American Football: NFL Update

Aan de overkant van de plas is de NFL weer begonnen. De National Football League gaat z’n tweede week in. Lees hier alles over de eerste week van deze competitie, en bereid je voor op week twee

Comeback van Aaron Rodgers bezorgt Green Bay Packers de overwinning.

In de tweede kwart van de wedstrijd tussen Green Bay Packers en Chicago Bears moest Aaron Rodgers, de best betaalde speler van de NFL het veld verlaten vanwege een knie blessure. Na het einde van de dit derde kwart controleerde de Bears de stand met een 17 tegen nul voorsprong. De Green Bay Packers leken in een zowat verslagen positie te verkeren en alleen een wonder kon de Packers nog redden. In de tweede helft werd situatie van de Packers nog slechter en keken ze al tegen een achterstand van twintig punten aan. Maar het tij keerde met de terugkeer van Aaron Rodgers op het veld. De sterspeler van de Packers gaf drie touchdown passes en wist zo Bears te breken. De grote rivaliteit tussen de twee teams gaf het treffen op voorhand al een episch karakter, maar de heroïsche terugkeer van Rodgers op het veld zal altijd in het geheugen van de fans gegrift staan. De blessure van Rodgers was niet zo ernstig dat hij in de ziekenboeg moest blijven, de speler was gebrand op winst van zijn ploeg in de wedstrijd, juist tegen de grote rivaal de Chicago Bears, en keerde daarom terug op het veld, nog steeds geblesseerd. Volgende week wacht de Packers een treffen met de Minnesota Vikings, en ook dan wil Rodgers meedoen.

Geen einde aan verliesreeks Cleveland Browns

Door het missen van een veldgoal van Cleveland Brown komt er geen einde aan een verliesreeks van 625 dagen. Een veldgoal werd voorkomen door een blok van Pittsburgh Steelers. Hierdoor kwam het team uit Cleveland niet verder dan een 21-21 gelijkspel in Ohio, waar het weer slecht was maar het moraal van de mannen uit Cleveland niet kon doven. Waar de stand  tussen de twee ploegen vorig jaar nog 0-16 was, in het voordeel van Pittsburgh wist Cleveland dit jaar terug te komen van een 21-7 achterstand en op deze manier een verlenging in de wacht te slepen. In de verlenging mistte de Steelers een vrije trap, en met nog acht seconden op de klok werd een poging van Zane Gonzalez geblokt door TJ Watt van de Steelers. Aan een reeks van 625 dagen zonder overwinning kwam dus ook nu geen einde.

In een andere wedstrijd toonde vijfvoudig Super Bowl winnaar Tom Brady nog geen tekenen van ouderdom. Voor de New England Patriots gooide de 41-jarige drie touchdown passes. Hierdoor versloegen de Patriots de Houston Texans met een comfortabele 27-20. Hiermee gooiden de Patriots roet in het eten van wat het feestje van de teruggekeerde verdediger JJ Watt had moeten worden voor de Houston Texans. In de wedstrijd tussen de Tampa Bay Buccaneers en New Orleans Saints liet de reserve quarterback Ryan Fitzpatrick zien wat hij in huis heeft. Fitzpatrick gooide vier touchdown passes en de Tampa Bay Buccaneers wonnen hierdoor van de Saints.

Ook Jimmy Garoppolo kan verliezen

Jimmy Garoppolo heeft eindelijk een wedstrijd verloren als NFL starter. Zijn team, de San Francisco 49’ers, ging tenonder in een treffen met de Minnesota Vikings. In Minneapolis werd met 24 tegen 16 verloren. De Vikings zijn hard op jacht naar deelname aan de Super Bowl, en zullen, om dit te bereiken, de boel verdedigend op orde moeten houden. Onderkant formulier

Le’Veon Bell de grote afwezige

De running back van de Pittsburgh Steelers, Le’Veon Bell verscheen niet op de training deze week vanwege zijn onvrede met een 14.5 miljoen dollar franchise contract van dit jaar. Zijn afwezigheid kost hem 853.000 dollar per week waarin hij niet verschijnt. Zijn koppigheid lijkt hem dus meer te kosten dan een hoegenaamd slechte deal. Zijn afwezigheid viel, naar verluid, slecht bij zijn teamgenoten. Zijn ploeggenoten geloven, niet onterecht, dat zijn aanwezigheid een winst tegen de Cleveland Browns had kunnen betekenen, waartegen gelijk werd gespeeld vorig week, in de eerste ronde van de NFL. Een beter contract afdwingen door afwezigheid kan Bell nog weleens duur komen te staan. In zijn afwezigheid scoorde reserve James Connor twee touchdowns voor de Steelers. En wellicht vind men bij de Steelers dat een prima resultaat. Bell debuteerde in de NFL in 2013 en scoorde toen twee touchdowns in een wedstrijd die in Engeland, Wembley, gespeeld werd tegen de Minnesota Vikings.

In een wat cynisch commentaar op de hele toestand rondom Bell had Osi Umenyiora, zelf geen onbekende als het gaat om plichtsverzuim, het volgende te melden: “Ik had als speler verschillende contractuele conflicten met de teams waarvoor ik uit kwam. Ook ik bleef weg, maar op een slimme manier. Ik zat op de fiets en fietste waardoor ik in principe in de accommodatie was en ik geen boete kon krijgen. Wat me teleurstelt in de Steelers is dat aanvallers meteen klaarstaan met kritiek op Bell. We weten allemaal dat je als speler maar beperkt de tijd hebt om zoveel geld als mogelijk te verdienen met het spel. Uiteindelijk wordt ook deze speler uit de competitie gezet, en wie gaat hem dan onderhouden? In de NFL heb je geen gegarandeerde contracten en meer en meer spelers beginnen nu te begrijpen dat je zo snel mogelijk zo veel mogelijk moet verdienen.

Deze week is tweede week van de enige echte American Football competitie in de wereld. De Bengals nemen het op tegen de Ravens, de Steelers tegen de Chiefs. De Dolphins treffen Jets, en ook de Buccaneers en Eagles zijn aan elkaar gekoppeld. De New Orlean Saints gaan proberen de verliesreeks van de Cleveland Browns nog een week te verlengen en ook de wedstrijd van de Packers tegen de Vikings wordt er één om naar uit te kijken. Ook een wedje leggen in het, voor ons Belgen, toch wat onbekende terrein van American Football? Kom vooral beslagen ten ijs om ze veel mogelijk geld te winnen op gratis goksites als Ladbrokes, Circus en Bet777.