Rockets winnen met Harden’s 50-punten triple-double

De Housten Rockets speelden tegen de Los Angeles Lakers in het Amerikaanse basketbal half december. James Harden speelde een sleutelrol nadat hij er even uit was geweest om rust te pakken. Meestal doet hij dat niet maar zijn coach Mike D’Antoni heft zijn verzoek zonder gemor ingewilligd. En achteraf blijkt dat het geen betere zet had kunnen zijn voor de Rockets. James Harden keerde weer terug in het veld met nog een minuut of 5 op de klok. De wedstrijd liep tegen het einde maar Harden wist de wedstrijd over te nemen en naar zijn hand te zetten, en scoorde in de laatste minuten van het vierde kwart nog 11 punten. De club kon daarmee met de overwinning naar huis en tekende voor een 126-111 winst.

De adempauze van James Harden

“Als je 45, 46 minuten speelt” zei Harden “dan is dat in deze league gewoon echt heen moeilijk. Alle spelers zijn onwijs getalenteerd. Ik had gewoon even nodig om op adem te komen, en kon er daarna weer vol energie aan mee doen. Ik was weer klaar om een mooie wedstrijd te laten zien” aldus James Harden. Chris Paul was niettemin verrast door de aanvraag van Harden voor een momentje pauze. “Het komt bijna nooit voor dat Harden of iemand anders in ons team zichzelf even uit de wedstrijd haalt” zei Paul. “Maar in dit geval denk ik dat het hem net de extra adem gaf die hij nodig had om de wedstrijd af te maken en te winnen voor het team.” Harden pakte zijn tiende rebound met nog minder dan 90 seconden op de klok waarin hij zijn tweede tripple-double scoorde dit seizoen en de 37ste in zijn carrière. LeBron James eindigde op 29 punten voor zijn team de Lakers – het team dat voor dit verlies in Houston de vorige twee wedstrijden nog had gewonnen. De Lakers lieten Harden te vaak gaan volgens LeBron James, en hij zei “dat kun je als team niet doen, hij miste maar 1 keer.” Harden is zo talentvol, zei zijn concurrent James “hij scoort van uit verschillend hoeken.” James had het gevoel dat zijn team te makkelijk punten aan Harden heeft weggegeven.

Harden ligt op de grond maar scoort wel

Houston stond voor met drie punten na een prachtige dunk van Kyle Kuzma waarna Harden er drie vrije worpen in gooide waarmee de score op 112-106 stond. Harden zette door en maakte een paar drie-punters waardoor de Rockets uitliepen met 12 punten verschil. De Lakers voach Luke Walton vroeg daarna om een time-out. James LeBron zat dicht op Harden maar dat weerhield hem er niet van om nadat de bal een paar rondjes over de basket draaide, toch te scoren terwijl Harden zelf op de grond viel. “Hij is een ster’ zei Walton, “maar we hadden niet drie vrije worpen weg moeten geven namens de Lakers.” James LeBron scoorde nog met een dunk, voordat Clint Capela en Harden de bal in handen namen om er 122-108 van te maken. Het was de eerste confrontatie tussen de Rockets en de Lakers since Paul en Rajon Rondo in een gevecht terecht kwamen in oktober – waarna beide spelers geschorst werden. Er waren deze keer geen gevechten, enkel een paar technische fouten laat in het derde kwartier. Kuzma had een paar vrije worpen maar Kentabious Caldwell-Pope miste het technische schot. Nene schreeuwde naar officials en kreeg een paar technische fouten om zijn oren van de scheidsrechters. Harden probeerde Nene nog te kalmeren maar dat mocht niet baten. Nene bleef trammelant schoppen totdat hij naar de kleedkamers werd afgevoerd.

Een bijzondere wedstrijd: comeback en recordhouders

Voor de Rockets speelde Brandon Knight zijn eerste wedstrijd sinds 15 februari 2017. Hij herstelde van een operatie voor een gescheurde voorste kruisband aan zijn linker been. Hij kwam het veld op met nog vier minuten speeltijd op het bord in het eerste kwart van de wedstrijd en speelde deze vier minuten waarin hij een assist gaf en een rebound pakte. Voor Harden was het zijn vierde 50-punten triple-double en daarmee schreef hij NBA geschiedenis. Het is de tweede wedstrijd in het seizoen waarin hin tenminste 50 punten scoort en 10 assists geeft. Hij voegt zich daarmee bij Wilt Chamberlain als de enige spelers in de NBA geschiedenis die meer dan 1 50-punt wedstrijd hebben tegen de LA Lakers.  Wie je ook de schuld wilt geven van het verlies van de Los Angeles Lakers tegen Houston, je kunt LeBron James er niet de schuld van geven. Hij scoorde 29 punten voor zijn team, 5 rebounds en 4 assists en twee steals. Aan hem zal het niet liggen. Hij wist de aandacht van zijn tegenstander Clint Capela te pakken en vast te houden en stuurde hem het veld in middels slimme versnellingen.

Geen slecht spel voor de Lakers

Je zou kunnen zeggen dat de Lakers voor het grootste deel van de wedstrijd beter speelden dan de Rockets, in elk geval tot het vierde kwart, maar het bleef een gelijk opgaande wedstrijd. LeBron was niet trefzeker maar de rest van zijn team wist het ook niet goed te maken, behalve Kuzma die 7 keer scoorde uit 7 schoten. Vanaf de 3-puntenlijn scoorde Caldwell-Pope echter maar 1 keer, ook al probeerde hij het een keer of 6. Lonzo Ball wist de avond te eindigen door 7 punten te scoren, 8 assists te geven en drie keer een rebound te pakken. Het was een typische avond voor Lonzo, waarin hij het team van alle kanten te hulp kwam en van meerdere kanten schoten loste. Maar nog steeds was hij niet trefzeker, hij scoorde nul keer vanaf de 3-punten lijn. Hij zou minsten 30% daarvan raak moeten schieten volgens zijn coach. Hij heeft daarmee niet zijn stempel op de wedstrijd kunnen drukken zoals hij wel deed de afgelopen weken. De Lakers zullen proberen hun weg weer terug omhoog te vinden tegen de Hornets in Charlotte. Je kunt op het beide teams blijven wedden op sites zoals Unibet en Betfirst.