US Open 2018 Dames: Serena Williams op haar allerbest?

Voor het spelen van de halve finale vertelde Serena Williams tegen de pers dat ze nog een lange weg te gaan heeft voor ze de ‘Flushing Meadows’ titel kan winnen. Flushing Meadows is een park in New York, de locatie waar de US Open wordt gespeeld.  Serena Williams won haar laatste US Open in 2014, zal ze het dit jaar weer weten te winnen? Serena Williams vindt zelf dat ze nog een hele lange weg te gaan heeft voordat ze dit jaar de US Open wint. Ze zou daar mee een record aan Grand Slam titels op haar naam zetten. De US Open 2018 zou de 24ste zijn.  Haar tegenstander afgelopen donderdag was Anastasija Sevastova en zij is de enige andere grote naam uit het internationale klassement die nog over is naast Williams.

Grand Slam Hall of Fame

Als Serena Williams de finale zou winnen, zet ze daarmee een zevende US Open titel op haar naam en zou zich daarmee naast Margaret Court scharen, die de meeste Grand Slam titels op haar naam heeft staan. Williams verloor haar vorige twee halve finales in New York tijdens eerdere US Open toernooien en ze heeft dit jaar in Wimbledon de finale laten gaan tegen Angelique Kerber. Door deze omstandigheden zegt de 36-jarige Williams dat ze nog een lange weg te gaan heeft om haar 24ste Grand Slam titel binnen te halen. Ze heeft soms het gevoel er niet genoeg boven op te zitten. Wellicht komt het doordat ze pas moeder is geworden al is dat voor Williams extra motivatie om te winnen. Het zou haar eerste Grand Slam titel zijn sinds de geboorte van haar kind vorig jaar.

Voor Anastasija Sevastova is het donderdag de eerste halve finale in een Grand Slam toernooi. Ze heeft zich er geplaatst door Sloane Stephens te verslaan in de kwartfinales. Eeb verrassende uitslag, menig gokker zal er geld op verloren hebben op gratis goksites als Unibet en Circle Sport. Sevastova heeft zich een tijdje teruggetrokken uit de sportwereld. In 2013 besloot ze door terugkomende blessures een pauze in te lassen en benutte de twee jaar door vrijetijdsmanagement te gaan studeren voordat ze in 2015 weer terugkeerde in de tenniswereld. Sevastova staat op nummer 18 van de wereldranglijst en heeft daarmee een succesvolle comeback gemaakt. De afgelopen jaren noemt ze zelf een fantastische reis. Je speelt immers niet elke dag een halve finale tegen Serena Williams tijdens de US Open.

De halve finale

De halve finale werd helaas voor Sevastove gewonnen door Serena Williams wat de tennisster een kans geeft om zich inderdaad naast Margaret Court te plaatste in de hall of fame van de Grand Slams. Ze versloeg Anastasija Sevastove in de 66ste minuut van de US Open halve finale. Anders dan in Wimbledon waar Williams de halve finale uit haar handen liet glippen, wist ze nu de winst te grijpen met 6-3 6-0 tegen de Latviaanse Sevastova. Na de wedstrijd zei Williams dat ze normaal gesproken haar tegenstander de hand schud voor de wedstrijd maar dat ze deze keer wat anders wou proberen. Net als verwacht, domineerde ze in haar eentje het veld vanaf de achterkant waarmee ze een goede wedstrijd neer wist te zetten. De 36 jarige Serena Williams uit Amerika speelt de finale tegen de Japanse Naomi Osaka in de finale die zaterdag door de vrouwen wordt gespeeld. De Japanse Osaka heeft in de andere halve finale gewonnen van Madison Keys. Nog geen jaar eerder werd Serena Williams moeder van haar dochtertje. Het is voor haar onbeschrijfelijk dat ze toen bijna haar leven verloor en daardoor vorig jaar nog aan het herstellen was van de bevalling van haar dochtertje Olympia. Omdat ze niet fit genoeg was kon ze vorig jaar niet mee doen aan de US Open. Dit jaar staat ze weer in de finale, misschien wel sterker dan ooit.

Slechts 7 verloren

Voor de behaalde 23 titels heeft Serena Williams al 30 Grand Slam finales gespeeld. Ze heeft er dus slechts 7 eerder verloren. De finale van komende zaterdag wordt haar 31ste finale in een groot toernooi. Williams staat voor het eerst sinds 2014 weer in de finale van de US Open, toen ze Caroline Wozniacki in de halve finale had verslagen. Ze heeft de US Open al 6 keer eerder gewonnen, waarmee ze ook het record al heeft gebroken. Daarmee schaart ze zich naast Chris Evert die hetzelfde bij de mannen wist te bereiken. Met haar 36 jaar valt ze onder de drie oudste vrouwen die de US Open in het verleden de finale hebben gespeelt en als ze wint zelfs de oudste winnares. Het lijkt er op dat Serena Williams misschien wel fitter en beter is dan dat ze ooit is geweest in deze voor haar negende finale van de US Open die ze speelt nadat ze er een jaar uit is geweest tijdens haar zwangerschap. Williams had een langzame start dit toernooi toen ze voor een onrustig publiek die veel verwachtte in het Arthur Ashe Stadium moest spelen. Het dak moest er dicht om de regen en het onweer buiten te houden.

Winst van haar zus

In de derde ronde heeft Serena van haar zus, Venus Williams gewonnen waarmee ze een belangrijke fundering wist te leggen voor haar verdere succes tijdens de 2018 editie van de US Open. Daarna wist ze in een straight-set te winnen van het de Tsjechische Karolina Pliskova in de kwartfinale en liet daarmee zien dat ze weer tot de wereldtop behoort. Daarmee was ze ook de favoriet in de halve finale die ze heeft gewonnen van de Latviaanse, die nog nooit eerder een halve finale gespeeld had op Grand Slam toernooi. Williams won de halve finale met verbazingwekkende eenvoud door 11 van de 12 games te winnen, en niet meer dan 12 punten weg te geven in de tweede set.

Serena Williams kijkt zelf uit naar wat de toekomst brengt en is, ondanks dat ze nog ver te gaan heeft, blij met waar ze nu is na een paar maanden hard trainen sinds dat ze er tussen uit is geweest voor haar zwangerschap. Ze ziet ruimte voor verbetering en denkt dat ze nog beter kan worden ook al is ze niet de jongste meer. Misschien is ze dan toch nog niet op haar allerbest? Ze zal ongetwijfeld aan haar rust toe zijn na 6 wedstrijden in twee weken te hebben gespeeld.