Van alle landen die deelnamen aan het WK 2018 in Rusland is on een onwaarschijnlijk landje doorgedrongen tot de finale van één van de grootste sporttoernooien ter wereld. Kroatië speelt zondag de finale tegen Frankrijk. Waar Portugal, Spanje, Duitsland, Argentinië, Brazilië, België en Engeland niet in slaagden kreeg een landje van vier miljoen inwoners wel voor elkaar.
Het pad van Kroatië richting de finale was inderdaad niet de moeilijkste, maar toch slaagden de Kroaten er tegenstanders van formaat uit te schakelen. Nigeria, IJsland, en Argentinië werden alle drie overwonnen en Kroatië eindigde de groepsfase als eerste van de groep, verdiend. Na een achtste en kwartfinale waarin respectievelijk Denemarken en Rusland, beide geen voetbal grootmachten, via penalty’s verslagen werden geloofde niemand nog dat het WK sprookje van Kroatië lang zou duren. De winst op Engeland kwam dan ook onverwacht. Het Engelse team presteerde prima, leken een prima team te hebben gevormd rond talentvolle spelers die zichzelf voor het teambelang leek te willen opofferen.
Maar ook Engeland bleek geen drempel voor Kroatië. En hoewel de Engelsen geloofden dat ‘football is coming home’, het voetval bleef toch echt in Rusland. Wel naar huis gingen de Engelsen. En hoewel de natie trots was op de prestaties van het Engelse team, de enige klinkende overwinning op een land van enig formaat was de 2-0 overwinning op Zweden in de kwart finale. Toch weinig reden tot juichen zou je zeggen.
Toch vonden de Engelsen de moed om zich tegen de Kroaten de favorietenrol toe te dichten, een rol die ze drie kwartier lang met verve vervulden. De openingstreffer viel al snel in de eerste helft. Een dood-spelmoment, een vrije trap, werd benut door Kieran Trippier in de vijfde minuut. Het Engelse team zou de hele eerste helft de dominante ploeg blijven, doch niet in staat de score uit te breiden. Na rust was de situatie anders. Kroatië begon het overwicht in kwaliteit op het middenveld uit te buiten, meer druk te zetten naar voor. Het greep de onervaren Engelse ploeg bij de keel, en na de tegentreffer van Peresic in de 68e minuut zat de schrik er goed in bij Engeland. De controle werd niet hervonden en laat in de tweede helft van de verlenging deed een goal van Mandzukic de deur dicht. Engeland naar huis, of toch niet, er moet eerst nog even een kleine finale worden gespeeld.
Die kleine finale, om uit te maken wie als derde het toernooi beëindigd, zal door de Engelsen worden gespeeld tegen groepsgenoot België. De verwachtingen van België waren hooggespannen. De zogenaamde gouden generatie moest toch echt eens met de prijzen naar huis komen. Dat doen we niet en het hele land is teleurgesteld. Maar in alle oprechtheid; we deden het geweldig. De Rode Duivels lieten prima spel zien, er was eensgezindheid in de groep, er werd gewonnen tegen Panama, Tunesië, en zelfs tegen Engeland in de groepsfase. We gingen als eerste in de groep naar de knock-outs, lieten zien terug te kunnen komen van achterstand tegen een prima spelend Japan, en we wonnen zelfs op een fantastische manier van gedoodverfd WK winnaar Brazilië. Wat kunnen we ons nog meer wensen? Winst tegen Frankrijk, met de cup naar huis, hoor ik u denken.
Maar winst tegen Frankrijk zat er niet in. De goal uit de corner, van Samuel Umtiti, in de 51e minuut, kon niet worden weggepoetst. Verdedigend was Frankrijk spectaculair goed, De Bruyne en Lukaku konden niet het gevaar brengen zoals ze dat deden in eerdere wedstrijden. De enige uitblinker aan onze zijde, Hazard, werd haast perfect verdedigd. De goal van de Fransen deed ons de das om. Bondscoach Martinez zou na de wedstrijd roepen dat zo’n goal een gevalletje pech is, maar is dat zo?
Een gegeven is dat onze Rode Duivels nauwelijks getraind hebben op dood-spel momenten. Reguliere goals vond Martinez belangrijker als weg naar succes. Maar hoe belangrijk zijn dood-spel momenten geworden anno 2018? Tot de wedstrijd België – Frankrijk werd 42 procent van alle goals gescoord uit corners, vrije trappen en penalty’s. Deze momenten zijn dus zo belangrijk geworden in het moderne voetbal dat het oefenen hierop wel degelijk te rechtvaardigen is. Een tegengoal uit een corner af doen als pech is zo bezien dus wat kort door de bocht. Maar linksom of rechtsom, België doet slechts nog mee om de derde plek. Deze wedstrijd, waar niemand echt op zit te wachten, wordt zaterdag gespeeld, tegen Engeland dus.
Zondag de Grande Finale. Het kleine Kroatië tegen de enige favoriet die nog over is dit toernooi. Een makkie voor Frankrijk zou je zeggen? Wellicht maar dat dachten de Engelsen ook. Het is ontegenzeggelijk dat de Kroaten over sublieme veerkracht beschikken, uithoudingsvermogen ook. Want waar ze in de aanloop naar de match tegen de Engelsen al twee maal een verlenging speelden was van vermoeidheid weinig te zien in de halve finale.
Kijken we naar alleen de nummers dan maakt Kroatië weinig kans. We moeten 68 jaar terug in de tijd om een kleiner land in de finale van het WK te vinden (Uruguay in 1950 tegen Brazilië, een wedstrijd die Uruguay won trouwens). Maar Kroatië heeft een uitstekend wapen in de vorm van Luka Modric. Modric is wellicht de beste speler van het WK, en laat in elke wedstrijd zien in uitstekende vorm te zijn. Het kan die stabiliteit zijn die de Fransen parten gaat spelen. De Fransen zullen N’Golo Kanté in gaan zetten om Luka Modric te neutraliseren. Ook Kanté verkeert in prima vorm, en heeft nog geen moment van zwakte laten zien dit WK.
Frankrijk gaat wellicht de dominantere ploeg zijn, maar als de sterke verdediging van de Kroaten het tot penalty’s kan laten komen dan kunnen de Fransen nog wel eens aan het kortste eind trekken. Immers, de Kroaten wonnen al twee maal een strafschoppenserie, een betere training is er niet. Hoewel de Fransen meer ervaring hebben in het spelen van een finale in het algemeen, kan dat van de huidige spelers niet gezegd worden. De laatste zes WK’s kwamen de Fransen niet tot de finale. Wedden op een overwinning van de Kroaten kan zomaar eens een lucratieve gok zijn. De odds zijn in het voordeel van de Fransen op gratis goksites als Bet777Sport en CircusSport. Maar het kan alle kanten op, aankomende zondag, de bal is rond.