Voor Vincent Kompany ligt de weg vrij. De weg naar Belgisch succes op het aankomend Wereldkampioenschap in Rusland. Want zijn club, Manchester City, is landskampioen geworden en ondertussen door Liverpool uitgeschakeld in de Champions League. Ergo, er rest in dit seizoen slechts het WK 2018 in Rusland. Op zondag 15 april werd Manchester City kampioen van de Premier League. En dus deed Vincent Kompany precies wat iedereen in zijn positie zou doen; de kroeg in.
En zo stond hij daar, tussen Manchester City fans, in een lokale pub, het kampioenschap vierend. De City Captain die zijn aanvoerdersrol nooit opgelegd heeft gekregen maar altijd met een vanzelfsprekendheid opgeëist heeft, vond zichzelf ook nu weer terug in de rol van aanvoerder. Hij ging op de banken staan en hield een vurige toespraak voor de uitzinnige fans. En dat had hij niet hoeven doen, maar hij deed het wel. Dat is Vincent Kompany ten voeten uit. Een biografie van Kompany.
Vincent Kompany is inmiddels 32, en dat mag je in het huidige voetbal ‘op leeftijd’ noemen. Vooral in de top van het voetbal, en Manchester City is de wereldtop, wordt een voetballer snel oud. Dat heeft vooral te maken met het fysieke spel op dit niveau. Maar van enige ouderdom of sleetsheid is bij Vincent Kompany weinig te merken. In de match van afgelopen weekend tegen Tottenham Hotspurs had Kompany Spurs aanvaller Harry Kane in zijn kontzak, en stond de verdediging van Manchester City als een huis. Met dank aan onze 32-jarige landgenoot.
Een drang naar grootsheid heeft Vincent Kompany altijd al gehad. Een jeugd in het arme Noordwijk in Brussel, een Belgische moeder die van zijn Congolese vader scheidde, het heeft de jonge Vincent er niet van weerhouden topvoetballer te worden. Of wellicht was het door deze lastige jeugd dat Vincent Kompany de voetbalpleintjes op ging zoeken, om zijn voetbal als uitlaatklep te gebruiken. Dat is in ieder geval gelukt, op straat legde Vincent Kompany zulk oogstrelend voetbal ten tonele dat hij al op acht-jarige leeftijd gescout werd door een scout van Anderlecht.
In het seizoen 2003/2004 mocht Vincent op het hoogste niveau mee gaan doen, in de A-kern, van Anderlecht. Hij haalde met zijn club in dat seizoen direct de beker, stond in de basis van voorrondes van de Champions League, en werd uitgeroepen tot beste Afrikaanse speler in de Belgische competitie. Daarvoor ontving hij de Ebenhouten schoen. Ook werd hij uitgeroepen tot beste jonge profvoetballer van het jaar. En dat allemaal in z’n 17e levensjaar.
In 2005/2006 liet Vincent Kompany zien dat hij ook maar een mens van vlees en bloed is. Blessures hielden hem aan de kant. Zo had hij last van een rugblessure en een hamstringblessure. Hierdoor maakte hij dat seizoen niet erg veel speelminuten, een gegeven dat grote Europese ploegen er niet van weerhield interesse in Vincent Kompany te tonen. Onder meer Lyon en Hamburg SV stonden al met de portemonnee klaar.
Het werd uiteindelijk Hamburg SV. Hoewel Kompany een vliegende start kende door beslissend te zijn in de bekerwedstrijd, zijn eerste officiële optreden voor HSV, was seizoen 2006/2007 een herhaling van het vorige seizoen, en kwam hij ook nu niet aan veel spelen toe door blessures. 2007 Was in meer opzichten een rampjaar voor Vincent Company. Zijn moeder overleed aan kanker en zijn zus kreeg met dezelfde ziekte te maken. Coach Huub Stevens weigerde Kompany met de Belgische equippe af te laten reizen naar de Olympische Spelen in Peking, door dit conflict met de Nederlandse coach van Hamburg SV werd Vincent Kompany verbannen naar de B selectie.
De relatie tussen Vincent Kompany en Hamburg SV zou niet meer verbeteren. In augustus 2008 werd besloten dat het beter was Vincent Kompany te laten gaan. Zijn nieuwe werkgever zou Manchester City worden. In het eerste seizoen bij City werd Kompany met zijn club tiende in de Premier League. In het tweede seizoen steeg de club naar de vijfde plaats. Er werd veel in de club geïnvesteerd, maar ondanks alle nieuwe aanwinsten wist Vincent Kompany steevast zijn basisplaats te behouden. In het volgende seizoen, 2010/2011, pakte Kompany met zijn ploeg de FA cup, en in 2011 nam Kompany de aanvoerdersband over van Tévez. In het seizoen 2011/2012 wist Kompany met City een legendarische 6-1 overwinning op United te noteren. En hoewel de stadsgenoten nog lang de ranglijsten aan voerden was het City die uiteindelijk de kampioen van de Premier League werd door Manchester United in de laatste fase van het toernooi met 1-0 te verslaan. Doelpuntenmaker: Vincent Kompany.
Vincent Kompany’s carrière bij de Rode Duivels verliep wat minder positief. De verdediger werd uitgesloten deelname aan de Olympische spelen in Peking in 2008, wist met het nationale elftal niet de hoofdtoernooien van 2008, 2010, en 2012 te bereiken en werd in 2009 door Dick Advocaat tijdelijk uit de selectie gezet wegens herhaaldelijk te laat komen. In 2013 was Kompany belangrijk voor de Rode Duivels door goed optreden in de kwalificatie fase richting het WK van 2014. Ook in 2015 was Kompany’s inzet voor de Rode Duivels van doorslaggevend belang en mede door zijn inzet bereikten de Rode Duivels het EK van 2016. Aan dit toernooi kon Vincent Kompany niet meedoen vanwege een blessure.
Kompany is pas 32, maar bij Manchester City heeft men het al over een mogelijke opvolger. In het hedendaagse voetbal is dat niet zo gek, in de top gaan voetballers niet lang mee. Maar daarmee is er ook ruimte voor hoop. De hoop wellicht dat Vincent een stap terug gaat doen, de hoop dat hij in de herfst van zijn carrière nog wat jaren op Belgische bodem speelt? De hoop dat hij ooit nog eens in een Belgisch café de fans een daverende speech geeft?