Kylian Mbappe de grote meneer bij Les Bleus

Niet Lionel Messi maar Kylian Mbappe was de grote ster in de match tussen Frankrijk en Argentinië in de achtste finales van het WK 2018. Met zijn twee goals bracht hij Frankrijk de winst en een plek bij de laatste acht. Saillant detail, Messi scoorde niet, hij scoorde nog nooit in de knock-out fase van het WK.

De focus vooraf was vooral op Messi, uiteraard. De beste voetballer ter wereld moest zijn status toch echt eens om gaan zetten in resultaat op het belangrijkste landentoernooi ter wereld. Maar Messi kon zijn status niet waarmaken, en gaat na een kleurloos toernooi weer terug naar Zuid-Amerika. Het dus niet Messi, maar Mbappe die een gooi doet naar onsterfelijkheid op dit WK 2018 in Rusland.

Jong talent scoort twee maal

De twee goals van Mbappe deed het momentum keren in het voordeel van onze zuiderburen. Door de overwinning wordt het voor Messi moeilijk ooit nog een WK te winnen, al zal Mbappe daar maling hebben. Hij vertegenwoordigd de nieuwe garde en heeft weinig respect voor de heersende orde als het op voetballen aankomt. Mbappe is pas 19, en is de eerste tiener die twee mal in een WK duel scoorde sinds Pele twee keer scoorde tegen Zweden in 1958. Een mooi vooruitzicht voor de jonge fransman.

Nog voor het jonge talent twee maal scoorde had Antoine Griezmann de score al geopend door, na eerder al vanuit een vrije trap de lat te hebben geraakt, via een penalty de score aan Franse kant te openen in de negende minuut. De penalty was geheel te danken aan, hoe kan het ook anders, Kylian Mbappe, die zijn charge onhandig geëindigd zag worden door Marcos Rojo.

Argentinië op voorsprong

Echt een antwoord leek Argentinië niet te hebben op de dominant spelende Fransen. Toch wist Angel Di Maria voor rust de score weer gelijk te brengen met schitterend afstandsschot. Het was precies wat het WK mooi maakt; door het overvloed aan individueel talent ligt een treffer altijd op de loer.

Argentinië kwam zelfs op voorsprong doordat Gabriel Mercado een schot van Messi van richting veranderde en zo de bal achter Hugo Lloris deed belanden. De mannen van Jorge Sampaoli deden weer helemaal mee in de race om de titel, en Messi zou nog genoeg kansen krijgen te laten zien dat hij nog relevant is.

Negen minuten slechts, zo lang mochten de Argentijnen genieten van de voorsprong in de achtste finale op het WK 2018. Benjamin Pavard maakte met een schitterend schot de score weer gelijk. Beide teams op twee, ze konden weer opnieuw beginnen. Kylian Mbappe liet zien het best man van het veld te zijn door in korte tijd twee keer te scoren, en daarmee de hoop van de Argentijnen op het veld en op de tribune voorgoed te breken. Argentinië stond in 2014 nog in de finale, die leek ver weg na de twee zakelijke doelpunten van Kylian Mbappe. Verder dan de laatste zestien zouden de Argentijnen dus niet komen in Rusland.

Fantastische goal Pavard

De goals van Mbappe mogen dan niet de mooiste zijn van de wedstrijd, dat was de goal van Pavard, het jonge Franse talent liet echter wel zien over een uitstekend instinct te beschikken en perfect te weten wanneer waar te staan, wanneer af te geven en wanneer op goal te schieten. En vooral, hij liet zien prima in staat te zijn overeind te blijven tussen de beste voetballers ter wereld.

Heel even, de wedstrijd was eigenlijk al voorbij, mocht Argentinië hopen op verlenging. Invaller Sergio Aguero wist net voor het laatste fluitsignaal nog een derde doelpunt te maken voor Argentinië; een lage kopbal op aangeven van Messi. Maar deze goal kwam te laat om de Fransen te laten zweten. Argentinië gaat al vroeg in het toernooi naar huis, en de vraag is wat Messi’s toekomst gaat zijn bij het Argentijns nationale team.

Frankrijk lijkt langzaam maar zeker te groeien in dit toernooi. Echt overtuigen deed Frankrijk niet in de groepsfase. Goed, het team werd eerste in de groep, maar de winst op Peru was zonder overtuiging, net zoals de match tegen Australië. En tegen Denemarken kwamen de Fransen niet verder dan een gelijkspel. Maar was dit slechts een opwarmer? Gaat Frankrijk als een gestaag accelererende diesel richting de wereldtitel? Aanvallend gezien zit het wel goed bij het Franse nationale elftal, Les Bleus.

Het moet een opzet zijn geweest. Zakelijk door de groepsfase komen, zwak overkomen op tegenstanders, en dan totaal overrompelen in de knock-out duels. Beesten als Mbappe eindelijk eens de vrije teugels geven. Het geheime wapen op laten stomen naar Argentijns doel om een penalty uit te lokken. De rush van Mbappe was van grote klasse, zijn twee goals waren ook niet onaardig.

Toekomst van Messi en Sampaoli?

Messi kon altijd alleen meer verliezen bij zijn nationale elftal. De verwachtingen waren simpelweg te hoog. Er werd wellicht teveel belang gehecht aan de mening van de vijfvoudig voetballer van het jaar. Geruchten gingen dat het niet coach Sampaoli was die de rangordes uitdeelde, of bepaalde wie in de basis stond, maar dat het in wezen Messi was die bepaalde wat er gebeurde op het veld. Toen resultaten uitbleven had men toch het gevoel dat er niet genoeg voordeel gedaan werd met de aanwezigheid van Messi. Zijn dominante positie, ook beleidsmatig gezien, werd zo een anker dat Messi naar beneden haalde.

Dat Messi op deze manier niet kan brengen wat vriend en vijand verwachten mag duidelijk zijn. Maar het hoeft niet het einde te zijn van zijn carrière bij het nationale team. Messi is nu 31, kan over vijf jaar ook vast nog wel een balletje hooghouden, is dan wellicht wat dienstbaarder en ook minder in de spotlights van de media.

Samenvattend, het was niet Messi maar Kylian Mbappe die de beste man op het veld was. Het volgende duel van Frankrijk op het WK is tegen Uruguay. Gaat Frankrijk zijn favorietenrol waar maken en winnen? Geld zou ik er wel op durven zetten. Op gratis goksites als Ladbrokes en Unibet kan je goed geld verdienen het met correct voorspellen van uitslagen, wedden?