US Open: zet Edmund stijgende lijn door?

Dit weekend ging het US Open weer van start. De US Open is het laatste Grand Slam tennistoernooi van het jaar. Het Australian Open, French Open en Wimbledon liggen alweer een stukje achter ons en het US Open is voor veel hard court specialisten dé kans de kroon op het seizoen te zetten. Rafael Nadal en Simona Halep beginnen dit toernooi als de nummers één op de wereld ranglijst. Maar kunnen ze deze status waarmaken? En wat mogen we verwachten van de Britten Kyle Edmun en Andy Murray?

Hectisch einde van het seizoen

Het zat hem de laatste tijd wellicht wat tegen, maar Kyle Edmund gaat een interessante en spannende tijd tegemoet. Eerder dit jaar speelde de hoogst geklasseerde Brit al een halve finale in een Grand Slam toernooi, haalde hij zijn eerste tour-level finale, en behaalde hij ook de hoogste plaats in de wereldrankring. Komende maand wordt er ook één vol mogelijkheden.

Op maandag begint de US Open voor Edmund. Hij mag het in de eerste ronde op gaan nemen tegen Paolo Lorenzi. Maar ook ná de US Open staat er nog wat op het spel. De Brit zal het in het Davis Cup Team van Groot Brittanië op gaan nemen tegen Uzbekistan, om vervolgens in Chicago de Laver Cup te spelen. Het wordt een aardig druk einde van het seizoen voor Edmund. En dat betekent dat de druk ligt op de schouders van de jonge Brit. Want een aardig tennisseizoen kan op het laatste moment nog te niet gedaan worden door een slechte afsluiter.

Gevraagd naar de terugkeer van Andy Murray op het hoogste niveau, en of dat de druk van de schouders van Edmund haalt, reageerde Kyle Edmund tegen de Britse krant The Independ op de volgende manier: “De verwachtingen en druk leg je altijd jezelf op. Ik wil het altijd goed doen, of Andy nu speelt of niet. Maar van een vriendschappelijk standpunt is het fantastisch om hem terug te zien en om meer Britse spelers goed te zien presteren.  Dus het is een gezonde situatie en het is interessant om te zien hoe goed hij het gaat doen.”

Edmund wisselvallig op hard court

De vorm van Edmund was niet altijd optimaal in het hard court seizoen, die voornamelijk gespeeld wordt op banen in de Verenigde Staten en Canada. En al die wedstrijden in dit seizoen worden gespeeld om op te bouwen naar dat ene toernooi waar het daadwerkelijk om gaat, de US Open. Gevraagd naar zijn mening over de US Open, zijn voorbereiding er op, vertelde Kyle Edmun het volgende in The Independent: “Er is altijd die opbouw en het fijne gevoel voor een toernooi als je weet dat je naar een Grand Slam gaat. En vooral op de US Open heb ik in het verleden degelijk gepresteerd. Bij de junioren speelde ik hier goed, en de voorgaande twee edities kwam ik tot de vierde en derde ronde. Ik vind de omstandigheden hier fijn; de banen en hoe ze spelen, de snelheid en de banen mijn spel beïnvloeden. In dat opzicht is het dus fijn weer terug te zijn. Met mijn vorm, die steeds beter wordt, zou ik graag meer wedstrijden hier winnen.”

Kyle Edmund, pas 23 jaar jong, behaalde vorige week de kwart finale van het Winston Salem toernooi. Niet echt het resultaat waarop men gehoopt had, al is een duidelijk stijgende lijn zichtbaar in het spel van Edmund, die nog door zal moeten groeien als hij ook in het Grand Slam toernooi van het US Open  hoge ogen wil gooien.

Kyle Edmund zal hoogst waarschijnlijk deelnemen aan het Davis Cup toernooi, waarin het Britse team het na de US Open op zal nemen tegen het team uit Oezbekistan. Deze ontmoeting staat op het programma slechts vijf dagen na de finale van het US Open, en de getalenteerde Brit heeft al aangegeven zijn deelname hieraan af te laten hangen van zijn  prestaties op de laatste Grand Slam van het jaar.

Edmund mag naar Laver Cup

Maar ook Edmund’s deelname aan de Europese Laver Cup ligt nog in de weegschaal. Wordt hij over de streep gehaald door het vooruitzicht met tennis grootheden als Roger Federer en Novak Djokovic te kunnen spelen? In de Laver Cup doen maar zes tennissers mee, dus een uitnodiging voor dit toernooi is veelzeggend. Want uiteraard willen de organisatoren van dit evenement slechts de beste tennissers ter wereld.  Als Kyle Edmund al een mee doet om de prijzen in de US Open, dan toch zeker als outsider. Maar met de stijgende vorm van Edmund in gedachte, en het gegeven dat hij geen favoriet is, kan een online gokker flink wat geld verdienen door geld in te zetten op winst van Edmund op gratis gokstites als Bet777 en Unibet.

Simona Halep uitgeschakeld

Een hoge notering in de ranking staat niet garant voor succes op de U.S. Open. Dat Simona Halep zien door in twee sets te verliezen van Kaia Kanepi. In de eerste wedstrijd, gespeeld in het Louis Armstrong Stadion, werd de als eerste geplaatste Simona Halep vijf keer gebroken. Dit grote aantal breekpunten tegen deed Halep de das om. De favoriet kon als eerste het strijdtoneel verlaten. De Roemeense wist zich in de tweede set terug te knokken naar een 4-4, maar moest uiteindelijk toch de overwinning laten aan de Estse Kaia Kanepi.  Het is tamelijk uniek dat een als eerste geplaatste tennisster in de eerste ronde van een Grand Slam verliest. In de US Open moeten we terug naar 1968 om dergelijke situatie te zien. De nummer 44 van de wereld, Kanepi, is 33 jaar oud en heeft recente jaren gekampt met blessures.

Hoe gaat het bij de heren verlopen? Hier zien we Rafael Nadal als eerste geplaatst, maar ook Roger Federer doet mee om de prijzen. De twee mastodonten zijn ongetwijfeld de grootste publiekstrekkers van het toernooi, al begint bij beide heren de leeftijd te tellen. Roger Federer zal extra gebrand zijn op toernooiwinst, wat hem weer de eerste plek op de ranglijst zal opleveren. We weten het over twee weken.