan.

Het dood-spelmoment

Nog nooit werden zo veel goals gescoord uit dood-spelmomenten als op het WK 2018 in Rusland. Waarom dit zo was is onduidelijk, wellicht zijn teams steeds beter in staat hier op te trainen? Duidelijk is in ieder geval dat die teams die goed met dit soort momenten om kunnen gaan succesvol zijn in interlands. Een goed voorbeeld hiervan is Engeland, dat erg vaak scoorde uit dood-spelmomenten, en weinig kansen op het veld wist te creëren.

Neymar’s theaterspel

Het moest het toernooi van Brazilië worden, geholpen door wonderboy Neymar. Het hele land hield de adem in na de blessure van Neymar afgelopen voorjaar, want zou hij wel op tijd fit zijn voor het WK? Dat was hij wel, maar hij had net zo goed thuis kunnen blijven. De invloed van Neymar op het team en het resultaat was, als aanwezig dan toch zeker negatief. Neymar creëerde weinig kansen, raakte snel gefrustreerd, en verkoos vaak de fopduik. Door het aanstellerig gedrag van de sterspeler werd Neymar op internet doelwit van grappen, terecht.

Derde plaats van België

Het was een nogal een last die op de schouders van onze Rode Duivels rustte; de titel Gouden Generatie. Er was nul ruimte voor fouten, er moest gepresteerd worden. Maar het vroege succes in de poule-fase bezorgde België een plek aan de moeilijke kant van het speelschema. Japan was een harde noot om te kraken, en ook Brazilië en Frankrijk stonden op het programma. Van Brazilië werd op een schitterende manier gewonnen, het spel tegen Frankrijk was niet slecht, maar tot scoren kwamen we niet. Maar met een derde plaats mag niemand ontevreden zijn. De concurrentie was moordend, de eensgezindheid binnen de Rode Duivels was hartverwarmend en het spel bij vlagen fenomenaal. We doen weer mee in voetballand, en daar mogen we best trots op zijn.