Manchester Uniteds Mourinho scheldend op het veld

De Engelse voetbalbond is niet te spreken over het gedrag dat José Mourinho vertoonde op het veld en start een onderzoek. De tuchtcommissie van de bond bekijkt of het door de beugel kan hoe de manager van Machester United zaterdag na de wedstrijd omging met een cameraman. Hij zou daar flink door het lint zijn gegaan en zijn woede hebben geuit op het veld. Omstanders zeggen dat hij ‘fodas filhos de puta’ wat hoerenkinderen betekent heeft geroepen. Zijn Zuid-Europese temperament speelde duidelijk op na de wedstrijd en op beelden van de Britse TV is duidelijk te zien dat hij een handgebaar maakt wat juist in die landen als onterend wordt gezien. Je vraagt je af waar hij zo boos om was, want Manchester United had zojuist de wedstrijd met 3-2 gewonnen.

Zorgt de winst tegen Newcaslte voor ademruimte voor Mourinho?

Toch is men het er in de voetbalwereld over eens dat juist die zege ervoor zorgt dat Mourinho zijn baan voorlopig nog mag houden bij de club uit Manchester. Volgens Mourinho zelf is er een klopjacht op hem gaande na tegenvallende resultaten en heeft dat weer effect op de spelers. Alles zou volgens hem zijn fout zijn. Er worden hem dingen in de schoenen geschoven waar hij niks aan kan doen. “Als het morgen in Londen regent is het zeker mijn schuld net als de slechte onderhandelingen over Brexit” schijnt hij gezegd te hebben. Toen Mourinho na de wedstrijd in Newcastle werd gevraagd naar zijn handgebaar met zijn rechterpink wat als obsceen gezien wordt in sommige zuidelijke culturen, gaf hij op de persconferentie aan dat er niks mee aan de hand was ‘die kleine vinger is gewoon mijn pink’ legde hij uit. “De kleinste van de vijf.”

Het onderzoek moet uitwijzen of de manager van Manchester United een straf staat te wachten. Wellicht gaat de tuchtcommissie liplezers inzetten om er achter te komen wat er op het veld precies door Mourinho gezegd is in het Portugees. Als dat wordt bevestigd kan hem een flinke schorsing te wachten staan. Dat is namelijk eerder gebeurt in de Britse premier league nadat spelers of trainers op het veld zijn betrapt op scheldkanonnades. Met de TV camera’s die tegenwoordig bij alle wedstrijden aanwezig zijn wordt elk woord vast gelegd. Wellicht zouden ze daar zelf meer stil bij moeten staan wanneer ze zich op het veld laten gaan in hun emoties. In 2011 werd Wayne Rooney nog geschorst voor twee duels. Het kan ze dus wel degelijk duur komen te staan.

Een slechte start van de competitie voor Manchester United

De winst tegen Newcastle United voor Manchester United was een welkome nadat de club een enorm slechte start van het voetbalseizoen heeft gehad. De positie van Mourinho stond daarom al ter discussie en de vraag rees of hij wel de juiste man is om het team nog verder te begeleiden. De spelers en hij kunnen niet goed overweg en dat is openlijk te zien voor de buitenwereld. Manchester United zelf heeft tot nu toe alle geruchten over het ontslag van Mourinho ontkent, maar duidelijk is wel dat zijn positie bij de club flink onder druk staat.

De Portugees heeft nog een contract bij The Mancunians tot 2020 maar de vraag is of de druk van de ketel is nu zijn team van een 0-2 achterstand terug wist te komen in de wedstrijd en met winst de wedstrijd wist af te sluiten. Door zijn cynische houding is zijn relatie met de Britse pers niet erg goed dus vanuit de media zal er voorlopig nog wel gespeculeerd blijven worden. Volgens de voormalige Chelsea en Real Madrids manager heeft het bestuur van de club nog wel vertrouwen in hem, want ze hebben hem immers zelf het contract tot 2020 aangeboden. “Ik heb geen geweer tegen hun hoofd gehouden” heeft hij gezegd. Het zijn dat soort typische uitspraken die hem een intrigerend figuur maken binnen de Britse voetbal scene.

Onrust tussen Mourinho en Pogba

Had Manchester United niet weten te winnen van Newcastle in Old Trafford dan hadden ze voor nog maar de tweede keer sinds 1998 vijf wedstrijden op rij verloren. De behaalde resultaten op het veld blijven voor het bestuur van Manchester United de basis waarop de manager wordt geëvalueerd en niet de onrust in de media. Maar de start van de competitie was dit seizoen de slechtste in 29 jaar door het 3-1 verlies in West Ham. De relatie tussen Mourinho en de middenvelder Paul Pogba was naast de slechte start ook onderwerp van de krantenkoppen. Mourinho heeft er voor gezorgd dat de Franse speler inmiddels geen vervangende aanvoerder meer is. De komende weken gaan uitwijzen of het de resultaten zijn die de opvattingen over de prestaties van Manchester United bepalen of de onderlinge verhoudingen tussen de manager en het team.

De komende weken speelt de club uit Manchester tegen Chelsea in de Premier League en twee keer tegen Juventus in de Champions League, beide wedstrijden waar je op in kunt zetten op Unibet of Ladbrokes. Daarna volgt de altijd spectaculaire en veel belovende derby tegen Manchester City. Tot die tijd blijft het speculeren of Mourinho in geleende tijd bij Manchester United aan het werk is. Het ontslag van de twee vorige managers van de Rode Duivels , Louis van Gaal en David Moyes, was ook eerder bij de media bekend dan dat het bestuur van de club hun besluit wereldkundig had gemaakt.

Oud-speler Neville roert zich

De 43-jarige Gary Neville, die ruim 600 keer in het shirt van Manchester United heeft gespeeld haalt hard uit naar het bestuur van de club om deze reden. “Er is iets goed mis als het gaat om de besluiten die het bestuur heeft gemaakt de afgelopen 4-5 jaar, het stinkt tot op het bot” heeft de speler gezegd die in zijn tijd bij United 16 trofeeën heeft gewonnen. Neville is van mening dat Mourinho de ruimte had moeten krijgen om een centrale verdediger aan te trekken tijdens de zomerstop zodat zijn team beter beslagen ten ijs zou komen. Dat dat niet gebeurd is maakt Neville woest.