Een winnaar wordt geboren: van mindset tot manifestatie

Voetbal is een prachtige sport. De spelers leren niet alleen tegen geduchte tegenstanders vechten, maar ook tegen de zwakke verdediging in hun eigen mentaliteit. Op de site van Circus kan u bijvoorbeeld met eigen ogen zien hoe de voetballers van Standard samen met hun coach op weg gaan naar een nieuw hoofdstuk. Ze doen dit met nieuwe hoop en positieve verwachtingen. De bedoeling is dat er terug winst wordt geschreven. Dat is broodnodig, aangezien de ploeg een niet zo gunstig seizoen heeft gespeeld. De eerstvolgende kans om de spelers van Standard aan het werk te zien, hebt u op 30 juli 2017. Dan speelt het team in de Jupiler Pro League tegen KV Mechelen. Op 4 augustus staat de wedstrijd tegen Genk gepland en op 13 augustus tegen STVV.

Er is nog een lange weg te gaan om terug als topvoetbalteam gezien te worden. De nieuwe coach Ricardo Sa Pinto is een man met een missie. Hij beseft dat zonder een duidelijk plan de ploeg geen enkele vooruitgang zal maken. Nochtans wisten de Rouches, bijnaam voor de spelers van Standard, in het verleden wel hoe ze de winst naar zich toe konden halen. Zo werden ze tussen 1958 en 2009 al 10 maal Belgisch kampioen en wonnen ze tussen 1954 en 2016 zeven keer de Beker van België. De Gouden Schoen ging in 2007 nog naar Steven Defour, in 2008 naar Axel Witsel en in 2009 naar Milan Jovanovic. Ze kunnen dus wel winnen, dat blijkt duidelijk uit hun palmares. Het potentieel is voorhanden, nu is de vraag hoe het weer naar de oppervlakte zal komen. Iedereen kijkt in de richting van Sa Pinto. Hoe gaat hij te werk?

De feiten: hoe was de laatst gespeelde wedstrijd?

Op 22 juli 2017 speelden de Rouches tegen FC Metz, een laatste kans om te oefenen, vooraleer de competitie van start gaat. Standard kon nog niet echt overtuigen en sloot af met een 1-1 gelijkspel. Het hoeft dan ook geen verwondering te heten dat Sa Pinto over de prestaties van zijn spelers niet echt tevreden was. De eerste helft was in orde, de tweede helft toonde aan dat de ploeg nog moet sleutelen aan een aantal zaken. Belfodil maakte na 10 minuten een doelpunt, waardoor Standard met 1-0 voorstond, maar de illusie van vette winst voor Standard viel weg, met het doelpunt van Roux in de 16de minuut. De kenners hebben alvast hun commentaar klaar: de mentaliteit van Standard zit goed, maar het ontbreekt de ploeg nog aan efficiëntie om te scoren en er zijn nog teveel zwakke momenten tijdens de uitvoering van het spel.

De Portugese coach zelf had ook zijn mening klaar. Hij was teleurgesteld in zijn spelers en in de resultaten. Hij wil met het team terug op hoger niveau voetballen. Daarvoor moet toch nog wat onkruid in de vorm van laksheid onder de spelers, in de tuin van Standard gewied worden. Indien u van een mooi verzorgde tuin wil genieten, vergt dat ook inzet en een plan. De eerste helft van de wedstrijd tegen FC Metz was nog te pruimen. De tweede helft zorgde voor onweerswolken bij de coach.

De coach is ambitieus en wil het succesmodel van de Argentijnse coach Diego Pablo Simeone evenaren. Simeone is momenteel coach van Atletico Madrid in de La Liga, de Eerste Divisie, en wordt gezien als de beste voetbalcoach ter wereld. Het is goed om een rolmodel te hebben, maar dat betekent nog lang niet dat de ploeg ook effectief op het veld zal overtuigen. Simeone valt op door de intensiteit en vechtlust waarmee hij zijn team coacht. Indien er gescoord wordt, dan barst er een waar feest los bij de spelers van het team van Simeone. Dat wil Sa Pinto ook bereiken bij zijn team.

De analyse van de coach zelf

De coach laat weten dat hij Standard terug wil laten zegevieren. Hij wenst dat de ploeg terug tot de voetbalelite gaat behoren. Daarvoor rekent hij op een aantal zekerheden. Met kapitein Scholz tekent Standard voor duidelijke communicatie en een gezonde mentaliteit. In de sportwereld is dat zeker ook een belangrijke sleutel tot succes. Het is algemeen geweten dat met een goede mindset, het uiteindelijke resultaat minder snel uit evenwicht zal gebracht worden door een zwakkere strategie. Dat is in het echte leven niet anders. Zowel in de zakenwereld als daarbuiten kan u geen stap verder geraken, indien uw mindset niet op punt is gesteld. Het werkt als een GPS-systeem: u geeft de richting in en als het toestel naar behoren werkt, komt u in de meeste gevallen met succes op uw bestemming aan. De coach wil dat het team er staat en elkaar en hun coach voor meer dan 100% vertrouwen. Zonder vertrouwen bereikt u niets in het leven. Dat vertrouwen zorgt volgens de coach voor 20 tot 30% meer kans op winst.

Het perspectief van voetbalexperten buiten het team van Standard

Volgens voetbalexperten moet Standard, wil het succes boeken, ook zijn transferbeleid onder de loep nemen. Op dit moment zou vooral centraal op het middenveld met alleen de versterking door Agbo een zwakke positie bestaan. Goede spelers zoals Raman zijn niet geselecteerd en er is een duidelijke nood aan een beter aankoopbeleid. Met sterke individuele spelers wordt het team zo machtig, dat het tegen elke uitdaging is opgewassen. Er worden eveneens vraagtekens bij de persoon van de coach zelf geplaatst. Hij zou in het verleden nogal vaak van club zijn verhuisd. Daardoor twijfelen experts eraan of hij er wel in zal slagen, Standard de stabiliteit te bieden, die het nu nodig heeft. Aan de andere kant staat de nieuwe coach wel zijn ijzeren discipline en veeleisendheid bekend. De toekomst zal duidelijk maken of coach Sa Pinto in de buurt van de kwaliteiten van zijn rolmodel Simeone kan komen. Discipline is, naast een winnaarsmentaliteit, zeker ook een van de sleutels tot succes. U bent toch ook benieuwd naar de volgende wedstrijd van de Rouches? Kunnen ze met de juiste maatregelen het tij doen keren?