Basketbal: Brussel verliest voor vijfde maal op rij

Willebroek is ondertussen de angstgegner geworden van Brussel in de Euromillions Basket League. Zondag gingen de spelers van Brussel voor eigen publiek onderuit met 73 tegen 94 tegen Willebroek. En het was niet de eerste keer. De voorgaande vier wedstrijden van Brussel in de Euromillions werden ook door de ploeg uit de hoofdstad verloren.

Neerwaartse spiraal bij Brusselse basketballers

Het wantrouwen van de ploeg uit de hoofdstad lijkt met elke wedstrijd in de hoogste competitie van het land toe te nemen. Eén keer verliezen kan, na de tweede keer kan je spreken over pech, na de derde keer is er sprake van een patroon, na de vierde keer is de malaise eigenlijk wel compleet, en na de vijfde keer…. Tsjah, wie zal het nog zeggen. Het lijkt voldoende dit af te doen als een collectief gebrek aan vertrouwen van de ploeg van Laurent Monier kon het weer niet waarmaken tegen Willebroek.

Brussel bezet nu de achtste plaats op de ranglijst van de Euromillions League, de basketbal competitie van België. Oostende staat nog knap bovenaan met 53 punten. Onder de nummer één is het dringen. Antwerpen, Charleroi en Aalst staan op respectievelijk 48, 47, en 46 punten.

De huidige malaise bij de basketballers uit onze hoofdstad lijkt al slachtoffers te maken. Hoewel het nog niet met zoveel woorden is uitgesproken kan het vertrek van coach Laurent Monier aan het einde van dit seizoen alleen maar te maken hebben met de slechte sportieve prestaties van de spelers en de ploeg dit seizoen in de Euromillions League. Voor komend seizoen is Serge Crevecoeur aangetrokken, deze coach stond aan het hoofd van de basketbal ploeg uit Brussel van 2008 tot 2017. Dit seizoen ging de ervaren coach op avontuur bij de Franse ploeg Pau-Orthez. Daar kon Serge Crevevoeur echter geen potten breken en werd hij ontslagen. Crevecoeur is ook assistent van bondscoach Eddy Casteels van de Belgium Lions en zal bij Brussels ook algemeen directeur zijn naast voorzitter André Dekandelaer.

Muya en Lichodzijewski in de ziekenboeg

Brussels moet nog steeds Guy Muya en Alex Lichodzijewski missen. Beide spelers zitten in de ziekenboeg en zijn naar verwachting spoedig weer inzetbaar. Maar het laatste verlies tegen Willebroek was een uiterst kostbaar verlies. Brussels staat solide in het rechter rijtje. Precies het rijtje waar je niet wilt staan. Om daar weg te komen is winst tegen ploegen bovenin wenselijk, maar winst tegen ploegen die ook in het rechter rijtje staan is ronduit cruciaal. Willebroek is zo’n directe concurrent. Of Brussels de huidige verliesreeks nog te boven komt in dit seizoen is onzeker.

Het doel voor Brussels nu? De huidige slechte klassering op de ranglijst is, hoe ongewenst ook, een plek om met hand en tand te verdedigen. De achtste plaats biedt namelijk toegang tot de play-offs. Dan mag de ploeg een ronde verder spelen, krijgen de spelers meer wedstrijdritme, komt er meer geld in het laatje door kaartverkoop en televisierechten, en kan zo voor het volgende seizoen meer uitgegeven worden aan het aantrekken van versterking. Voor de handhaving in het hoogste niveau is het halen van de play-off cruciaal. Luik op plaats negen en Leuven op plaats tien lijken dus de grootste concurrenten te worden in het verdere verloop van dit seizoen.

Voor iemand die nieuw is met het Belgische basketbal, de Euromillions Basketball League, is het moeilijk te begrijpen hoe de competitie in elkaar zit. Goed, er zijn tien team in de competitie, maar hoe vaak deze tegen elkaar spelen, of ploegen degraderen of promoveren uit lagere competities, het is allemaal onduidelijk en niet op het internet terug te vinden. En wat gebeurt er in de play offs? Wie gaan er naar de play-offs, en in hoeveel rondes komt men tot een kampioen? Wikipedia biedt geen uitkomst, Basketbal Vlaanderen ook niet. De website van Euromillions zwijgt ook in alle talen over het verloop van competitie.

Verloop van de competitie

Ik zou u graag willen vertellen hoe nu verder. Wat gaat er gebeuren in de verdere competitie. Op wie moet u wedden. Wat moet u invullen op de goksites als BetFirst en Bet777? Welke teams maken het meest kans op de eindoverwinning en verdienen uw aandacht op gratis goksites in België? Door het gebrek aan online informatie kan ik u er weinig over vertellen.

Het zou bedenkers van een bepaalt competitie model, zoals dat van de Belgische Euromillions Basketball League, er goed aan doen duidelijk te communiceren wat sportfans kunnen verwachten. We zijn in Europa niet erg bekend met het idee van play-offs, back-to-back weekends en andere competitievormen die vooral in Amerika terug te vinden zijn. Hier kennen we vooral de competitie van één keer uit en één keer thuis tegen elke ploeg uit de competitie. De ploeg die aan het einde van deze reeks de meeste punten heeft wordt kampioen, de laagste ploeg op de ranglijst zal degraderen.

Het is op zich logisch dat een competitie met maar tien ploegen van niveau in een dergelijke vorm snel gespeeld is, en dat er dan dus een andere vorm bedacht moet worden. Maar als alle sporten op deze manier proberen een spannend competitieverloop te garanderen, door competitie met play-offs en achterdeurtjes, en lucky losers, dan wordt het voor de sportfan allemaal wel erg ingewikkeld. Daar komt bij dat het op deze manier niet makkelijk is echt bij de sport betrokken te raken. Want weet jij veel hoeveel wedstrijden er nog gespeeld gaan worden? Helaas beperken veel nieuwsmedia zich droog tot het benoemen van de uitslagen, wie er gescoord heeft en wanneer. Voor een buitenstaander voelt de hoogste Belgische basketbal competitie aan als een wielerwedstrijd waarvan je geen idee hebt hoe lang die duurt, of wanneer er een tijdrit of een bergrit gereden gaat worden. En dat wordt dan toch ineens een stuk minder spannend om te volgen.