Wat is het geheim om de Spaanse Super Cup te winnen?

De Spaanse Super Cup vindt jaarlijks plaats. De twee teams die aantreden, zijn de winnaar van enerzijds de Primera Division (Real Madrid) en anderzijds de Copa del Rey (FC Barcelona). De eerste wedstrijd vond plaats op 13 augustus 2017. FC Barcelona verloor die thuiswedstrijd met 1-3 van Real Madrid. Op 16 augustus was de terugwedstrijd gepland. Opnieuw een tegenvaller voor FC Barcelona. Real Madrid won met 2-0. De winst was te voorspellen. Mocht u enig opzoekwerk verricht hebben, vooraleer u bijvoorbeeld op de site van Unibet uw weddenschap zou hebben geplaatst, dan had u zeker gewonnen. De overwinning stond niet alleen in de sterren geschreven, het werd ook door coach Zidane van Real Madrid in goede banen geleid.

Wedstrijdverloop

De terugwedstrijd op 16 augustus 2017 liet een wrange nasmaak bij FC Barcelona achter. Na vier minuten kon Marco Ansensio van Real Madrid een doelpunt maken. Dat was al een serieuze veeg uit de pan voor FC Barcelona. Het was immers de voorbode van nog meer fraai werk van de spelers van Real Madrid. Even voor de rust slaagde Karim Benzema er ook nog in, een tweede doelpunt voor Madrid te maken. Lionel Messi probeerde tevergeefs het tij te doen keren voor FC Barcelona. Buiten een paar goede speelmomenten kon de ploeg van Messi nooit echt overtuigen. Real Madrid kende geen medelijden en deed waarvoor het gekomen was: winnen. Wat de overwinning van Real Madrid helemaal bijzonder maakt, is dat Cristiano Ronaldo niet eens hoefde mee te spelen, om Real Madrid winnaar van de Spaanse Super Cup te laten worden.

Het team van Madrid was zo sterk dat de spelers zelfs dit gegeven (geschorste Ronaldo) succesvol konden opvangen. FC Barcelona moest – om de Super Cup te kunnen winnen – drie doelpunten maken. Het mislukte. Andres Iniesta, de aanvoerder van FC Barcelona, was er deze keer wegens een blessure niet bij, maar hoe u het ook draait of keert, zelfs met deelname aan de wedstrijd door Iniesta, zou Madrid nog steeds in staat zijn, het verschil te maken. De reden daarvoor hangt nauw samen met de filosofie van de coach van Real Madrid. De coach van de tegenpartij, Ernesto Valverde, kreeg een les in nederigheid. Hij mocht met eigen ogen lijdzaam toekijken, hoe Zidane de eindoverwinning opeiste. Vast en zeker zal Valverde zich nu over de vraag buigen, wat hij kan doen, om het bij een volgende competitiewedstrijd over een heel andere boeg te gooien. Verliezen doet pijn, zeker op zulk hoog professioneel niveau.

De succescoach in Zinedine Zidane

Zinedine Zidane is een erg succesrijke coach. Dat blijkt wel uit de resultaten die het team van Real Madrid op de Spaanse Super Cup kon behalen en sinds de aanstelling van Zidane als coach. In de hoedanigheid van coach won Zidane al zeven competities. Succes staat dan ook in zijn DNA geschreven. Hij beschikt niet alleen over erg veel voetbaltalent, hij bewijst ook nog eens, dat hij als coach over uitzonderlijke vaardigheden beschikt, om zijn team telkens weer van succes te laten proeven. Zidane heeft bij Real Madrid voor een grote ommekeer gezorgd. Hij staat bekend als een warme en positieve persoonlijkheid en weet als geen ander zijn team van spelers onder een hoed te verenigen. Hij speelt de kaarten van consensus en overtuiging en geniet zo van tonnen respect van zijn spelers. Hij is erin geslaagd, Ronaldo te doen inzien, dat af en toe rust nemen, noodzakelijk is, om op lange termijn te kunnen presteren. Ronaldo aanvaardde de uitleg van zijn coach en luisterde naar hem, om vervolgens de daad bij het woord te voegen.

Een team, alle gelijk

Coach Zidane heeft ook rust in de groep gebracht en ervoor gezorgd, dat alle spelers op ongeveer hetzelfde niveau denken en handelen. Dat zorgt ervoor, dat het team zeer sterk samenhangt. De spelers leggen allemaal eenzelfde energie, discipline, professionalisme, en ambitie aan de dag. Bovendien kijken ze allemaal in dezelfde richting: ze hebben hetzelfde doel voor ogen. Voor Zidane kwam, werd er over Real Madrid gezegd, dat het team veel steken losliet. Sinds Zidane is het duidelijk dat Real Madrid een kampioensploeg is geworden. Zidane geeft zijn spelers vertrouwen en de nodige vrijheid. Daardoor is de sfeer binnen de groep optimaal en hangen de spelers erg samen. Real Madrid vormt echt een team en alle spelers voelen zich gelijk.

Oude rivaliteit tussen FC Barcelona en Real Madrid

Mocht u eraan twijfelen, FC Barcelona en Real Madrid zijn echte concurrenten. Het zijn rivalen van elkaar en de geschiedenis van Spanje heeft daar alles mee te maken. Wanneer de twee teams tegen elkaar spelen, is het gevoel rond die geschiedenis telkens eveneens weer een beetje een spelbreker. Real Madrid werd in een adem met het onderdrukkende regime van generaal Franco genoemd. Franco verbood de Catalanen om hun eigen taal te spreken. FC Barcelona werd zo het symbool van verzet tegen de aanhangers van Franco. In 1943 zou het leger van Franco tijdens een wedstrijd tussen beide rivalen, FC Barcelona zodanig angst hebben ingeboezemd, dat Barcelona met 1-11 van Real Madrid verloor.

Nochtans maakte FC Barcelona in het eerste gedeelte van de competitie een goede indruk: het won met 3-0 van Real Madrid. Gedurende de hele speelgeschiedenis van beide rivalen zijn er zaken gebeurd, waardoor beide ploegen niet anders kunnen, dan elkaar altijd als tegenpolen te zien. De sleutel van de rivaliteit tussen Real Madrid en FC Barcelona ligt in de geschiedenis van Spanje. Beide ploegen willen dus hun eigenwaarde behouden en de overwinning heeft alles met een gevoel van trots te maken. Wie wil overwinnen, moet echter geen steken laten vallen. Een zelfzekere coach die rotsvast in zijn team gelooft, en het team vertrouwen geeft, zal altijd voor de kers op de taart zorgen. Een voetbalwedstrijd winnen, is geen sinecure. Het vergt een doordachte aanpak. De coach geeft zijn team vleugels. Voetbaldromen worden op deze manier waar. De warmte van Zidane laat de zon in het team van Real Madrid stralen.