Rode Duivels eindelijk naar halve finales?

De Rode Duivels zijn knap terug gekomen van een twee tegen nul achterstand tegen Japan, in de achtste finale van het WK 2018. Heel even leek het schip wéér voortijdig te stranden op een groot toernooi. Heel even leek het erop dat onze jongens al in de eerste knock-out wedstrijd door een mindere tegenstander naar huis werden gestuurd. Maar we kwamen terug, verkleinden de achterstand, kwamen gelijk, en voorkwamen in de laatste minuut een verlenging. België won met 3-2 van Japan, en alles is nu weer mogelijk.

Verrassende achterstand

De Rode Duivels, onder leiding van Roberto Martinez, kwamen toch wel wat verrassend op een twee-nul achterstand door het minder ingeschatte Japan. Deze achterstand was dan ook de aanleiding voor Martinez de boel vrij radicaal te veranderen, om uitschakeling te voorkomen. Marouane Fellaini en Nacer Chadli kwamen in de 65e minuut in het spel. Een goede strategische zet van de bondscoach, zo bleek. Fellaini maakte de gelijkmaker, en in de laatste minuut scoorde Chadli de winnende goal, daarmee een vermoeiende verlenging

Heel lang leek het Japan te gaan lukken. Winnen tegen een uitstekend spelend België zou het hoogtepunt betekenen van het Japanse voetbal. Genki Haraguchi schoot de pass van Gaku Shibasaki binnen, Jan Vertonghen ging in de fout. Niet lang daarna verdubbelde Takashi Inui de score en stonden we zomaar met twee doelpunten achter in wat een gemakkelijke winstpot had moeten worden in het Russische Rostov.

En zo stond daar onze gouden generatie voetballers op een veld in Rusland, toch wat ontreddering in de ogen. Ontreddering ook bij onze landgenoten op de tribunes. Want dit zijn toch de sterren van de topteams in binnen en buitenland? Martinez deed met het inbrengen van Fellaini en Chadli toch een beetje een noodgreep. Een noodgreep die verbazend goed uitpakte, al was het niet een wisselspeler die de score aan onze kant opende.

Kopbal van Vertonghen; geluk of opzet?

Dat was Vertonghen met een kopbal die nooit de bedoeling kan zijn geweest. Een tweede rake kopbal kwam van Fallaini op een pass van Eden Hazard, en het was uiteindelijk Chadli die de sluitpost vormde van een mooi uitgevoerde counter aanval van onze Rode Duivels. Er zijn op dit WK al veel opvallende resultaten geweest. Dat wij gewonnen hebben van Japan hoort daar niet toe en er is geen Belg die daar naar maalt.

Het eindresultaat mag dan niet opvallend te noemen zijn, van een twee tegen nul achterstand terugkomen om de match te winnen is vrij bijzonder op een WK. Het lukte West Duitsland tegen Engeland in 1970 voor het laatst. Het is wel besteed aan onze gouden generatie. Met spelers als Hazard, De Bruyne, Lukaku en Courtois lopen er spelers van absolute wereldklasse rond voor de Rode Duivels. Maar waar het al die tijd aan ontbrak was een passende strategie om al die uitstekende spelers eens samen te laten werken. Het begint er zo langzamerhand op te lijken dat Martinez een manier heeft gevonden om een team te smeden, of in ieder geval inmiddels weet welke spelers samen op te stellen zijn en welke niet.

Het is niet allemaal hozanna bij de Rode Duivels. Immers, de eerste goal aan onze zijde, de kopbal van Vertonghen, was eigenlijk een blunder van de keeper. Daar komt bij dat het strategische spel van Japan ronduit pover was. Een realistischer strategie zou zijn geweest het terugzakken van alle linies tot een elf-mans verdediging. En een meer ervaren coach zal zeker tot deze strategie zijn overgegaan. Het had ons in zo’n geval veel meer moeite gekost de

Rode Duivels al lang ongeslagen

Een meer positieve blik op de situatie; na onze briljante comeback hebben we toch allemaal veel meer optimisme over onze kansen dit toernooi. De laatste wedstrijd die we verloren was de eerste match onder onze huidige bondscoach tegen Spanje in 2016. Op de laatste twee internationale toernooien kwamen we niet dan de kwart finales, wonnen deden we nog nooit en als dat dit jaar het doel is ligt ons nog wel een obstakel in de weg; Brazilië.

Vrijdag is het zo ver, de kans om eindelijk eens in de halve finales te geraken. Even winnen van Brazilië allen nog. Oh ja, dan nog even van Frankrijk of Uruguay winnen in de halve finale. Kan het eigenlijk niet meer mis gaan. Maar is dat niet wat straf; Brazilië én mogelijk Frankrijk tegenkomen nog voor de finale? Dat is wel zo, maar dat is onze eigen schuld. Hadden we verloren van Engeland in de laatste wedstrijd van de poule-fase dan hadden we aan de andere kant van het speelschema terecht gekomen. Met Rusland, Zweden en Kroatië is dit toch een stuk aanlokkelijker.

Maar als Duitsland met 7-1 tegen Brazilië kan winnen kunnen wij ze ook wel verslaan toch? Want laten we wel wezen, zo goed speelt Brazilië niet. De Zuid-Amerikanen hebben pas zeven keer gescoord dit toernooi, dat is vijf keer minder dan de nummer één, België. We waren een stuk meer trefzeker dan Brazilië, scoorden twaalf keer en kregen vier doelpunten tegen. Daar moet tegenover gezet worden dat Brazilië een formidabele verdediging heeft. Onder leiding van Thiago Da Silva hield de Braziliaanse verdediging 310 minuten stand zonder tegengoal, die ze slechts één keer incasseerden dit WK 2018 in Rusland.

Odds op gratis goksites voorspellen winst Brazilië

Het gaat er dus om spannen, de goede verdediging van Brazilië tegen ons scorend vermogen. Kunnen we iets voorspellen aan de hand van eerdere ontmoetingen? Pas één keer speelden we tegen Brazilië. Dit was in de achtste finale van het WK 2002. Goals van Rivaldo en Ronaldo deden ons de das om, Brazilië zou dat jaar de titel pakken. De toenmalige goalmakers zijn gelukkig al een poosje met pensioen en Neymar en Coutinho kunnen we wel hebben. Kom maar op met die Brazilianen.

De odds op gratis goksites voorspellen een nederlaag voor België. Maar we weten zeker dat we door gaan naar de halve finales in zetten alles in op de Rode Duivels op websites als Ladbrokes, BetFirst en Bet777 en gaan er met de winst van door!