Afgelopen weekend stond België voor een monsterklus. De Verenigde Staten waren de tegenstander in de Davis Cup, het toernooi voor landentennis. Om de halve finale te bereiken moest Amerika verslagen worden in vijf wedstrijden, vier keer enkelspel en één keer dubbelspel. Maar hoe denkbaar was het dat België een kans maakte tegen de VS? Alleen een dwaas zou wedden op een overwinning met Belgisch aanvoerder David Goffin aan de zijlijn door een blessure. Ook Steve Darcis en Julien Cagnina ontbraken in de Belgische equippe.
Het Nieuwsblad kopte al met gevoel voor drama: België maakt minder kans tegen de VS dan de Titanic tegen de ijsberg. Die uitspraak kwam niet uit de lucht vallen door het uitvallen van Goffin en Darcis, maar was mede ingegeven door de keuzen van captain Johan van Herck om Arthur de Greef en Kimmer Coppejans thuis te laten. Beide tennissers meldden zich eerder af voor het Davis Cup duel van België tegen Hongarije, een beslissing welke tot wrok leidde bij Johan van Herck, vandaar de keuze dit duo thuis te laten. Het ongeloof van de captain om met deze twee tennissers wél te winnen van de VS zal aan deze keuze zeker ten grondslag hebben gelegen.
Hoe dan ook, Ruben Bemelmans (ATP 110) als kopman, Joris De Loore (ATP 319) en het Limburgse dubbelduo Sander Gille (ATP dubbel 84) en Joran Vliegen (ATP dubbel 98) mochten voor België de monsterklus gaan proberen te klaren. Voor Sander Gille en Joran Vliegen betekende dit het debuut op het Davis Cup Toernooi. De vier Belgen mochten het gaan opnemen tegen de Amerikanen John Isner (ATP 9), Sam Querry (ATP 14), Jack Sock (ATP 16), Steve Johnson (ATP 52) en Ryan Harrison (ATP 54) af. Met andere woorden, kijkend naar de ATP ranglijst zou de sterkste speler van België in de pan gehakt worden door de zwakste van de Verenigde Staten. Toch zou het treffen tussen België en de VS een mooi leermoment worden voor captain Johan van Herck.
Van Herck in De Standaard: “Op dit moment hebben we het niet over winnen of verliezen.” Als een captain zoiets zegt dan weet je wel hoe laat het is. Realistisch is Van Herck in ieder geval wel, want België bleek uiteindelijk niet in staat een wedstrijd te winnen. In de eerste ronde pakte De Loore nog wel de tweede set in de tybreak tegen Isner, maar moest in de eerste en derde set buigen voor de Amerikaan. In de tweede ronde versloeg Sam Querry Ruben Bemelmans vrij eenvoudig in twee sets. Alleen het duo Sander Gille en Joran Vliegen wisten tegen Amerika een echte wedstrijd op de mat te leggen. De eerste set ging naar onze landgenoten, de tweede en derde set ging pas in de tybreak naar het Amerikaanse duo Ryan Harrison en Jack Sock. Ryan Harrison had vervolgens in de laatste wedstrijd van de ontmoeting tussen België en Amerika in het Davis Cup duel maar twee sets nodig om Ruben Bemelmans te verslaan.
Wat kunnen we uit het Davis Cup duel van België tegen de Verenigde Staten opmaken? Welke conclusies vallen er te trekken? Belgische Davis Cup team captain Johan van Herck zal over een aantal zaken toch zeker tevreden zijn. Zo was het debuut van het duo Sander Gille en Joran Vliegen beslist positief te noemen. Het goede optreden kwam wat als een verassing en zal voor Johan van Herck zeker een basis zijn voor de toekomst. Maar misschien kwam het uitstekende spel van het duo ook omdat de twee Belgen haast een thuiswedstrijd speelden in de tennisarena van Nashville. Gille speelde eerder al tennis als student op het East Tennessee State College, en Vliegen speelde al voor East Carolina. Het Belgische duo pakte knap de eerste set, en moest de volgende twee slechts na een tybreak aan de Amerikanen laten. Het euvel bij onze landgenoten zat ‘m niet in techniek of tactiek. Veel eerder waren Gille en Vliegen conditioneel niet opgewassen tegen het duo Sock en Harrison, zo valt af te leiden van de krampen van Joran Vliegen in de derde set.
Ook het duel tussen Joris de Loore en John Isner was nog onverwacht spannend, Joris de Loore werd alles behalve van de mat gespeeld op de hard court van Nashville. John Isner, die vorige week nog de hoofdprijs in Miami pakte door van Del Potro te winnen, moest de tweede set aan Joris de Loore weggeven, en keek ook in de derde set tegen een achterstand aan. Maar de Amerikaan sloeg in de wedstrijd 43 aces, en dat sterke wapen gaf hem het beslissende voordeel in de strijd tegen de Belg. De Loore stapte echter trots van de baan “Ik denk dat ik fier kan zijn op mijn niveau. Ik denk dat ik getoond heb dat ik op de goede weg ben. Nu moet ik leren van dit elke match te tonen. Als ik zo kan spelen, zal ik in de toekomst nog veel wedstrijden winnen”, liet De Loore optekenen in De Standaard. Als de 24-jarige De Loore zijn return nog kan verbeteren ligt hem nog heel wat in het verschiet.
Heel veel geld zal je niet hebben gekregen als je je geld had gezet op winst voor Amerika op één van de vele gratis goksites in België. België maakt geen schijn van kans, was bij voorbaat al verliezer en maakte deze status ook waar. Maar niet getreurd, de wedstrijden in de Davis Cup bieden perspectief, en ook zonder Goffin en Darcis kunnen we toch behoorlijk tennis op de mat leggen.