Waarom de Rode Duivels wereldkampioen worden

Natuurlijk, er moet nog even gevoetbald worden. Sterker, je zou kunnen zeggen dat het WK eigenlijk nog gespeeld moet worden. Of dat het nog twee maanden duurt voordat het WK in Rusland van start gaat. Maar dat zijn eigenlijk maar details. We moeten ons op de hoofdzaken richten. En dan telt vooral dat België het WK 2018 gaat winnen. De Rode Duivels nemen de cup mee naar huis, zoveel is eigenlijk al zeker. Hier leg ik uit waarom precies.

Hindernissen onderweg

De eerste horde die genomen moet is niet de moeilijkste. Als ons nationale team op tijd op het vliegveld is, en ook de overstap goed gaat, zal het op tijd arriveren in Rusland. Wel belangrijk is dat iedere speler zijn paspoort en tandenborstel niet vergeet en de piloot niet dronken is. Vervolgens de poule fase; Panama en Tunesië zijn toch niet de moeilijkste tegenstanders. En ook van Engeland moet toch wel te winnen zijn. In Engeland is men in de ban van een cricket-schandaal door Australische valsspelerij en denken ze nog helemaal niet aan voetballen. Het Engelse team zal de wedstrijden ook vrijwel zonder supporters spelen, daar de Engelsen weg blijven door anti-Russisch sentiment als gevolg van de aanslag op Sergei Skripal, en de rellen tussen Engelse en Russische supporters twee jaar geleden.

Als winnaar van de poel moet België het in de achtste finales vervolgens opnemen tegen de vice-winnaar van poule H, een groep met Polen, Senegal, Japan en Colombia. In de kwartfinales kan je met een beetje geluk Brazilië en Duitsland ontlopen, als één van deze landen de ander uitschakelt. Dan mag je tegen Mexico laten zien dat je, anders dan in een vriendschappelijke wedstrijd, best van ze kan winnen. Dan stap je zonder veel moeite als winnaar in de kwartfinales van het veld en mag je het in de halve finale opnemen tegen een team uit één van de eerste vier poules. Maar van een Portugal of een Argentinië moet je toch ook kunnen winnen zonder al te veel moeite. En zo zou het zomaar kunnen zijn dat we pas onze eerste echte krachtmeting in de finale krijgen. En dan is de bal rond en kan die zomaar de goede kant op rollen. Dan is het donkerste scenario er nog ééntje van met penalties de finale moeten winnen. Maar zoiets kan je incalculeren, dan boek je een vlucht later en kom je nog prima thuis.

Perfecte voorbereiding

Maar even zonder al te veel gekheid. Onze Rode Duivels zijn topfit, de individuele kwaliteit bij de spelers is nooit beter geweest en met Roberto Martínez hebben we een bondscoach die perfect het belang van de ploeg boven dat van het individu weet te stellen, en steeds beter in de gaten heeft dat de beste ploeg iets anders is dan het opstellen van de elf beste spelers. Daarnaast hebben veel van onze spelers twee jaar geleden ervaring opgedaan in een groot eindtoernooi.

De Rode Duivels zijn al zestien matches op rij ongeslagen en speelden slechts tegen Mexico gelijk. Het is dan ook niet gek dat we bij de bookmakers nu in de top-zes favorieten staan. Deze favorietenrol hebben we ook te danken aan de tactiek van coach Roberto Martínez; spelen met durf, bluf misschien wel. Spelen volgens de Cuyffiaanse wijsheid dat je zonder te scoren nooit kan winnen. Dat is een tactiek die goed past bij de ervarenheid van onze verdedigers Vertonghen, Alderweireld en Kompany. Een tactiek die eigenlijk goed past bij heel het team; een team met snelheid en creativiteit. Maar of Vincent Kompany op tijd fit is moeilijk te zeggen.

Goede spelers, goede ploeg

Een andere onzekerheid is Axel Witsel. De speler met Benfica en Zenit St Petersburg op z’n cv is recent vertrokken voor een avontuur in China. De beslissing op avontuur naar het verre oosten te gaan zal door coach Martínez met argusogen zijn bekeken. Want wordt het voetballend vermogen in China voldoende geprikkeld om op niveau te blijven, om zich te kunnen ontwikkelen? Je talenten ga je nodig hebben in wedstrijden tegen Frankrijk, Duitsland en Brazilië, de topfavorieten. Niet tegen landen aan de onderkant van de ladder.

De spil in het web die de Rode Duivels voor de tegenstanders gaan spinnen zal toch altijd Kevin De Bruyne zijn. De middenvelder van Manchester City heeft het vermogen met één pass een gehele vijandelijke verdediging te omzeilen en zo de aanvallers in kansrijke positie te brengen. Je zou kunnen zeggen dan Kevin De Bruyne daarmee belangrijker is voor het scorend vermogen van onze voetballers dan de spitsen zelf. Want aan spitsen die kunnen scoren hebben we geen gebrek. Mertens, Hazard en Lukaku hebben allen bewezen trefzeker te zijn, en ook Michy Batshuayi heeft onlangs in de oefenwedstrijd tegen Saoedi Arabië bewezen dodelijk te zijn in de kleine ruimte. De veelvoud aan uitstekende spitsen die Martínez tot zijn beschikking heeft zal hem jaloerse blikken van menig collega opleveren.

We hebben een uitstekende voorbereiding gehad op onze route naar Rusland. En wat misschien nog belangrijker is, we blijven uit de luwte van de echte grote favorieten. We zijn op het komende WK de underdog al zal heel België zich al rijk rekenen. Het is nog even wachten tot het zo ver is, maar ons land zal hoe dan ook rood gaan kleuren als de Rode Duivels hun wedstrijden spelen deze zomer in Rusland. En dat is even helemaal prima. We mogen uitgaan van prachtige wedstrijden tegen grote favorieten, en we mogen rekenen op vechtlust van landen die minder hoog in de ranking staan. En natuurlijk kan België ook op dit toernooi te vroeg naar huis moeten gaan, dan komt er wel weer een volgend toernooi. En als je daar rekening mee houdt valt alles mee.