Top 5 vrouwelijke voetballers doorheen de geschiedenis

Het zou een groot misverstand zijn, te denken, dat voetbal enkel een sport is voor mannen. Dit wordt nog veel te vaak geopperd. In de praktijk, als u naar de feiten en de prestaties ziet, toont de werkelijkheid een ander plaatje. Ook vrouwen hebben het nodige talent in huis om het voetbalveld in een zee van passie om te toveren. Misschien hebt u via Unibet ook al eens een spannende voetbalwedstrijd tussen twee vrouwenteams gezien. Sommige vrouwen zijn echter zo goed dat ze geschiedenis schreven. Namen als Mia Hamm, Marta, Christine Sinclair, Michelle Akers en Homare Sawa moeten bij sommigen onder u een belletje doen rinkelen. Het zijn vijf namen die voorkomen op de lijst van de beste vrouwelijke voetballers. Misschien kende u deze namen nog niet, maar dan hebt u de nu de kans om fan van deze dames te worden. Er kleeft goud aan hun voetbalschoenen. De hoge hakken mogen even aan de kant.

Vrouwen en voetbal

Er zijn wel verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke voetballers. Zo gaan vrouwen bij een onderbreking van de wedstrijd veel sneller terug achter de bal aan. Bij een overtreding blijft een vrouw minder lang liggen dan een man. Sommige voetballers maken er echt een hele theatervoorstelling van. Vrouwen nemen minder tijd dan mannen om een goal te vieren. Vrouwen doen minder lang over een wissel. Toch blijft voetbal nog steeds meer als een mannensport gezien. Het is vaak een kwestie van gewoonte, want Hamm, Marta, Sinclair, Akers en Sawa hebben al in de praktijk bewezen, dat zij weten wat topvoetbal is en hoe ze dat in de praktijk moeten omzetten.

Winnen blijft een zaak van persoonlijkheid en karakter

Als een zaak duidelijk mag zijn, is het wel, dat iedereen erin kan slagen, een winnaar te zijn. Het maakt niet uit of u een man of een vrouw bent, waar een wil, is een weg. Iedereen die weet te roeien met de riemen die het gekregen heeft, is in staat om zeer ver te geraken. Mannen en vrouwen spelen elk op hun eigen manier voetbal, maar de fans zullen altijd de tijd van hun leven hebben, als ze de wedstrijden van hun helden en heldinnen bekijken. Zowel mannen als vrouwen, die het beste van zichzelf geven, kunnen generaties van jongeren hoop geven, dat dromen wel degelijk uitkomen. Belangrijk is dat u en ik ervoor gaan. We moeten actie ondernemen en in beweging blijven. De bal zal niet vanzelf in het doel rollen.

Vrouwelijke voetbalsterren in de schijnwerpers

Mia Hamm

Mia Hamm (Amerika, 45) is een vrouwelijke voetballer die met haar toewijding en doorzettingsvermogen een hele generatie van jonge speelsters blijft inspireren. Hamm haalde met haar voetbaltalent verscheidene onderscheidingen binnen en werd ook Olympisch kampioen. Als kind hield ze zich eerst bezig met rugby om vervolgens naar voetbal over te schakelen. Dat bleek een zeer goed keuze. Ze ontpopte zich tot een enorm groot voetbaltalent.

Marta Vieira da Silva

Marta (Brazilië, 31) is een vrouwelijke voetballer van wereldklasse. Van haar wordt gezegd, dat ze zo goed voetbal speelt, dat het onderscheid met een mannelijke voetballer helemaal wordt weggevaagd. Ze wordt gezien als de beste vrouwelijke voetballer ooit. Ze werd tussen 2004 en 2010 ook meermaals door de FIFA als beste voetballer van het jaar bekroond. Verder scoorde ze eveneens het hoogste aantal goals tijdens het FIFA Wereldbekertoernooi voor vrouwen. Marta is geboren voor het voetbal.

Christine Sinclair

Canada is trots op Christine Sinclair (Canada, 34). Sinclair werd al negen keer als beste speelster van het jaar uitgeroepen. Ook zij staat op de lijst van de beste vrouwelijke voetballers ter wereld. Dankzij haar winnende goal in de wedstrijd van Canada tegen Brazilië, steeg Canada van de tiende naar de vierde plaats in de FIFA-wereldrangschikking. Dit was haar 165ste goal tijdens haar 250ste aantreden voor het team van Canada.

Michelle Akers

Michelle Akers (Amerika, 51) kreeg van de FIFA een zeer mooi eerbetoon. Ze werd door de FIFA tot de beste vrouwelijke voetballer van de twintigste eeuw uitgeroepen. Daarnaast gaat ze ook de geschiedenis in als een van de pioniers voor de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Amerika en in de rest van de wereld. Akers is met andere woorden een legendarische vrouwelijke voetballer die haar naam heeft gemaakt.

Homare Sawa

Homare Sawa (Japan, 39) werd in 2011 door de FIFA als vrouwelijke voetballer van het jaar onderscheiden. Ze lag aan de basis van de overwinning van Japan tijdens de wereldbekerfinale in 2011. Sawa is een inspiratiebron voor heel Japan. Ze laat zien dat alles mogelijk is, als je maar gelooft in de overwinning. In de aanloop naar de winnende finale toe, had het team van Sawa met een aantal uitdagingen af te rekenen: er waren financiële problemen en ook het publiek liet het team van Sawa wat links liggen.

De toekomstige vrouwelijke voetbalsterren

Jonge meisjes met interesse in een voetbalcarrière zijn echt gezegend, als zij de kans hebben om sterren aan het werk te zien. Door het beste van zichzelf te geven en daarbij de voetbaltop te bereiken, tonen de vrouwelijke voetballers, dat ook een vrouw zeer ver in de voetbalsport kan geraken. Als die jonge meisjes begrepen hebben, dat deze mogelijkheid bestaat, zullen zij eveneens moeite doen om hun talent verder te ontwikkelen. De voetbaltop is dus niet enkel voor mannen weggelegd. Er is plaats genoeg voor vrouwen. Belangrijk is om je hart te volgen en als je hart sneller klopt voor een toekomst in het vrouwenvoetbal, dan moet je die weg volgen. Talentvolle vrouwelijke spelers moeten de passie van de voetbalsport aan jongere generaties doorgeven. In het leven kan veel bereikt worden, als we er maar in geloven dat het kan. De oudere generatie heeft de daad al bij het woord gevoegd en geschiedenis geschreven. De toekomstige generatie sterren moeten enkel het voorbeeld van hun modellen volgen om vervolgens ook zo mooi te kunnen schitteren.