Ontknoping Wereldkampioenschap IJshockey

Elke jaar strijden de nationale ijshockey teams tegen elkaar om de titel Wereldkampioen te mogen dragen. Het toernooi is zojuist gespeeld, hier een samenvatting van de laatste twee rondes van het 2018 IIHF Ice Hockey World Championships.

Halve finale: Zweden tegen Amerika

Zweden knokte zich naar de finale van het wereldkampioenschap door Amerika met zes tegen nul te verslaan. De basis voor deze overwinning werd gelegd in de tweede periode, toen Zweden drie goals in drie minuten en zeven seconden scoorde. De regerend wereldkampioen mag het in de finale tegen opnemen tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Zwitserland en Canada. Toch was men aan Zweedse zijde niet geheel tevreden. “We speelden niet onze beste wedstrijd, maar we scoorden goed,” aldus forward Patric Hornqvist. “We moeten nog wel wat verbetering laten zien in onze wedstrijd morgen.” Goed spel of niet. Zweden staat in de finale en gaat op voor de derde wereldtitel in zes jaar. Het zijn dus niet de IJshockey naties van weleer, Amerika en Canada, die de dienst uitmaken op het wereldtoneel.

Het team van de Verenigde Staten kon geen potten breken tegen het sterke team van Zweden. In de vier-minuten durende power play wisten de Amerikanen geen kansen te verzilveren en zag ze de achterstand zelfs oplopen door een goal van Magnus Paajarvi, die scoorde in de rebound na een snelle uitbraak van Mikael Backund die zijn schot door de Amerikaanse keeper Keith Kinkaid gekeerd zag. Hiermee kwam Amerika op twee tegen nul achter. Hornqvist vergrootte die achterstand verder tijdens een power play, en elf seconden later wist Mattias Janmark de vierde goal aan Zweedse zijde binnen te werken.

Arvidsson voegde daar zijn bijdrage aan bij, door de puck in het lege net te schuiven, waarna Adrian Kempe de zesde goal maakte. Zo kwam Zweden op negen overwinningen in negen wedstrijden in dit kampioenschap, en zo droop Amerika af naar huis.

Ondanks de vroege druk van de VS kwam er niet tot scoren. Dat de Zweden veel zorgvuldiger met hun kansen omgingen kan worden opgemaakt uit de statistieken. De Amerikanen schoten 41 maal op het doel, tegen 19 van de Zweden. Maar de Zweden kwamen als eerst op voorsprong, een goal van Arvidsson na een rebound van Filip Forsberg, gaven verdedigend niks weg en waren ook aanvallend de bovenliggende partij.

De aanvoerder aan Amerikaanse zijde, Patrick Kane, de topscorer van het toernooi, kwam voor het eerst in dit wereldkampioenschap niet tot scoren. “We maakten domweg veel te veel fouten, en daar maakten de Zweden handig gebruik van. Ze beschikken over veel goede spelers die onze fouten meteen afstraften.” Doelend op de kleine finale: “Het wordt erg moeilijk onszelf weer bijeen te rapen, maar we zullen wel moeten.”

Halve finale: Canada tegen Zwitserland

In de andere halve finale stond ijshockey reus Canada tegen Zwitserland op het ijs. In een waanzinnige wedstrijd versloeg David de reus Goliath. Dat de Zwitsers naar de finale gingen had niemand voorzien. De voorsprong van Zwitserland, met nog 1:19 op de klok in de eerste periode, kwam als een verrassing. Tristan Scherwey schoot de puck met een zwieper achter de Canadese doelman. Lang liet een antwoord van Canada niet op zich wachten. Bo Horvat scoorde in de tweede periode en bracht de stand zo gelijk. Heel lang kon Canada geen feest vieren. In een power play nam Zwitserland weer het initiatief met een goal van Gregory Hofmann. De Canadese kregen de Zwitserse defensie maar niet afgebroken. Een tweede gelijkmaker bleef uit en de hoop van de Canadese de wedstrijd te doen kantelen vervloog na een goal van Gaetan Haas, vroeg in de laatste periode.

Nog heel even mocht Canada hopen op meer dan een verlies tegen Zwitserland. Met nog twee minuten op de klok wist Colton Pareyko de achterstond tot een punt te verkleinen. Twee minuten lang gaven de Canadezen alles om een verlenging in de wacht te slepen maar de Zwitsers hielden stand en mogen zo voor het eerste sinds 2013 weer naar de finale.

Canada en de Verenigde staten mogen zich nu opmaken voor het spelen van de kleine finale, met als inzet de derde plek. Het affiche is een finale waardig maar de twee IJshockey naties spelen slechts om de derde plaats.

Finale: Zweden tegen Zwitserland

De finale vond dus plaats, niet tussen Amerika en Canada, maar het werd een Europees onderonsje tussen Zweden en Zwitserland. En dat Europese onderonsje van afgelopen zondag zou in shoot-outs eindigen.

Filip Forsberg, spelend in de NHL voor de Nashville Predatorsnzou uiteindelijk de winnende penalty scoren na een 1-0 achterstand in de shoot-outs. Deze shoot-outs werden uiteindelijk gewonnen met 2-1, nadat reguliere speeltijd en verlenging resulteerde in een 2-2 gelijkspel.

De verrassende finalist Zwitserland deed er alles aan om de 2018 IIHF Ice Hockey World Championships te winnen. Maar het moest de uiteindelijke overwinning aan Zweden laten, die voor de elfde keer dit toernooi won. De overwinning van Zweden op Zwitserland stond al in de statistieken te lezen. Zweden was als enige in het toernooi nog ongeslagen, terwijl Zwitserland van alle kwartfinalisten het slechtste rapport had. Toch wist Zwitserland Finland en Canada opzij te zetten en zo de weg naar de finale vrij te maken.

Zwitserland kwam in de reguliere speeltijd twee keer op voorsprong, en twee keer keerde de Zweden knap terug in de wedstrijd. Al in de 16e minuut was het raak voor Zwitserland, de openingstreffer kwam van Nino Niederreiter, de gelijkmaker van Gustav Nyquist, die in Detroit speelt voor de Red Wings, kwam een minuut later. Na 23 minuten was het weer raak voor de underdogs. Timo Meier van de San Jose Sharks bracht de Zwitsers andermaal op voorspong. Deze voorsprong duurde wat langer, maar na 34 minuten spelen maakte Zweed Mika Zibanejad gelijk. Zibanejad speelt zijn wedstrijden buiten het nationale team voor de New York Rangers.

Met een derde periode en verlenging zonder goals kwam Zwitserland ook in de shoot-outs op voorspron. Het was Sven Andrighetto die als eerste doel trof in het slotstuk van de wedstrijd, en het was Oliver Ekman-Larsson die de stand weer gelijk bracht. En zo was het dus Filip Forsberg die de held van de avond werd door Zweden voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong te brengen. Een voorsprong die stand hield.

In de kleine finale won Amerika met vier tegen één van Canada.