Newcastle of Marseille voor Mario Balotelli?

Mario Balotelli kan, zo lijkt het, kiezen tussen twee prima clubs. Want zowel Newcastle als Olympique Marseille hebben interesse getoond in de Italiaanse aanvaller. Hoe komt het dat de enfant terrible nog niet uit de gratie is geraakt in het Europese topvoetbal?

Enfant Terrible Balotelli

Balotelli begon zijn professionele carriere bij Lumezzane, speelde daar twee keer voor het eerste team en mocht het toen gaan proberen bij Barcelona. Deze proef was slechts van korte duur want weinig succesvol. Niet lang daarop werd Mario Balotelli door coach Roberto Mancini naar Inter Milan gehaald in 2007.

Maar niet lang na de aankomst van Balotelli moest Mancini vertrekken, de coach werd opgevolgd door José Mourinho. Met deze leermeester kon Balotelli slecht overweg. Mourinho zou Balotelli schorsen vanwege disciplinaire problemen in januari 2009.

Gelukkig voor Balotelli had zijn voormalig mentor Roberto Mancini bij Manchester City behoefte aan een aanvaller. Mancini haalde Balotelli naar Manchester in 2010, van een verbetering van het gedrag van Mario Balotelli bleek geen sprake en ook met de enige coach die nog in hem geloofde, Roberto Mancini, kwam Balotelli in conflict.

Van daar ging het bergafwaarts. Balotelli vertrok naar A.C. Milan, en daarna naar Liverpool. Daar was hij niet succesvol en werd hij weer uitgeleend aan A.C. Milan. Vervolgens mocht hij transfervrij naar Nice vertrekken waar hij nog steeds onder contract staat.

Transferstrijd om Mario Balotelli

De huidige coach, en voormalig ploeggenoot, van Mario Balotelli is Patrick Viera. Deze wilde graag maar één ding horen van Mario Balotelli; een loyaliteitsverklaring. Maar Balotelli liet zich niet verleiden zich in woord vast te leggen bij de club aan de Franse kust en dit was tegen het zere been van Viera, die nu weinig gemotiveerd lijkt te zijn de Italiaanse aanvaller te behouden. Ergo, Balotelli mag verkocht worden aan de hoogste bieder.

In de race om het contract van Balotelli doen nog twee clubs over. Balotelli kan in dezelfde competitie blijven door te gaan spelen voor Marseille. Maar ook een transfer naar Newcastle zit er nog in en dat betekent uitkomen in één van de sterkste competities van de wereld; de Premier League.

Dat Balotelli, met zijn 28 jaar toch al op leeftijd, nog zoveel kansen heeft op een nieuwe topclub mag men gerust opvallend noemen. Hoe groot is de kans dat Mario Balotelli komend seizoen te zien zal zijn bij Newcastle?

Newcastle wil aanval versterken

De manager van newcastle is Rafael Benitez, een coach die er om bekend staat het liefst gehoorzame spelers op het veld te hebben. Spelers die zijn opdrachten tot in de puntjes nauwkeurig uitvoeren. Hij lijkt daarmee spelers nodig te hebben met een instelling die haaks staat op dat van de wispelturige Balotelli. Tegelijkertijd is Benitez naarstig op zoek naar versterking om ook zijn eigen huid te redden.

Afgelopen weekend nog moest Newcastle alle zeilen bijzetten om Blackburn, die een divisie lager speelt, niet te laten winnen in de FA Cup. En het was niet eens een veldgoal die een afgang voorkwam, maar een door Matt Ritchie benutte penalty in de 85e minuut.

Een gelijk spel was het hoogst haalbare voor Rafael Benitez en de zijnen. Een tweede wedstrijd moet dus gespeeld worden, en dat is zeker niet in het voordeel van de spelersgroep van Newcastle. Gaat het zwakke aanvallende spel van Newcastle de coach Benitez verleiden tot het halen van Balotelli?

Newcastle is niet de enige club met interesse voor de Italiaanse problemenmaker. Het Franse Olympique Marseille is ook aan het bieden op de aanvaller en het zal voor Nice een kwestie zijn van de hoogste bieder.

Ook Marseille in de strijd om Balotelli

Ook Marseille zal de aanvallende linie willen versterken. Want halverwege de competitie staat de Franse club op een zesde plaats, ver beneden het doel van de Franse topclub. Niet gek dus dat Marseille nu mee doet om de strijd om Mario Balotelli, al zou de biedingsoorlog de winnende partij nog wel eens duur kunnen te komen staan. Want met Balotelli haal je gegarandeerd ook problemen binnen de club.

Toch lijkt de coach van Marseille, Rudi Garcia, er van overtuigd dat de Italiaanse international de oplossing is op de problemen van zijn team en club. En ook club voorzitter Jacques-Henri Eyraud lijkt volledig achter de komst van Balotelli te staan. Kan de portemonnee van Marseille Viera en Nice overhalen het contract met Balotelli te verscheuren?

Viera: “Ik heb Mario een paar extra dagen gegeven om over zijn toekomst na te denken. Hij staat nog onder contract en alles is mogelijk als we tot een overeenkomst kunnen komen. Als het om Maria gaat wil ik hem van repliek dienen, of hem tegen de muur beuken of hem aan zijn kraag aan de kapstok hangen. Maar dat kan ik niet doen want ik ben niet langer zijn teamgenoot maar zijn coach. Ik wil niet zeggen waar ik spijt van krijg, ik wil constructief zijn in mijn opmerkingen richting hem.”

Komt Mario Balotelli nog terug op het hoogste niveau in de Franse of Britse competitie? Of zal de voetballer langzaam in vergetelheid raken? Waarom maak je het niet nog spannender en leg je een wedje af op de prestaties van Balotelli bij zijn toekomstige club? Dat kan makkelijk op gratis goksites als Unibet en Bet777.

Volgens zeggen heeft de instelling van Patrick Viera richting Balotelli niets te maken met het gedrag van Mario Balotelli maar veel meer met zijn weigering te verklaren dat Balotelli de intentie heeft langer bij Nice te spelen. Als Mario Balotelli van club moet gaan wisselen moet er van alle kanten haast gemaakt worden want de opening van de Mercato, in de internationale voetbal transfer markt, is niet oneindig.

Maar dat de dagen van Mario Balotelli bij Nice en Patrick Viera geteld zijn, zoveel lijkt wel duidelijk. De vraag is alleen waar de toekomst ligt, en of Mario Balotelli er eindelijk in zal slagen een fatsoenlijke werkrelatie met een trainer op te bouwen. Of ligt een volgend conflict met een volgende coach alweer op de loer? De tijd zal het leren.