België vs IJsland; samenvatting

Hazard op links deze keer. Het zou de manier blijken om naar de top van de groep in de UEFA Nations League te stijgen. Het experiment zou goed uitpakken voor coach Martinez, de Rode Duivels gaven een aardig lesje voetbal weg aan de IJslanders, en wonnen verdiend met 2-0. Lees hier meer over die wedstrijd, en waarom Jose Mourinho toeschouwer was in een guur en mistig Brussel.

Man of the Match zonder goals

België tegen IJsland, het zou de wedstrijd worden van Eden Hazard. Die niet scoorde maar toch een uitwisbare indruk achter liet, zij stempel drukte op het spel van de Rode Duivels en eigenlijk op de hele wedstrijd. Zo had de topscoorder van Chelsea een groot aandeel in de openingstreffer van Michy Batshuayi.

Die inleidende pass was van grote klasse, weggelegd voor de grootste voetballers van dit moment. En daar mag Hazard zich tot gaan rekenen, zo veel mogen we ondertussen wel concluderen. Met opeenvolgende kapbewegingen zette hij meerdere malen zijn verdediger op het verkeerde been, hij vond een meter ruimte om een perfect pass af te geven aan een opstomende Thomas Meunier, die met een degelijke kaats Batshuayi wist te bereiken. Deze laatste had een zo goed als leeg goal om de in af te drukken. De belangrijke openingstreffer was gemaakt.

Dezelfde Batshuayi, die net als Hazard onder contract staat bij Chelsea maar uitgeleend is aan Valencia, zou negen minuten voor het laatste fluitsignaal nogmaals scoren, daarmee IJsland brekend. Met de overwinning op IJsland staat België nu aan de top van groep 2 in League A in de Nations League. Maar dat was niet waar men het over had na afloop van de match.

Een pass van Hazard en twitter ontploft

Waar men het vooral over had was de perfecte pass van Eden Hazard, de tovenaar van de Rode Duivels. De voetballer ook die zijn potentie nog niet volledig heeft geboekt. Want dat er nog veel meer in de kan zit laat de aanvaller van Chelsea elke wedstrijd weer zien. Een laatbloeier dus. Zo zagen ook twitteraars.

Volgens een Chelsea supporter: “Als Hazard zegt dat hij de meest intelligente spelers is van het team is dat niet eens een grap. Want dat was een intelligente pass.” Een andere twitteraar: “Eden Hazard is gegroeid naar een nieuw niveau dit seizoen. Als je deze pass nog niet gezien hebt; stop met wat je doet en geniet.”

Een andere twitteraar was minder onder de indruk en wekte de indruk dat Lionel Messi dergelijke passes drie of vier keer per wedstrijd geeft: “Het is voor het eerst dat ik Hazard een pass als deze zie geven. Messi doet dat 3-4 keer per wedstrijd. Het verschil is nog groot.”

Eden Hazard wordt geroemd om zijn creativiteit en zijn grote voetballende vermogen. Maar er is meer dan dat, zo gelooft ook de coach van de Rode Duivels, Roberto Martinez: “Hij is een goede leider. Er zijn verschillende types leiders maar wat Eden Hazard toevoegt is iemand door wie je beïnvloed wordt, iemand die een geweldig voorbeeld is voor jonge spelers. Hij is iemand die nooit ofte nimmer lijdt onder de druk van het spel, or de druk van de situatie. Hij geniet van voetbal en hij is altijd beslissend in het veld. Een rolmodel voor ons allemaal.”

Bijzondere toeschouwer: Jose Mourinho

Jose Mourinho is gespot als toeschouwer van de match tussen IJsland en België. Bijzonder want er deden geen spelers van zijn club Manchester United mee aan de wedstrijd. Waarom zat de leermeester dan toch in een koud, guur en mistig Brussel op de tribune voor deze wedstrijd in de UEFA Nations League?

Marouane Fellaini en Romelu Lukaku waren beide geblesseerd, dus voor deze twee spelers van Manchester United was Mourinho niet afgereisd. Het is dus niet duidelijk naar wie Mourinho aan het kijken was. Keek hij naar één speler in het bijzonder? Of kwam hij gewoon voor het spel?

Een verslaggever stond de leermeester van Manchester United buiten op te wachten om hem de vraag te stellen: vanwaar zijn aanwezigheid? De Portugees beantwoordde de vraag met een gevat: “Ik kom voor het weer.” Meer had hij niet te zeggen voordat hij in zijn auto stapte.

Romelu Lukaku was geblesseerd en daarom kon de topscorer van de Rode Duivels niet meedoen in het duel tegen IJsland. In het duel tegen Manchester City raakte de spits van United geblesseerd. Een domper voor de spits die ook al zijn ploeggenoten zag verliezen in de derby. Fellaini speelde in dat duel wel, maar naar eigen zeggen ging hij negentig minuten lang door de pijngrens. Niet gek dat Roberto Martinez besloot Marouane Fellaini rust te geven, zeker in het licht van de veelheid aan blessures van de Belg.

Was het Mourinho dan wellicht te doen om Toby Alderweireld? Deze verdediger staat, zo zijn de geruchten, op het verlanglijstje van de coach. Afgelopen zomer, tijdens de transferwindow, probeerde Mourinho tevergeefs de clubleiding over te halen een bod te doen op verdediger van Tottenham Hotspur. Maar de clubleiding was onverzettelijk en een versterking van de verdediging zat er niet in.

Alderweireld zou het door Tottenham gevraagde geld niet waard zijn. Want voor de 29-jaar oude Alderweireld vroeg Totteham een behoorlijke klap, 50 miljoen pond. Naar verluid zag Jose Mourinho zijn verlies al vroeg in en richtte hij zijn pijlen op Kalidou Koulibaly van Napoly.

België vaak sterk tegen IJsland

De beste man op het veld bij de Rode Duivels was zonder twijfel Eden Hazard. Deze keer wist de top aanvaller niet te scoren, maar dat was in het eerste duel tegen IJsland wel anders. Eerder dit jaar wonnen we ook van IJsland, in een duel in Reykjavik scoorde toen Romelu Lukaku twee maal en benutte Eden Hazard een penalty.

Niet veel later wist Lukaku in Reykjavik de score te verdubbelen. Een schot na een rebound bal liet de IJslandse keeper toen kansloos. Ook toen wisten de Rode Duivels nog negen minuten voor tijd te scoren. Maar toen echter, was het Lukaku die het net wist te bollen.

De volgende wedstrijd van België in de Nations League zal tegen Zwitserland zijn. Eerder wonnen we al met 2-1 van de Zwitsers. Wil je deze wedstrijd spannender maken? Leg dan eens een gokje op gratis goksites als Unibet of Ladbrokes. Kan je er zomaar een leuk zakcentje aan overhouden.