Paul Pogba aanstichter oproerkraaier bij United

Jose Mourinho voelt zich weinig gesteund door de organisatie van zijn team, Manchester United. De trainer heeft sterk het gevoel dat de club hem had moeten steunen op snelle en openbare wijze in zijn conflict met één van zijn sterspelers, Paul Pogba. Het devies van Mourinho; een speler mag nooit een club zijn wil op leggen.

Pogba verlangt aanvallender spel

Wat is precies de basis van het conflict tussen Mourinho en Pogba? De ruzie lijkt te zijn ontstaan toen Paul Pogba kritiek uitte op het beleid van de gevierde manager Mourinho. Toen er vorige maand tegen Wolverhampton Wanderers niet werd gewonnen stak Pogba zijn kritiek op de manier van spelen van de ploeg niet onder stoelen of banken in een gesprek met de pers. Het spel had veel aanvallender moeten zijn, vond sterspeler die deze zomer nog met zijn nationale elftal het WK won.

Na dit incident lijkt de verhouding tussen trainer en speler zeer te zijn bekoeld. Paul Pogba heeft ondertussen een verbod gekregen met de pers te praten nadat hij eerder liet optekenen dat hij een boete zou krijgen als hij echt zou zeggen wat hij van het beleid van trainer vond. Mourinho had graag gezien dat de club zich achter zijn beleid zou scharen en is nu bang dat het te laat is om de storm weer te laten keren.

Zit er waarheid in de uitspraken van Pogba dat het spel niet aanvallend genoeg is, of zijn dit uitspraken van een speler die niet in staat is te brengen wat van hem verwacht wordt. Hetzelfde geldt uiteraard ook voor Mourinho, want in hoeverre ziet hij het schavot al dichterbij komen met elk verloren punt?

Mourinho onder druk

De vertegenwoordiger van Paul Pogba, Mino Raiola, heeft het publiekelijk opgenomen voor zijn speler. Een claim van voormalig United middenvelder Paul Scholes, dat er een gebrek aan leiderschap op het veld was in de verloren wedstrijd tegen Brighton, werd door Raiolo sterk ontkent. Ook hier had Mourinho een probleem mee. De manager is van mening dat Pogba en Railola niet zomaar alles mogen zeggen omdat dat het team schaadt. Verder gelooft Mourinho dat een publieke steunverklaring voor zijn beleid van de club de situatie had bevorderd.

Na het gelijkspel tegen Valencia in de Champions League afgelopen dinsdag liet Pogba de pers weten dat hij niet met ze mocht praten. Uiteraard erg jammer want Paul Pogba had vast genoeg te vertellen over deze wedstrijd die de druk op Mourinho deed verhogen. Voorlopig staat United achter Mourinho en lijkt er nog geen plan te zijn de gelauwerde manager de deur te wijzen. Maar we weten natuurlijk uit ervaring dat dat, als een trainer niet aan de verwachtingen kan voldoen, altijd maar een kwestie van tijd is.

Ruzie door Instagram like

Het akkefietje tussen Mourinho en Pogba lijkt zich nu uit te breiden naar de rest van het team. “Het is een straf om ons te zien spelen, het is tijd dat Mourinho vertrekt.” Dat viel te lezen onder een foto op Instagram van een fan van United. Deze foto werd geliked door aanvoerder Antonio Valencia, wat weer tot boosheid bij de manager leidde. Valencia moest openlijk zijn excuses maken: “Gisteren heb ik een foto op Instagram geliked zonder de begeleidende tekst te lezen. Dit is niet mijn mening en ik bied mijn excuses aan. Ik steun mijn manager en teamgenoten volledig.”

Ondertussen lijkt Mourinho het meest getroffen door de situatie omtrent Paul Pogba. Hij begint zich te gedragen als een kat in het nauw. Door verkeersproblemen arriveerde het team van Manchester United te laat voor de wedstrijd tegen Valencia in de Champions League. Hierdoor moest de wedstrijd vijf minuten later beginnen. Dit tot ongenoegen van Mourinho. De politie van Manchester heeft verklaard dat ze niet de blaam treffen van de verkeerschaos.

Ook deze perikelen, rond het te laat beginnen van de wedstrijd door de vertraging van United, krijgt nog eens staartje. De UEFA is disciplinaire procedures gestart vanwege de verlate aftrap, maar ook richting Valencia, voor vuurwerk van Valencia fans. De zaak komt op 18 oktober voor en kan gevolgen hebben voor het toernooiverloop van de beide ploegen. De kans dat de UEFA punten aftrekt van beide ploegen in de Champions League lijkt erg klein.

Toch is volgens Mourinho wel degelijk de politie aan te wijzen als schuldige in de zaak. Want volgens de manager heeft deze geweigerd een politie escorte te geven aan de spelersbus, waardoor de reis van het Lowry hotel naar het stadion drie kwartier langer dan normaal duurde. Het antwoord van de politie luidde dat ze niet langer verplicht zijn voor elke wedstrijd de spelersbus te begeleiden en dat Manchester United op de hoogte was van de verandering in het beleid hieromtrent en dat ze de club voldoende tijd hebben gegeven aanpassingen te maken.

Pogba’s positie bij Frans team niet in gevaar

Manchester United is niet het enige team waarvoor Pogba uitkomt. Want de stervoetballer werkt ook voor zijn nationale team wedstrijden af. De slechte relatie tussen Paul Pogba en Mourinho is geen reden voor onrust bij de trainer van het nationale elftal van Frankrijk, Didier Deschamps. Pogba was een belangrijke speler bij Les Bleus in het afgelopen WK in Rusland en had een groot aandeel in het winnen van dit toernooi.

“Ik maak me totaa geen zorgen, en ik ben Jose Mourinho niet. Ik wil me niet mengen in deze affaire, alles is helder met Paul. De setting is ook anders in het Franse nationale team.” Het lijkt niet logisch dat Pogba ook bij Les Bleus voor onrust gaat zorgen, hij kan dit podium juist aangrijpen als een manier om de wereld te laten zien dat hij een redelijke man is, hiermee Jose Mourinho’s gezag verder uithollend. Wat er ook gaat gebeuren, Paul Pogba zal een belangrijke speler zijn in elk team waarin hij speelt. Doe wat met deze kennis en leg bijvoorbeeld eens een weddenschap af op zijn prestaties op gratis goksites als Bet777 en Circus. Je kan er een leuk zakcentje mee opstrijken.