Golden State Warriors winnen NBA kampioenschap

NBA

De naam NBA, de National Basketball Association, dateert van 1949 toen de BAA, Basketball Association of America, samensmolt met concurrent NBL, de National Basketball League. De BAA bestaat al sinds 1946.

Het NBA-kampioenschap vindt jaarlijks plaats in de Verenigde Staten. De finale zelf, waarin gestreden wordt om de NBA-titel, wordt in juni gehouden. Recent wonnen de Golden State Warriors de NBA-titel van hun grootste concurrent, de Cleveland Cavaliers.

Golden State Warriors

Het team van de Golden State Warriors bestaat al sinds het jaar 1946. Eerst was de ploeg in Philadelphia gevestigd. Later werd San Francisco de uitvalsbasis (1962) van de Warriors. De Golden State Warriors hebben 5 NBA-titels in de wacht kunnen slepen tijdens de jaren 1947, 1956, 1975, 2015 en 2017. De Golden State Warriors zijn herkenbaar aan de volgende kleuren: koninklijk blauw of wit met geel. De Oracle Arena staat bekend als het stadion van de Golden State Warriors. Het biedt plaats aan 20.000 personen. Eigenaars van het team zijn Joe Lacob en Peter Guber. Steve Kerr coacht de groep sinds juli 2014.

Vijf spelers vormen de basiskern van het team: Thomson, Curry, Durant, Pachulia en Green. Met pijn in het hart moeten de Warriors afscheid nemen van Jerry West. Hij zal niet langer deel uitmaken van het team van de Warriors. Hij was sinds 2011 werkzaam voor de Golden State Warriors als consultant en executive board member. Met de komst van West, stevenden de Golden State Warriors op succes af. Het positieve effect van West was onmiddellijk voelbaar in het team. West heeft een echte winnaarsmentaliteit. Hij was ooit een van de beste basketbalspelers ter wereld, maar ook als executive behoorde hij tot de absolute top. Hij droeg dan ook zeer actief bij aan de successen van het team. West zorgde er onder meer voor dat topspeler Kevin Durant aan het team van de Warriors werd toegevoegd.

Concurrent Cleveland Cavaliers

De Cleveland Cavaliers zijn een Amerikaans professioneel basketbalteam met basis in Cleveland, Ohio. Ze nemen deel aan het NBA-kampioenschap. Het team is actief sinds 1970. De thuiswedstrijden werden tussen 1970 en 1974 in de Cleveland Arena gehouden. Daarna, van 1974 tot 1994, in het Richfield Coliseum. Sinds 1994 spelen de Cavaliers hun thuiswedstrijden in de Quicken Loans Arena. Eigenaar van de Cavaliers is Dan Gilbert. Topspeler Lebron James maakt deel uit van het team van de Cleveland Cavaliers. De Cavaliers zijn de concurrenten van de Warriors in de strijd om de NBA-titel.

Viering van de overwinning

Om de tweede NBA-titel in drie jaar tijd samen met een uitzinnig publiek te vieren, hielden de Golden State Warriors op donderdag 15 juni 2017 een heuse overwinningsparade. Het glorieuze event startte om 10:00 uur ’s morgens en vertrok op Broadway (11th Street). Vervolgens liep de parade langs Grand Avenue, Harrison (19th Street), Lakeside Drive en Oak naar het Henry J. Kaiser Convention Center. Alle fans van de Golden State Warriors konden zo van nabij in de vreugde van de overwinning delen. Wereldwijd houdt iedereen van deze basketbalhelden.

Wedstrijdverloop

De Golden State Warriors wonnen met 4-1 voor de tweede maal in drie jaar tijd het NBA-kampioenschap van de Cleveland Cavaliers. De eerste keer wonnen ze de NBA-titel in 2015. In 2016 was het weer de beurt aan de Cavaliers. Voor de derde keer op rij vond de finale plaats tussen twee bekende namen: Golden State en Cleveland. De wedstrijd tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers werd opnieuw op een zeer hoog niveau gespeeld. Zoals steeds nemen er heel getalenteerde spelers aan de wedstrijd deel. Beide teams gelden dan ook als de beste ploegen van de NBA. De wedstrijd wordt vooral door de jongere generatie zeer gesmaakt en wordt erg druk bekeken. De jongste wedstrijd van juni gaat de geschiedenis in als een van de drukst bekeken NBA-finales. Zelfs internationale voetbalsterren wilden de finale voor geen geld ter wereld missen.

Cleveland vocht voor de titel tijdens de tweede ronde. Tegen het einde van de derde ronde dreigde Cleveland er ook verscheidene malen mee het spel over te nemen. Maar tijdens de vijfde wedstrijd van de NBA-finale slaagden Kevin Durant en Stephen Curry er toch in de overwinning naar zich toe te schuiven met de volgende resultaten: 129-120. De Cavaliers maakten het de Warriors erg moeilijk. Ze lieten de Golden Gate Warriors niet zomaar winnen. De wedstrijd verliep erg spannend. Telkens als de Cavaliers terrein wonnen, kwamen de Warriors met een gepast antwoord. Kevin Durant vond telkens weer een manier om dichter bij de overwinning te komen. Het is dan ook niet onverwacht dat Durant geprezen werd wegens zijn uitstekende inzet. Ook Stephen Curry van de Warriors verzamelde extra punten.

Het is de allereerste keer dat Durant met zijn team van de Golden State Warriors NBA-kampioen wordt. Hierachter schuilt een mooi en ontroerend verhaal. Op achtjarige leeftijd deelde Durant namelijk al aan zijn moeder mee dat hij later ooit de NBA-titel zou winnen. Wie had kunnen denken dat dat ook effectief zou gebeuren? Het lijken wel profetische woorden. De basketbalprof laat daarom dan ook weten erg dankbaar te zijn, dat hij deel mag uitmaken van een zeer getalenteerde spelerskern. Voor Durant moet de vreugde van de overwinning zeer goed gesmaakt hebben. Hij zal vast en zeker gedacht hebben aan de woorden die hij op jonge leeftijd tegen zijn moeder zei. Zij kan alvast zeer trots op haar zoon zijn. Bij de concurrent is Lebron James ook een naam om goed te onthouden. Hij speelt bij de Cavaliers en heeft drie NBA-titels op zijn naam. Hij won samen met zijn ploeg van de Cleveland Cavaliers het NBA-kampioenschap in 2012, 2013 en 2016. De toekomstige finales zullen spannend blijven. Zowel de Warriors als de Cavaliers zullen altijd verder hun best doen om op topniveau te presteren. Het publiek zal hen blijven volgen en genieten van elke wedstrijd in de NBA-finale.