Serena Williams wint na jaar van afwezigheid

Ze is 36, moeder, en wint als vanouds op Indian Wells. Na een afwezigheid van meer dan een jaar waarin ze voor het eerst moeder werd van Alexis Olympia Ohanian Jr, gaat Serena Williams verder waar ze gebleven is en wint wedstrijden van spelers die meer dan 10 jaar jonger zijn. Op het ATP toernooi van Indian Wells versloeg ze eerst Zarina Diyas uit Kazachstan en vervolgens de Nederlandse Kiki Bertens. Serena Williams wint na haar rentree: “Het was fantastisch. Ik ben nu een jaar en een kind verder. Ik ga nu naar huis, naar haar toe, en daar heb ik heel veel zin in.”

In haar jaar van afwezigheid kreeg ze haar eerste kind, een bevalling waarin ze, naar eigen zeggen, bijna is overleden. Ook trouwde ze met Alexis Ohanian,mede oprichter van internet forum Reddit. Dat ze op haar leeftijd nog makkelijk meekomt met de wereldtop is een teken van haar fitheid. Williams, die haar terugkeer bekend maakte op Internationale Vrouwendag, speelt in maart nog toernooien in California en Florida en is van plan eind mei mee te doen op Roland Garros.

Niet fit op de Fed Cup

Voor haar eerste optreden na haar terugkeer, tijdens de Fed Cup, werd Serena Williams niet fit genoeg geacht voor het enkelspel. Captain Kathy Rinaldi van het Amerikaanse Fed Cup team besloot Serana Williams alleen uit te laten komen in het dubbelspel, naast haar zus Venus. Deze wedstrijd, tegen Nederland, verloor ze. Dit stond een uiteindelijke Amerikaanse zegen tegen Nederland niet in de weg. Wat deze wedstrijd voor Serena Williams vast bijzonder maakte was de aanwezigheid van haar dochter langs de zijlijn. Serena wist dat ze nog een lange weg te gaan had naar een come-back in het enkelspel, maar haar toekomst met vertrouwen tegemoet. “Ik had niet verwacht zoveel kracht in mijn service te kunnen leggen, ook al mis ik nog precisie. Het is een begin en het voelt als een hele goede stap in de juiste richting.” De Verenigde Staten spelt de halve finale in the World Group van de Fed Cup op 21 en 22 april tegen Frankrijk, die België uitschakelde.

Indian Wells

Op het ATP toernooi van Indian Wells was Serena Williams’ conditie duidelijk toegenomen, al voelde ze zich nog niet honderd procent. “Ik ben nog wat roestig.” Om daar aan toe te voegen: “Maar ik doe wat ik kan.” Haar eerste tegenstander in het toernooi was Zarina Diyas, met een WTA ranking van 53. De twee troffen elkaar twee keer eerder maar Diyas won nog nooit. Hoewel de Kazachse veel veerkracht toonde, was ze niet opgewassen tegen de sterke service van Serena Williams. Diyas werkte in de eerste set vijf setpoints weg maar moest de set toch weggeven. De Amerikaanse, die al 404 dagen niet gespeeld had, was ook in de tweede set te sterk voor Zarina Diyas.

De terugkeer van Serena Williams op het hoogste niveau enkelspel kreeg dus een vervolg op het Indian Wells toernooi. In de tweede ronde moest ze het opnemen tegen Kiki Bertens, die een WTA ranking heeft van 29. Hoewel Bertens twee keer eerder tegen Serena speelde, en twee keer dicht bij een overwinning was, kon ze opnieuw geen potten breken tegen de Amerikaans tennis legende. Williams pakte de eerste set met een tiebreak en de tweede met 7-5. Williams voelde zich in haar tweede wedstrijd van het toernooi al sterker dan in haar eerste, en dat was genoeg om de Nederlandse Bertens naar huis te sturen. Serena Williams en Kiki Bertens troffen elkaar twee keer eerder, en ook toen kon Bertens een voorsprong niet vasthouden.

In de derde ronde Indian Wells speelt Serena tegen haar zus Venus, waar ze eerder na haar terugkeer nog met haar zus in het dubbelspel speelde. De zusjes Williams hebben een geschiedenis op het Indian Wells toernooi. In 2001 trok Venus zich vier minuten voor de halve finale tegen haar zus terug. Er werd gesproken over match fixing, aantijgingen die al langer in de wandelgangen te horen waren maar nu voor het eerst uitgesproken werden. Dit leidde tot boegeroep door het publiek op Indian Wells, en een moeilijke relatie tussen de zusjes Williams en het toernooi.

Strijd tussen de zusjes Williams

De strijd op Indian Wells tussen de zusjes Williams zal de 29e keer zijn dat Venus en Serena tegen elkaar spelen op het hoogste niveau. Van de vorige 28 won Serena er 17, maar wat zegt deze statistiek over de strijd van maandag 12 maart? Venus lijkt toch in een betere vorm te steken dan haar zus. Het is twijfelachtig of Serena haar terugkeer op Indian Wells kan opluisteren door te winnen van haar zus Venus. Winst tegen Venus kan Serena doen terugkeren in lijstjes met favorieten voor grotere toernooien als Roland Garros in mei, toch heeft Serena aangegeven liever niet tegen haar zus te spelen: “Ik speel liever tegen iemand anders. Ik speel letterlijk liever tegen iedereen behalve Venus. Maar het moet nu gebeuren dus het is wat het is.” Volgens Venus Williams is winst tegen Serena niet vanzelfsprekend: “Serena ziet er uit alsof ze nog geen enkele stap terug heeft gedaan,” zei Venus naar haar winst op de Roemeense Sorona Cirstea.

Venus Williams speelt al sinds 1994 op het hoogste niveau, en haar zus Serena sinds 1995. Bij elkaar haalden ze al dertig Grand Slam titels (23 voor Serena en 7 voor Venus). Als Serena Williams na haar comeback haar oude niveau weer kan halen staat weinig haar in de weg om het recordaantal Grand Slam titels in het enkelspel van 24 te verbreken. Dit record is momenteel in handen van Australische Margeret Court, die in de jaren zestig en begin jaren zeventig op haar best was.