Floyd ‘Money’ Mayweather naar UFC

Floyd ‘Money’ Mayweather heeft het nog niet bevestigd, maar zijn trainer Tyron Woodley wel; Floyd Mayweather maakt zich op voor een debuut in de UFC, de Ultimate Fighting Championship, het hoogste niveau in de Mixed Martial Arts (MMA) vechtsport. Voor de goede verstaander betekent dit maar één ding, een nieuwe editie van de strijd tussen Floyd Mayweather en Conor McGregor. De twee troffen elkaar in 2017 in een gevecht welke niet zozeer een sportief hoogtepunt was, maar vooral erg lucratief voor de twee vechters.

Nu Floyd Mayweather op onbekend terrein

Het gevecht in 2017 was een strijd in de klasse van het superweltergewicht (tot 69,85 kilo). Het was het eerste gevecht van MMA vechter en kampioen in de vedergewicht en lichtgewicht klasse McGregor. Conor McGregor was niet de favoriet in deze wedstrijd en maakte deze status waar door in de tiende ronde door een technische knock-out de strijd op te moeten geven. De Ierse vechter was duidelijk niet in zijn element in de boksring, zal Floyd Mayweather in het UFC-gevecht zich beter op zijn plek voelen?

Floyd Mayweather gaat zich op onbekend terrein vertonen. Hoe we deze zet van één van de beste boksers aller tijden moeten opvatten is onduidelijk. Maar daar Mayweather na zijn vorige gevecht tegen McGregor zo’n 300 miljoen mee naar huis mocht nemen lijkt een antwoord op deze vraag een economische te zijn. Het verschil tussen de UFC en boksen lijkt een sportieve keuze uit te sluiten, zoveel werd duidelijk in het vorige gevecht.

Tijdens dit gevecht tussen McGregor en Mayweather in 2017 was Mayweather, hoe kan het ook anders, in zijn element. Conor McGregor voelde zich duidelijk in zijn bewegingen beperkt door de regels die in de boksring gelden. Want waar in de UFC bijna alles mag om de tegenstander uit te schakelen, zo mag in de boksring alleen van voren gestoten worden. Geen klap op de achterkant van het hoofd, niet trappen, geen verstrengeling en geen grondgevecht. McGregor wilde vaak aanvallen op momenten het achterhoofd van Mayweather, die heel goed wist dat de scheidsrechter dat niet toe zou staan. Mayweather kan zich zulke defensieve zwaktes in een UFC gevecht niet veroorloven.

Verschillen UFC en boksen

Mayweather’s optreden tegen McGregor was er één van aftasten en verdedigen, om pas laat in de wedstrijd hard in de aanval te gaan. Een bokswedstrijd kan maximaal 12 keer drie minuten duren, dat is langer dan een UFC gevecht van maximaal vijf maal vijf minuten. Het was te verwachten dat Mayweather op conditie en uithoudingsvermogen zou winnen. Dat een vermoeide Conor McGregor terug zou vallen op MMA technieken en daardoor verdedigend zwakker wordt lag evengoed in de lijn der verwachtingen. Een aantal rake klappen op het hoofd van de Ier waren genoeg voor de scheidsrechter om de strijd te staken omdat McGregor zich niet meer voldoende kon verdedigen. Game over voor Conor McGregor, 100 miljoen euro voor de troost. Rouwig zal de Ier er niet om geweest zijn.

Een herkansing voor McGregor op eigen terrein lijkt dus voor de hand te liggen. De kans op zo’n lucratieve wedstrijd zal de Ier zeker niet laten liggen, te meer omdat de kans op winst dit keer vele malen groter is. De Mixed Martial Arts sporter kan in een herkansing gebruik maken van zijn volledige gereedschapskist; stoten, trappen, een klap met de elleboog en het gevecht op de grond. Mayweather zal zich deze keer niet beschermd zien door de regels van het klassieke boksen en ervoor moeten zorgen dat hij zich kan wapenen tegen trappen van Conor McGregor. Ook zal hij moeten proberen de afstand tussen hem en de Ier groot genoeg te houden om een grondgevecht te vermijden.

Floyd Mayweather geeft zichzelf genoeg tijd om zich voor te bereiden op zijn eerste MMA UFC gevecht. Hij heeft nog niks losgelaten over zijn mogelijke tegenstander, het is dus heel goed mogelijk dat zijn eerste opponent niet de Ier Conor McGregor zal zijn. Floyd Mayweather zegt minimaal drie maanden voorbereiding nodig te hebben, maar dat het net zo goed zes tot acht maanden kan duren voor hij klaar is voor een UFC gevecht. Gezien de grote verschillen tussen boksen en Mixed Martial Arts is een langer traject van acht maanden of meer waarschijnlijker. Tenzij Floyd ‘Money’ Mayweather slechts vecht voor zijn portemonnee en niet voor een overwinning, in dit geval zal de bokser prima content zijn met een snelle uitschakeling tegen McGregor en met een dikke cheque het strijdtoneel verlaten. Floyd Mayweather liet eerder al doorschemeren te verwachten zo’n miljard euro met een transitie naar de UFC te kunnen verdienen.

Mayweather moet nog leren

Floyd Mayweather gaat zijn Mixed Martial Arts avontuur bij de UFC met vertrouwen tegemoet. Hoewel hij zich bewust van de verschillen tussen de twee disciplines denkt hij de capaciteiten te hebben om McGregor te kunnen verslaan. “Ik geef mezelf een zeven op de schaal van tien wat worstelkwaliteiten betreft. Dat kan met training een negen worden, als ik mijn vuisten mag gebruiken een tien. Met trappen geef ik mezelf nu nog een vier.” Het lijkt er op dat Mayweather zijn trap techniek en stabiliteit nog zal moeten verbeteren. Maar hoe makkelijk is het om een atleet van 41 nog iets nieuws te leren? De meeste sporters van zijn leeftijd denken aan stoppen, pensioen en de geraniums.

Het meest te verliezen in een avontuur van Mayweather in de UFC is ongetwijfeld de Ier McGregor, deze 29-jarige Ier is nog lang niet aan het einde van zijn carrière, welke een flinke deuk op zal lopen bij verlies in de herkansing tegen Mayweather, in de UFC. Conor McGregor zal er daarom vermoedelijk alles aan doen een afgang te voorkomen en sterker dan ooit op het toneel verschijnen. En of Floyd ‘Money’ Mayweather dan nog een kans maakt is onwaarschijnlijk.