Wanneer u uw jaarlijkse basisloon met dat van de vijf best betaalde voetbalspelers wereldwijd vergelijkt, dan zal de grond onder uw voeten even daveren. U zal in uw wang moeten knijpen. Er zijn echt mensen die zulke hoge lonen hebben, dat hun rijkdom nooit eindigt. Ze hebben geen geldzorgen meer. Wat u en ik wel kunnen doen, is ons bescheiden loon aanvullen met bijvoorbeeld inkomsten uit online sportweddenschappen. Zo kan betFirst u alvast bij dit initiatief ondersteunen. De cijfers van de best betaalde cijfers zijn zo duizelingwekkend hoog, dat u en ik zich nog niet eens kunnen voorstellen wat we met al dat geld zouden doen.
Deze voetballers krijgen echter het geld niet zomaar aangeboden. Ze moeten er heel wat voor doen. Hun voetbaltalent moet continue verder ontwikkeld worden en ze worden opgekocht door clubs in andere landen. Telkens opnieuw moeten zij en hun familie zich aan nieuwe leef- en speelomstandigheden aanpassen. Ze moeten ook blijven presteren en ze worden met argusogen door de wereldpers gevolgd. Privacy is een woord dat zelden in hun woordenboek voorkomt. De meeste topvoetballers hebben ook een speciaal levensverhaal. Bepaalde factoren hebben voor altijd een stempel op hun leven en persoonlijkheid gedrukt. Een ster wordt u niet zomaar.
De basislonen van de vijf best betaalde voetballers wereldwijd schommelen tussen de 38,9 miljoen euro en de 20 miljoen euro per jaar. De Portugees Ronaldo (Real Madrid) staat op kop en verdient met 38,9 miljoen het hoogste bedrag. Hij wordt gevolgd door de Argentijn Carlos Tévez (Shanghai Shenhua) die 37,5 miljoen euro per jaar ontvangt. De derde plaats is ingenomen door Lionel Messi (Barcelona). Messi schrijft elk jaar 36 miljoen euro bij op zijn rekening. De Braziliaan Oscar Emboaba (Shanghai SIPG) kan rekenen op 24,4 miljoen euro per jaar. Op plaats vijf ziet u de Braziliaan Givanildo Vieira de Sousa (Shanghai SIPG). Hij ziet jaarlijks 20 miljoen euro naar zich toestromen. Het is geen toeval dat drie van de vijf best betaalde voetbalspelers voor Chinese clubs spelen. China investeert zeer veel in Europees voetbal.
Sinds China’s president Xi Jinping aan de macht is, heeft China veel meer aandacht voor voetbal. De president heeft een passie voor voetbal en heeft dan ook ambitieuze doelstellingen om het niveau van voetbal in zijn land serieus te doen stijgen. China wil in 2020 een soortgelijke competitie als de Premier League houden. In 2030 wil het land de World Cup organiseren. China is echter een land dat geen lange traditie in voetbal heeft, de kinderen groeien er namelijk op met basketbal. Daardoor zijn er ook niet dezelfde voorzieningen die de Europese jeugd heeft, om dagelijks hun voetbaltalent te trainen. China heeft wel andere mogelijkheden om ervoor te zorgen, dat er steeds beter voetbal wordt gespeeld. Door buitenlandse spelers in hun nationale ploegen op te nemen, leren de Chinese spelers de knepen van het vak. De Europese topspeler deelt zijn kennis en uitstekende mindset met de rest van de spelers. Hierdoor gaat het hele team beter presteren. Om die reden investeert China nu massaal in het Europese voetbal en neemt het Europese voetbalsterren met liefde in zijn eigen clubs op.
Voor Ronaldo zijn sterrenstatus kreeg, groeide hij in een eenvoudig milieu op. Zijn vader dronk erg veel en stierf uiteindelijk aan de gevolgen van drankmisbruik. Ronaldo’s moeder had moeite om de eindjes aan mekaar te knopen en deed wat ze kon om haar kinderen toch enige vorm van financiële stabiliteit aan te bieden. Ronaldo kwam via zijn vader in contact met voetbal en bleek op zeer jonge leeftijd al een ware passie voor de sport te hebben. Hij at soms niet en vergat zijn huiswerk, omdat hij enkel voetbal wilde spelen.
Tévez werd als kind door de zus van zijn moeder geadopteerd. Hij had als kind een zwaar ongeval met kokend water, waar hij nu nog een groot litteken aan overhoudt. Het litteken loopt van zijn gezicht tot op zijn borstkas. Door het ongeval lag Tévez twee maanden in het ziekenhuis. Later, toen hij al professioneel voetballer was, stelde Boca Juniors, zijn toenmalige club, voor, de kosten te dekken voor een operatie, waarbij het litteken zou worden behandeld. Tévez weigerde dit en liet weten, dat het litteken deel van zijn leven was.
Messi lijkt alles voor mekaar te hebben en voor het geluk geboren te zijn. Wat sommigen misschien niet weten, is dat Messi als kind aan een afwijking van de hormoonreceptoren leed. Daardoor kampte hij met een tekort aan groeihormonen. De medische behandeling voor deze ziekte is erg duur. Dankzij zijn club Barcelona kon Messi op kosten van de club, in Spanje op de beste medische verzorging rekenen. Zijn voetbaltalent droeg dus bij tot de gunstige afloop in zijn medische toestand. Barcelona stond op alle gebied achter zijn topspeler.
Emboaba heeft nu ook een prachtig leven als topvoetballer. Hij kan alles kopen wat zijn hartje begeert. Ook hij heeft echter zijn portie verdriet al gekend. Toen hij nog maar pas drie jaar oud was, stierf zijn vader in een ongeval. Dat moet een enorme stempel op de speler gedrukt hebben. Emboaba is erg gelovig en voor elke wedstrijd ziet u dat de voetballer tijd maakt om te bidden. Dit helpt hem zich te ontspannen en geeft hem het nodige vertrouwen om de wedstrijd tot een goed einde te brengen.
De jonge voetballer kreeg van zijn vader de bijnaam ‘hulk’, omdat zijn vader dol was op dat karakter uit de wereldbekende stripreeks van Marvel. Als u nu de voetballer ziet, dan lijkt hij met zijn lichaamsbouw ook wel een hulk. Ook de best betaalde voetbalsterren hebben vreugde en verdriet gekend, het leven gaat niet altijd over rozen. Er is wel de hoop dat na regen altijd de zon weer schijnt.