UEFA Nations League: de eerste wedstrijden in september

De allereerste editie van de UEFA Nations League is van start gegaan en de groepsfase loopt van September tot November.  In juni 2019 worden de finales gespeeld. Het is door de UEFA opgezet om het internationale voetbal aantrekkelijker te maken. In deze competitie doen 55 landen mee, dat zijn alle leden van de UEFA, de organisatie die het Europese voetbal dirigeert. Onder de deelnemers vallen dus ook naties zoals Wales en Schotland. Maar je kunt hen deelname ook niet kwalijk nemen, er valt een aardige prijs te winnen. Win je dit toernooi, dan kwalificeer je je ook voor het Europese Kampioenschap. Maar ook als je niet de finale weet te bereiken, kun je via play-offs een van de 24 plekken voor het EK bemachtigen.

Zweden tegen Turkije

De groepsrondes zijn van start gegaan en er zijn een aantal interessante wedstrijden gespeeld begin september. Turkije ontmoette Zweden in dit vroege stadium van het toernooi en wist zich terug te knokken in de wedstrijd door twee keer te scoren terwijl de Turken met twee punten achter stonden. De Zweden waren in juli nog uitgeschakeld door Engeland in de kwartfinale van het Wereldkampioenschap maar wisten twee keer te scoren en gaven daarmee de indruk relaxed op het veld te staan. Het eerste doelpunt werd gemaakt door Isaac Kiese Thelin die daarmee de 1-0 op het scorebord tekende. Zijn teamgenoot Viktor Claesson deed een duit in het zakje en scoorde de 2-0. De Zweden konden echter nog niet achteroverleunen want de Turken gaven zich nog niet gewonnen. Hakan Calhanoglu’s schot op doel was scherp en vol effect en bleek het begin te zijn van een redding voor het Turkse team op het veld in Solna en hij scoorde daarmee de 2-1. Het was vervolgens zijn teamgenoot Emre Akbaba die laat in de wedstrijd de gelijkmaker wist binnen te tikken in de 88ste minuut na een mooie aanval van het Turkse team en voorzet van Serdar Gurler. Twee minuten voor het einde van de officiële eindtijd wisten de Turken ervoor te zorgen dat ze niet meer op verlies stonden maar met een gelijkspel van het veld af leken te gaan.  Echter wist Akaba het publiek (en wellicht zichzelf) te verbazen door in de 90ste minuut nog een keer te scoren voor het Turkse team en er zo voor te zorgen dat ze alle punten mee naar huis konden nemen. Dit kon het Turkse team wel gebruiken aangezien ze eerder in hun openingswedstrijd tegen Rusland in Groep 2 van League B hadden verloren van Rusland met 2-1. Toch waren het de Zweden die, in hun eerste competitieve wedstrijd sinds dat ze uitgeschakeld waren door de Engelsen, het meest indrukwekkende doelpunt wisten te scoren in deze match. Cleasson’s schot was loeischerp en belande vanaf flinke afstand in de bovenhoek van het goal van de Turken. Het team van Janne Andersson staat helaas nu wel laatste in de groep maar. Ze krijgen op 11 oktober de kans om tegen Rusland hun eerste punten te behalen tijdens de wedstrijd in Kaliningrad.

Portugal neemt de leiding in League A groep 3

Portugal speelde tegen Italië en wist daar punten te behalen die het team rechtstreeks naar de top van de poule brengen. Andre Silva wist een prachtige goal te scoren om zo de leiding in de groep te pakken in deze Nations League. Andre Silva zal zelf ook blij zijn geweest met zijn prestatie na een matig seizoen te hebben gespeeld in Italië bij AC Milan. Afgelopen augustus is hij in Sevilla begonnen op uitleen van de Milanese club. Silva wist de voorzet van Bruma in de 48ste minuut om te zetten in een doelpunt voor de Italianen. Het Portugese team moest het deze wedstrijd doen zonder Cristiano Ronaldo die zich had onttrokken aan zijn internationale voetbalverplichtingen om een weekendje door te brengen met zijn familie op een jacht in Saint Tropez. Maar zelfs zonder Ronaldo had Fernando Santos’ ploeg voldoende vaardigheden om deze wedstrijd in League A Groep 3 te winnen, en lijkt daarmee een goede ploeg op op te wedden op gratis goksites zoals Circus en Ladbrokes. Deze winst bracht Portugal naar een eerste plaats in de groep met drie punten, op twee punten afstand van zowel Polen als Italië. In Lissabon wist het team van Roberto Mancini simpel weg geen indruk te maken. Ten opzichte van de eerdere wedstrijd waarmee Italië het toernooi begon tegen Polen in Bologna waren er negen andere spelers op het veld. In Bologna wisten ze met 1-1 gelijk te spelen tegen Polen. Het Italiaanse team leek tegen Portugal ontwricht te zijn in Lissabon. Mancini stelde voormalig Machester City en Liverpool spits Mario Balotelli niet op in het elftal en behield alleen de keeper Gianluigi Donnarumma en Chelsea middenvelder Jorghino in de basisopstelling ten opzichte van het team wat speelde tegen Polen. Donnarrumma, de tiener van AC Milan wist zich staande te houden net voor de 30ste minuut, door Bruma’s kopbal weg te moffelen onder hoge druk om vervolgens Bernardo Silva’s doelpoging voorkomen te zien worden door Alessio Romagnoli. De keeper wist zichzelf te herstellen in de tweede helft nadat zijn team op achterstand stond, door een vliegende actie die het lange afstand schot van Machester City spits Silva uit het doel hield en was later in de match wederom scherp teen hij invaller Renato Sanches’ lage schot tegen wist te houden.

Schotland tegen wint tegen Albanië

De schotten weten hun wedstrijd tegen Albanie te winnen. De aanhouder wint en hun uithoudingsvermogen bezorgde hen de punten in deze Nations League. Ze krijgen daarmee ook een morele boost die hard nodig was na een verlies van 4-0 tegen België in een oefenwedstrijd. Steven Naismiths kopbal wist de score te openen in de tweede helft en een Hearts spits wist een tweede te scoren na een corner, die door de Albaniërs slecht werd verdedigd. Echter kregen de schotten veel kansen voor ze ook daadwerkelijk een punt wisten te scoren. Johnnu Russel, die direct vanaf het begin stond opgesteld, had eerder moeten scoren maar de gemiste kans van Russel was niks vergeleken met die van Naismith later. De schotten kwamen goed weg met een 2-0 eindstand nadat de Albanese Balaj twee kansen miste.