Tiger Woods stelt teleur in Ryder Cup

De Amerikaanse top golfer won eerder vorige week de Tour Championship maar kon in de Ryder Cup tussen Amerikaanse golfers aan de ene kant en Europese golfers aan de andere kant, geen potten breken.

De wereldberoemde golfer gaf een genadeloze analyse over zijn eigen optreden tijdens de Ryder Cup, een wedstrijd die met groot verschil door Europa gewonnen werd. “Ik heb bijgedragen aan het verlies in de Ryder Cup, en dat is geen fijn gevoel.” Het was een droge kritiek waaruit veel reflectiviteit sprak. Niemand had verwacht dat het uitgerekend de Amerikaan Tiger Woods zou zijn die vier punten weg zou geven aan de Europese tegenstander, een teleurstelling die ook Woods zelf voelde: “Het is teleurstellend omdat ik 0-4, dat is vier punten aan het Europese team.

Europa onverslaanbaar op eigen bodem

De Ryder Cup wordt elke twee jaar gehouden tussen Amerika en Europa, en het toernooi vindt het ene jaar op het ene continent plaats, het andere jaar op het andere. Winnen op het Europese continent deed Amerika niet vaak, voor de laatste Amerikaanse overwinning in de Ryder Cup in Europa moeten we 25 jaar terug.

Toch leek Amerika een miraculeuze wederopstanding door te maken, en een gooi te doen naar de overwinning op vijandelijke grond. Want na de 10-6 achterstand na de eerste dag vocht Amerika zich terug. Onder leiding van aanvoerder Jim Furyk werd op dag twee in vier wedstrijden gewonnen, en in twee andere wedstrijden gelijk gespeeld. En toen moest Tiger Woods nog komen. In Europa begon men zich toch wel wat bang te maken.

Maar dat momentum, die winnende golf waarop de golfers over Europa walsten leek voorbij op het moment dat Woods de green op stapte. Woods speelde niet eens slecht op de tweede dag, maar kon een verre put op hole 14 niet winnen, scoorde nog wel bogeys in het verdere verloop van de wedstrijd maar dat was niet genoeg om van Jon Rahm te winnen. De wedstrijd ging met 2-1 naar Europa, die daardoor weer op voorsprong kwam.

Woods vaak slecht in teamverband

Zelfs Superman heeft een zwakke plek, de Ryder Cup is Wood’s kryptonite. In deze competitie won Woods namelijk slechts dertien keer, tegenover de 22 partijen die hij verloor en drie die hij gelijkspeelde. Woods wordt nog steeds gezien als de beste golfer aller tijden, maar de Ryder Cup en Woods is geen gelukkig huwelijk. De recente slechte prestatie van Woods in de Ryder Cup kan ook toegeschreven worden aan het drukke speelschema van de Amerikaan.

“Het is frustrerend omdat ik niet presteerde op het niveau waarop ik lang speelde. Ik stond al vroeg in de wedstrijden achter en kwam niet meer terug. We zijn allemaal met goede moed hier naartoe gekomen, en we keken er naar uit hier te spelen deze week, maar we hebben het niet uitgevoerd zoals we het gepland hebben.

Furyk was een populaire kapitein maar bepaalde keuzes omtrent zijn opstelling waren twijfelachtig. Drie van de vier afgevaardigden van Furyk, Woods, Phil Mickelson, en Bryson DeChambeau wonnen gezamenlijk nog geen punt. Mickelson en DeChambeau werden door Furyk gekozen voor de middagsessie van de eerste dag. De keuze voor Mickelson is een opvallende daar hij plaats 192 van 193 PGA Tour spelers bezet als het gaat om accuraatheid van de eerste drive.

Mickelson en DeChambeau werden verslagen door, respectievelijk, Sergio García en Alex Norén, en dat leidde het begin in van de grootste nederlaag ooit van de VS in de geschiedenis van de Ryder Cup. Een andere opmerkelijke keuze van captain Furyk was dat hij Webb Simpson, die eerder in de wedstrijd won van zijn Europese tegenstand Rose, en die in recente wedstrijden in de Verenigde Staten liet zien in uitstekende vorm te verkeren, niet meer speeltijd kreeg.

Furyk met hand in eigen boezem

Maar het verlies van de VS is niet louter toe te schrijven aan de opmerkelijke keuzes van één captain, de spelers zelf ook mogen zich het verlies aanrekenen. Want het gras van Le Golf National in Frankrijk is een lastige baan, spelers die hier ervaring hebben zijn in het voordeel. En dat was waar het het Amerikaanse team aan ontbrak, slechts één Amerikaanse speler, Justin Thomas, speelde eerder op de golfbaan vlakbij Parijs. Dat was tijdens de French Open afgelopen zomer. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat Justin Thomas de beste speler was aan Amerikaanse zijde.

Furyk zag het anders, en wees erop dat veel golfers wel degelijk op de baan geoefend hebben. “We waren goed voorbereid,” aldus de captain. Ridderlijk nam Furyk, in de persconferentie na afloop van het toernooi, de schuld op zich, hij gaf aan ook achteraf gezien niet veel veranderd te hebben. “Ik realiseer me dat het merendeel van de kritiek op mijn bordje komt, maar ik heb het volste vertrouwen in alle twaalf mannen en ik zou ze zo weer meenemen naar een volgende Ryder Cup als ik dat kon. Het was een eer als hun captain te dienen.”

Hoe is het slechte optreden van Tiger Woods te verklaren? De golfer, die al beste golfer van de wereld is genoemd, speelde ronduit teleurstellend. Kan het hem niks schelen? Heeft hij een hekel aan spelen met een partner? Hoe dan ook, het spel van Tiger Woods is vreselijk als hij deel is van een team.

Woods toekomstig captain?

Dat is te verklaren bij een jonge speler, wellicht onzeker of wispelturig is. Maar Tiger Woods is één van de oudere spelers binnen de wereldtop. Zijn betrokkenheid bij de Ryder Cup, nu nog als spelers, lijkt gemotiveerd te zijn door een bepaald verlangen, het verlangen zelf de VS te vertegenwoordigen als captain van het USA Ryder Cup team wellicht?

Voor je weer een weddenschap op gratis goksites als Unibet en Ladbrokes af kan leggen op de winst in Ryder Cup moet je even wachten. Het volgende toernooi is pas over twee jaar. Of Woods dan captain is, dat is nog onbekend. Dat het weer een epische strijd wordt is zeker. Zet het toernooi dus maar vast in je agenda!