Wimbledon 2017

Sinds maandag 3 juli 2017 is het jaarlijkse tenniskampioenschap van Wimbledon weer gestart. Dit jaar is het kampioenschap al aan de 131e editie toe. Het tennistoernooi zal nog tot en met zondag 16 juli 2017 duren. Vrouwen kunnen voor de 124e maal aan het kampioenschap deelnemen. Mannen deden dit al enkele jaren eerder. Plaats van het sportieve gebeuren is de Londense All England Lawn Tennis and Croquet Club. De Internationale Tennisfederatie organiseert het kampioenschap.

De Internationale Tennisfederatie (ITF) vormt met meer dan 200 landen het kloppende organisatorische hart van de tenniswereld. De ITF geeft vorm aan de tennisregels die overal in de wereld worden gerespecteerd. De Tennisfederatie zag het daglicht in 1913 in Parijs. Later verhuisde de federatie naar Londen. Bij de start waren slechts twaalf landen betrokken. Onder meer België en Nederland stonden mee aan de wieg van de ITF. Het aantal landen dat lid werd van de ITF, steeg enorm: van 12 naar meer dan 200.

Winnaars

In 2016 won de Schot Andy Murray het mannenenkelspel. Bij de vrouwen werd de Amerikaanse Serena Williams de uiteindelijke winnares. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut, beiden afkomstig uit Frankrijk, schreven het mannendubbelspel op hun naam. Bij de vrouwen waren dat de Amerikaanse zussen Venus en Serena Williams. De Britse Heather Watson en de Fin Henri Kontinen zorgden voor de eindzege bij het gemengd dubbelspel. De grote vraag is of de titeldragers en –draagsters hun titel dit jaar zullen kunnen verlengen.

Bekende spelers als Andy Murray, Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic worden als favorieten genoemd. Een van hen zal zeker het toernooi winnen. Bij de vrouwen circuleren de namen van onder meer Jelena Ostapenka, Angelique Kerber, Simona Halep en Victoria Azarenka als mogelijke winnaressen. De Amerikaanse titelverdedigster van vorig jaar, Serena Williams, neemt vanwege haar zwangerschap niet deel aan de wedstrijd. Haar zus, Venus Williams, speelt wel.

Ook al vormen de hierboven vier vermelde tennissers de favorieten bij de mannen, toch zijn er verschillen in winstkansen op te merken. Federer en Nadal maken dit jaar een sterkere indruk dan Murray en Djokovic. Federer won eerder voor de achttiende keer de Australian Open. Nadal kon het toernooi van Roland Garros met succes aan zijn palmares toevoegen. Nadal is nu ook de eerste tennisser met tien zeges voor een enkele Grand Slam. Hiermee toont Nadal aan wat een uitzonderlijk talent hij is.

Prijzengeld

Pas vanaf 1968 konden tennissers en tennissters met hun deelname aan Wimbledon geld verdienen. Voordien waren enkel amateurs welkom. In 1968 voegden zich ook professionele spelers aan de wedstrijd toe. Het prijzengeld is sindsdien enorm gestegen. Vandaag neemt de eindwinnaar 1000 maal meer geld mee naar huis dan in 1968. Toen verdiende een winnende tennisser bij het mannenenkelspel 2.000 Britse pond. De winnares bij de vrouwen ontving met 750 Britse pond beduidend minder.

Vandaag bedraagt het prijzengeld voor het mannen- en vrouwenenkelspel 2.200.000 Britse pond. Dat is een aardig bedrag. Het winnende team van het mannen- en vrouwendubbelspel wordt beloond met 400.000 Britse pond. Bij het gemengd dubbelspel krijgt het team dat wint 100.000 Britse pond. Het prijzengeld voor mannen en vrouwen was oorspronkelijk nog heel verschillend. Pas in 2007 werd deze bedragen aangepast en hadden zowel mannen als vrouwen recht op hetzelfde bedrag.

Wimbledon in cijfers

De tenniswedstrijd vergt heel wat inspanningen. Zo helpen elk jaar 250 jongens en meisjes om de ballen weer netjes in de wedstrijd te brengen. Ze worden speciaal geselecteerd om als ballenjongen of als ballenmeisje op Wimbledon aan de slag te gaan. Er werken in totaal 350 scheidsrechters. 584 tennisspelers verschijnen aan de wedstrijd. Voor de hele duur van het tennistoernooi worden meer dan 50.000 tennisballen in de wedstrijd gebracht.

Het aantal mensen dat de wedstrijd op televisie bekijkt, wordt dit jaar op 379 miljoen geschat. De wedstrijd kan ook via internet gevolgd worden. De lengte van de snaren die gebruikt worden om de tennisrackets van de spelers aan te kleden, bedraagt meer dan 60 kilometer. Op het toernooi kunnen ook handdoeken gekocht worden. Vorig jaar bedroeg het aantal verkochte stuks meer dan 25.000. Met 665 minuten was de wedstrijd tussen Isner en Mahut de langste ooit uit de geschiedenis van Wimbledon.

Eerste wedstrijdresultaten

Op dag een konden een aantal tennissers en tennissters de eerste ronde op een positieve manier afsluiten. Zo won Murray de eerste ronde in drie sets met 6-1, 6-4 en 6-2 van Bublik. Nadal kon met 6-1, 6-3 en 6-2 van Millman winnen. Venus Williams haalde het in twee sets nipt van Mertens. Halep, Ostapenko en Azarenka konden zich eveneens succesvol plaatsen voor de tweede ronde.

Kerber won op dag twee de eerste ronde in twee sets van Falconi. Djokovic had twee sets nodig om Klizan tijdens de eerste ronde opzij te schuiven. Federer ging op dag twee aan de haal met de overwinning. Dolgopolov verloor immers in twee sets van Federer. De Belgische Wickmayer kon zich eveneens plaatsen voor de volgende ronde. Zij won in twee sets van Bondarenko met 6-2 en 7-5. Een andere bekende Belgische, Flipkens, won eveneens haar eerste ronde van Doi.

De volgende rondes bepalen welke speler en welk team de uiteindelijke winnaar van het mannenenkelspel en het mannendubbelspel zullen worden. Ook bij de vrouwen wordt er door het publiek nieuwsgierig uitgekeken naar de winnares van het vrouwenenkelspel alsook de winnaressen van het vrouwendubbelspel. Het gemengd dubbelspel zal ook voor spanning en sensatie zorgen. De spelers die hun titel verdedigen, trekken alle aandacht naar zich toe.

Mocht Federer dit jaar opnieuw winnen, dan is het al de zevende keer dat hij erin slaagt een toernooi van Wimbledon op zijn naam te zetten. Hij zal dan het record van Pete Sampras evenaren. Geen enkele andere tennisspeler kon zo vaak Wimbledon winnen. Cash, Connors en Ashe hebben doorheen de geschiedenis van Wimbledon verdienstelijk gepresteerd. Ze konden echter niet zo vaak als Sampras en Federer een overwinning behalen. Het belooft alvast een spannend toernooi te worden.