Viercontinentenkampioenschap kunstschaatsen in Tapei

Europa telt veel talenten inzake kunstschaatsen. Maar ook buiten Europa wordt kunstschaatsen op het hoogste niveau uitgeoefend. Elk jaar organiseert de Internationale Schaatsunie (ISU) voor atleten buiten Europa het Viercontinentenkampioenschap voor kunstschaatsen. Deelnemers komen uit landen als Afrika, Amerika, Azië en Oceanië. Onlangs was het Chinese Tapei (Taiwan) de plaats van het topevenement. Editie 2018 van het Viercontinentenkampioenschap kunstschaatsen vond er tussen 22 en 27 januari 2018 plaats. Het eerste toernooi werd in het Canadese Halifax gehouden. Op die manier kreeg Europa een evenwaardig broertje buiten Europa. Ondertussen zijn de namen van de winnaars geen geheim meer en werden de podiumplaatsen verdeeld.

Plaatsen 1, 2 en 3 met glans ingevuld

Het podium lonkte naar de talrijke enthousiaste deelnemers aan de kunstschaatsencompetitie. Er was echter maar plaats voor drie toptalenten bij de mannen, alsook voor drie toptalenten bij de vrouwen. Bij de vrouwen ging het goud naar Kaori Sakamoto, het zilver naar Mai Mihara en het brons naar Satoko Miyahara. Bij de mannen werden de drie podiumplaatsen bekleed door Jin Boyang (goud), Shoma Uno (zilver) en Jason Brown (brons). Bij de vrouwelijke solisten won Japan duidelijk. Bij de mannelijke solisten waren de kansen verdeeld over China, Japan en de VS. Bij de paren vielen de volgende atleten in de bloemen: Tarah Kayne en Daniel O’Shea. Zij wonnen goud voor de VS. Ashley Cain en Timothy LeDuc brachten het ervan af met zilver voor de VS. Noord-Korea won brons met Ryom Tae-ok en Kim Ju-sik. Bij het ijsdansen scoorden de volgende landen het beste: de VS met Kaitlin Hawayek en Jean-Luc Baker, Canada met Carolane Soucisse en Shane Firus en Japan met Kana Muramoto en Chris Reed.

De kunst van de betovering

Zachtjes start de muziek en het publiek veert op. Daar verschijnen de sterren van het kunstschaatsen op het toneel. Ze zijn uitgerust met prachtige kledij. Het vormt een streling voor het oog. De artiesten laten zich gaan op de muziek en drijven verder op het ritme van de melodieuze tonen. Het publiek wacht met spanning af wat er nog volgt. Iedereen houdt zijn adem tot het einde van de vertoning in. Hopelijk blijft de schaatser in evenwicht. Plotseling is het publiek betoverd en wiegt het mee met de kunstenaar. De kunst van het evenwicht behouden op ijs en het elegant bewegen, wekt erg veel bewondering op. Dansen is een feest voor de ziel en doet veel mensen wegdromen. Houdt u van kunstschaatsen en volgt u de competities via een van onze websites voor wedden op online sportwedstrijden, dan hebt u misschien ook het Viercontinentenkampioenschap van naderbij gevolgd. Hopelijk voelde u ook de magie van het kunstschaatsen en werd uw weddenschap een echte voltreffer.

Vallen en terug opstaan

De angst van vele atleten en het publiek deelt die angst, is dat ze net tijdens een competitie het evenwicht verliezen. De nachtmerrie wordt voor sommigen realiteit. Plotseling worden ze wakker uit een droom en smakken ze tegen de grond. Het bezorgt hen tranen in de ogen. Ze hebben zo lang naar het moment van de competitie toegeleefd en alles gedaan om op topniveau te presteren. Het publiek heeft echter de meeste bewondering voor die helden die de moed hebben, terug op te staan na een valbeurt en te schaatsen alsof er niets is gebeurd. Dat bewijst immers dat de atleet karakter en een positieve instelling heeft. Ook in het dagelijkse leven kunnen we deze troeven gebruiken. Het leven loopt niet altijd van een leien dakje. Soms gaan we een tijdje door de hel, maar de hemel is niet ver weg. Op de een of andere manier vinden we altijd ons evenwicht terug. De echte talenten hebben al langer geleerd dat het leven niet stopt bij een moment van vallen. Vallen en opstaan horen bij het leven als regen en zonneschijn. De zon keert altijd terug.

Vier continenten, vier culturen komen bijeen

Het Viercontinentenkampioenschap voor kunstschaatsen is ook een feest van verschillende culturen. Het verwarmt onze harten dat in deze tijden van conflict en oorlog vier continenten toch in staat zijn op een vredevolle manier met elkaar samen te werken. Amerika, Afrika, Azië en Oceanië tonen dat het mogelijk is samen meer te bereiken. Tijdens de competitie krijgen de atleten en ook het publiek uit de verschillende culturen de kans om elkaar op een andere manier te leren kennen. De verschillen worden met open armen onthaald en worden gezien als een verrijking. Met nieuwsgierigheid wordt er gekeken naar wat de schaatsers uit de vier continenten hebben geleerd. Kunst op schaatsen door de lens van vier continenten wordt een interessante reis. De jongere generatie talenten wordt erdoor gestimuleerd om eveneens hun uiterste best te doen om op het internationale niveau kunst te creëren. Ze mogen alvast een kijkje nemen bij vier verschillende continenten. Bij het zien van de winnaars en winnaressen klopt hun hart een beetje sneller en hopen ze op een mooie dag ook de top te bereiken.

Een reis met veel inzichten

Het Viercontinentenkampioenschap voor kunstschaatsen in Taiwan was een boeiende reis met veel inzichten voor het publiek, alsook voor de deelnemers aan de competitie. Iedereen die rechtstreeks bij de competitie betrokken was, is weer een stapje dichter bij zichzelf gekomen en leerde zichzelf beter kennen. Zo is er sprake van groei en ontwikkeling. Zouden we niets in het leven ondernemen en passief aan de kant blijven zitten, dan pakken zich donkere wolken boven ons bestaan samen. We hebben allemaal nood aan iets om naar uit te kijken. Met een uitdagende doelstelling staan we op een gezonde manier in het leven. Topschaatsers houden van competitie. Het stelt hen in staat om steeds beter te worden in hun vak. Ook het publiek is erbij gebaat, om zich een doel voorop te stellen. Wanneer dat doel bereikt wordt, vormt de glimlach op het gezicht de mooiste beloning.