Op 14 juni 2018 is het weer zo ver. Het grootste toernooi ter wereld, het wereldkampioenschap voetbal, deze keer in Rusland. Welke landen hebben een ticket bemachtigd, welke landen zijn favoriet voor de eindzege, en welke landen zijn de outsiders op het WK 2018? Een overzicht.
Sinds 2002 heeft Brazilië geen wereldkampioenschap voetbal meer gewonnen en is de cup naar Europa gegaan met Italië in 2006, Spanje in 2010 en Duitsland in 2014. Maar hoe zit het me staat van het Franse elftal, kan Argentinië met Messi eindelijk aanspraak maken op de eindoverwinning? En hoe zit het met die andere grootheid? Kan Ronaldo zijn team naar winst leiden? Kan Engeland wellicht voor het eerst sinds 1966 weer een eindoverwinning behalen? Gaan outsiders als Zweden, Rusland, België of Mexico hoge ogen gooien? En hoe ver kan IJsland komen op het WK 2018? We zullen even moeten wachten tot we zekerheid hebben, wat we wel zeker weten is dat heet aankomende wereldkampioenschap voetbal enorm spannend wordt.
Kijkend naar voorgaande wereldkampioenschappen dan kan je slechts tot de conclusie komen dat Brazilië en Duitsland altijd een kandidaat zijn voor de eindoverwinning. Brazilië mocht al vijf keer juichen na de finale, en Duitsland bracht de cup al vier keer mee naar huis. Brazilië is ademt futbol, het is land van de pleintjes, de dribbelaars in de sloppenwijken. Duitsland is het land met niet altijd het meest swingende voetbal, maar wel met een altijd degelijke verdediging en een team dat staat als een huis.
Het optreden van beide teams op het vorige WK, dat uiteindelijk gewonnen werd door Duitsland, is nauwelijks te vergeten. In de halve finale schoot Duitsland Brazilië uit het toernooi met maar liefst zeven tegen één. De grootste vernedering ooit in een halve finale van een wereldkampioenschap voetbal. Dat het toernooi gespeeld werd in eigen land maakte het verdriet nog groter. Voeg daarbij het verlies tegen Nederland in de kleine finale en de deceptie was compleet. Maar hoe staat het Braziliaanse team er nu voor? Na de vernedering in 2014 en de vroege uitschakeling in de Copa America in 2016 heeft Brazilië de nationale voetbal structuur en in infrastructuur flink onder handen genomen. De winst op de Olympische Spelen van 2016 van het Braziliaanse team onder-23, geleid door Neymar, gaf ook rede tot optimisme. Of alle veranderingen vruchten hebben afgeworpen is lastig te zeggen, maar dat Brazilië het eerste land was dat zich kwalificeerde voor het WK in Rusland (afgezien van Rusland zelf natuurlijk) stemt positief en zal de Brazilianen hoopvol naar het toernooi doen uitkijken.
Toch zijn er zorgen voor de Brazilianen. Neymar is herstellende van een voetblessure en zal, als hij fit genoeg is om te spelen, in ieder geval wedstrijdritme missen. Bondscoach Tite kan wel beschikken over Silva, Marquinhos en Dani Alves, en heeft daarmee een prima verdediging in huis. Echter, een zwak punt blijft de positie van links-back waar de spoeling dun is mocht Marcelo iets overkomen.
De Duitsers zullen tevreden zijn met de staat van hun team, en daarmee met minder dan winst in de finale geen genoegen nemen. Na de winst in de Confederations Cup en het Europees Kampioenschap in 2017 gaat Duitsland als favoriet het WK in. Niet alleen de resultaten wijzen op een goede einduitslag voor Duitsland, ook de combinatie van ervaring en talent lijken haast garant te staan voor succes. Daar komt nog bij dat ook dit WK Joachim Löw aan het roer staat, daar staat hij sinds 2004. Hij kent het team door en door en kan als stabiele factor strategisch van doorslaggevend belang zijn.
Een grotere favoriet voor de zege is misschien wel Frankrijk. Hoewel dit WK misschien wat vroeg komt voor het jonge Franse team lijkt het talent dat aanwezig is in de equipe voor zicht te spreken. Hoewel de kwalificatie verre van rimpelloos was – een overwinning op Wit-Rusland in de laatste kwalificatiewedstrijd was nodig voor plaatsing – heeft Frankrijk ontzettend veel kwaliteit in huis. Kylian Mbappe, Ousmane Dembele and Adrien Rabiot zijn de sterren van een nieuwe generatie Franse voetballers, maar niemand zal er raar van op staan te kijken als dit WK voor deze generatie te vroeg komt. Frankrijk staat met Duitsland en Brazilië in de top drie van favorieten voor het WK 2018.
wat kan het Iberisch schiereiland uitrichten? Spanje leed een pijnlijke afgang op het WK in 2014, waar het al in de groepsfase werd uitgeschakeld, maar ook op het EK in 2016 kon het geen potten breken en ging het in de achtste finale onderuit tegen Italië. Maar Spanje mag je nooit afserveren, zeker niet met spelers als David De Gea, Sergio Ramos, Andres Iniesta en David Silva. Portugal kan rekenen op een Ronaldo in vorm, maar kende geen vlekkeloze voorbereiding. Een oefenwedstrijd tegen het getroebleerde Nederland, welke geen WK-ticket heeft weten te bemachtigen, ging vrij kansloos verloren.
Messi heeft aangegeven dat dit Wereldkampioenschap wellicht zijn laatste is. Hiermee wordt het WK 2018 in Rusland de laatste kans voor de beste speler ter wereld de grootste internationale prijs te pakken. Maar de aanwezigheid van Messi is natuurlijk geen garantie voor succes. Johan Cruyff won met Nederland ook nooit een grote prijs, geen EK en geen WK.
Twee noemenswaardige outsiders zijn België en Engeland. Hoewel de verwachtingen hoog waren kon België deze niet waarmaken op het vorige grote toernooi, het EK in 2016. Als coach Roberto Martinez een team kan smeden uit de vele individuele talenten, dan zou het Belgische team zomaar een gooi kunnen doen naar de winst. Een ander team dat nooit echt lekker uit de verf komt is Engeland. Hoewel voetbal de basis is van de Engelse natie, en er genoeg talent rondloopt, won Engeland slechts één keer een WK, en dat was in 1966. Toch zal Engeland zich gesteund zien door fans van andere Britse landen, omdat het de enige is die zich wél heeft geplaatst voor het WK.
We moeten nog even wachten, maar het belooft weer een spektakel te worden.