Voetballers; veel geld, weinig belasting

Het snelle geld, de valkuil voor veel voetballers. Want echt veel geld zijn ze niet gewend. Daar komt bij, de voetbalwereld is er één van status en uiterlijk vertoon. Dan worden de bij elkaar gespeelde centen het liefst uitgegeven aan dure huizen, auto’s en avondjes uit. Liever niet aan de belasting, natuurlijk. Het resultaat van dit alles: veel voetballers hebben belastingproblemen.

Vooral Verenigd Koninkrijk en Spanje lopen geld mis

Zo werden in 2017 maar liefst negentig spelers uit de Britse Premier League onderzocht door de Britse belastingdienst. De verdenking was dat spelers firma’s in belastingparadijzen hebben opgezet om zo belasting te ontduiken. Naast de negentig spelers in de Premier League werd ook onderzoek gedaan naar 38 clubs en 13 zaakwaarnemers in het Britste betaald voetbal. Inmiddels is al bijna 300 miljoen euro bij Britse voetballers en clubs teruggehaald.

Niet alleen in Groot Brittanië is belastingontduiking door voetballers een probleem. Ook in Spanje is de belastingontduiking door voetballers gigantisch. Afgelopen seizoen is in de La Liga voor een enorm bedrag aan belasting ontdoken. Ook de grote drie deden daar aan mee. Cristiano Ronaldo speelde tot afgelopen seizoen bij Real Madris, Lionel Messi blijft bij Barcelona spelen, de club die Neymar gaat verlaten. Heel Spanje is ondertussen gewend geraakt aan het beeld van Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar in de rechtbank, waar ze terecht stonden voor fraude en belastingontduiking.

Het zijn de hoge bomen die veel wind vangen, maar ook andere spelers in de Spaanse competitie moesten terecht staan. Het meest noemenswaardige geval is toch die van Javier Mascherano, die het zo bont maakte dat hij een voorwaardelijke celstraf ontving van een jaar voor belastingfraude.

Belasting ontduiken is niet echt de manier om makkelijk rijk te worden. Wel snel geld verdienen? Beproef je geluk eens op één van de vele gratis goksites op het internet, zoals Bet777 of Circus Sport.

De grote drie in de rechtszaal

Lionel Messi beriep zich op zijn eigen onwetendheid. Zijn vader en hij zelf werden vorig jaar veroordeeld voor de belastingontduiking van een bedrag van ruim vier miljoen euro. Het duo probeerde geld te stallen in Belize en Uruguay. Ze kregen een straf van 21 maanden, beide, en het Spaanse gerechtshof buigt zich nu over de vraag of deze straf uitgezeten moet worden. Doorgaans hoeft, bij een eerste veroordeling voor belastingfraude, de straf niet uitgezeten te worden als deze lager is dan twee jaar cel. De verdediging van Messi was aanvankelijk dat hij simpelweg geen verstand van belastingen had, en dat zijn vader dergelijke zaken regelde. Dit vond de rechter echter geen valide excuus.

Openbaar aanklagers hebben twee jaar cel en een tien miljoen euro boete geëist tegen Neymar. Neymar is vrijgesproken van belastingfraude maar heeft nog wel een corruptiezaak tegen hem lopen vanwege de afhandeling van zijn transfer van de Braziliaanse club Santos naar Barcelona.

Ronaldo is de derde en laatste lid van het belasting ontduikende La Liga trio. Openbaar aanklagers hebben verkondigd dat ze bezig zijn een zaak op te bouwen tegen de 32-jarige. Een bron dicht bij Ronaldo heeft de BBC meegedeeld dat Ronaldo “bedroefd en onthutst” is over de aantijgingen. “Hij wil niet langer in Spanje blijven, op dit moment wil hij vertrekken.” Zo verklaarde de bron.

De Beckham Wet

Een van de meest bekende zaken van een belasting ontduikende voetballer is David Beckham bij Real Madrid. Beckham kon gebruik maken van een wet die in het leven was geroepen om meer buitenlands talent naar Spanje te halen in alle sectoren van de economie. Deze wet zou later bekend komen te staan als de Beckham Wet toen Beckham hier handig gebruik van maakte en zo zes jaar lang slechts 24 procent belasting hoefde te betalen, ongeveer de helft van wat Spanjaarden zelf betalen. In 2010 werd de wet opgeschort voor salarissen van meer dan 600.000 op jaarbasis. Ook zijn de Spaanse belastinginspecteurs nu veel beter uitgerust om gevallen van belastingontduiking te identificeren. “De scheidslijn tussen belasting vermijding en ontduiking is een hele dunne. In de laatste jaren heeft het Spaanse belasting agentschap de controle geïntensifieerd over voetballers en hun bedrijven. We onderzoeken of deze bedrijven facades zijn of ook echt economisch actief.” Zo verklaart de voorzitter van de Spaanse unie voor belasting inspecteurs Carlos Cruzado.

De aanklagers hebben Ronaldo de ontduiking van bijna vijftien miljoen euro tussen 2011 en 2014 ten laste gelegd. Dit zou de topspeler gedaan hebben via een shell company genaamd Tollin Associates, die geregistreerd staat op de Britse Maagdeneilanden. De Spaanse onderzoekers noemen het bedrijf van Ronaldo een facade die geen ander doel heeft dan de belastinggeld weg te sluizen. Ook zou de boekhouding van het bedrijf niet in orde zijn.

Lionel Messi beriep zich op onwetendheid, maar dat ging er bij de rechter niet in. Neymar ontkende dat hij iets verkeerd gedaan had, ook hij verwees naar zijn vader en zijn zakenpartners, die de zaken van Neymar buiten het veld zouden regelen. Ook de advocaten van Ronaldo ontkennen illegaal gedrag. Er zou nooit een intentie zijn geweest om fraude te plegen: “Er is geen plan voor het ontduiken van belasting. Er is nooit iets verzwegen, en die intentie hebben we ook nooit gehad,” zo was de verklaring van de verdediging.

En nu naar de gevangenis?

Voor Neymar en Messi ziet het er gunstig uit. Het lijkt onwaarschijnlijk dat ze de cel in moeten. Zelfs als Neymar schuldig bevonden wordt zal hij hoogstwaarschijnlijk niet naar de gevangenis moeten. Ronaldo kan een andere zaak zijn. Op drie van de vier beschuldigingen van aanklagers staat een straf van minimaal twee jaar cel. Word hij voor alle vier de beschuldigingen strafbaar bevonden dan kan hij zomaar zeven jaar de gevangenis in moeten. Echter, een onderzoeksrechter moet de aantijgingen eerst nog ratificeren, en dat kan maanden zo niet jaren duren. Zo’n vaart zal het dus niet lopen. Daar komt bij, als Ronaldo tevoren zijn belasting plus boete betaald, en schuld betuigd, dan kan hij zijn celstraf verminderd zien tot minder dan twee jaar. Op deze manier komt hij onder de twee-jaar drempel en hoeft hij zijn celstraf niet uit te zitten.