Martin Foucade behaalde een succesvolle individuele overwinning vorige week donderdag 6 december 2018. Het weekend dat erop volgde was echter een verrassing voor de Fransman. Hij zei dat hij niet wist wat er gaande was tijdens de momenten dat hij op de latten stond. Alles leek eigenlijk goed te gaan toen Foucade op de ski’s stond maar daarna ging niet alleen zijn lijf bergafwaarts maar ook zijn prestaties.
Hoewel hij de donderdag ervoor dus nog als winnaar uit de bus kwam, bleek het weekend minder goede resultaten voor hem in petto te hebben. Zaterdag behaalde Fourcarde enkel een 24ste plaats op de sprint, vanaf waar hij zondag 9 december moest starten. De vijfvoudig Olympisch kampioen moet zijn grote rivaal voor laten gaan: de Noor Johannes Boe neemt de leiding – en daarmee voert hij ook de wereldbekerstand aan na de wedstrijd in Pokljuka in Slovenië.
De in 1988 geboren Fransman, is een vijfvoudig Olympisch kampioen en een elfvoudig wereldkampioen. Hij is sinds februari 2018 zelfs de meest succesvolle Franse olympische sporter aller tijden. Fourcade is daarmee sinds 2010 de onverbiddelijke koning van de
Biathlon – hij houdt namelijk ook het record van de meeste prijzen in deze sport.
Zijn sportprestaties werden geëerd tijdens de openingsceremonie van de 2018 Olympische Winterspelen in Pyeonchang. Fourcade was de uitverkoren atleet om de Franse vlag te dragen. Het was voor hem een grote eer. In Pyeonyang, Zuid Korea wist Fourcade nog op briljante wijze te laten zien hoe skiën en schieten samen ging, door het Duitse team voorbij te streven. Hij eiste daarmee het Olympische goud op voor het Franse team in de biathlon.
“Ik begrijp niet wat er in mijn lijf gebeurt. Het lijkt wel alsof dit niet mijn eigen ervaring is, ze lijken helemaal niet op de sensatie die ik verwacht te hebben. Is het een virus? Iets wat weer voorbij gaat? Ik zou graag willen dat het iets zichtbaars is, iets wat ik uit kan leggen, maar het lijkt geen mankement te zijn die aan de buitenkant zichtbaar is.”
Fransman Fourcade heeft er zelf geen uitleg voor. “Het kan geen trainingsprobleem zijn, want we hebben een zeer zorgvuldige voorbereiding gehad in november en het ging vorige week nog erg goed. Ik ben bezorgd” zegt hij. Hij weet niet precies wat er is gebeurd.
Het parcours veranderende nog tijdens de rit, zei de Fransman en er was daardoor een groot verschil tussen de snelheid die hij in de eerste en laatste rondes kon behalen. De sneeuw was plakkerig. Hij geeft toe dat er wellicht bij zijn eerdere overwinning donderdag al tekenen te bekennen waren dat alles niet werkte zoals het eigenlijk zou moeten en dat hij “niet op een behoorlijke snelheid kan rijden.”
Vrijdag bleven de prestaties van de Fransen ook al achter na een grote underperformance op de sprint. De Fransen liepen daar klappen op maar konden die ook al moeilijk verklaren. Een paar etmalen later heeft ook Fourcade geen beter verklaring beschikbaar.
“Ik begrijp niet echt wat er in mijn lichaam aan de hand is. Wat zeker is, is dat het niet mijn gevoelens zijn.” Volgens hem is het geen probleem wat voorkomt uit een verkeerde opstelling dit seizoen. Het Franse team heeft kwaliteit in huis, er staat een ploeg uit Frankrijk dat sterk is.
Maar persoonlijk is het voor Fourcade wel lastig op een rijtje te zetten. Waarom kan hij niet op snelheid reiden? Hij denkt ook niet dat het een trainingsprobleem is. Er leven dan ook niet per se zorgen bij de Fransman, eerder wat er overheerst is onbegrip. Hij is er dan ook van overtuigd dat het weer goedkomt, en hoopt dat dat nog deze week zal gebeuren en niet pas over een maand of nog langer.
De prestaties van Martin Fourcade eerder dit seizoen waren zoals je zou verwachten voor een man zijn statuur ook erg goed – zowel individueel als collectief. Zijn onbegrip is dus goed te begrijpen. En zoals hij zei, zelf tijdens een mindere week behaalde hij toch een overwinning op een WK-evenement. Het neemt de vraag niet weg wat er aan de hand is, maar het geeft wel aan dat het nog geen slecht seizoen hoeft te worden voor de Fransman. Je kunt overwegen om nog steeds op de Fransman in te zetten gokwebsites zoals Ladbrokes en Circus.
Toch zou het voor zijn nieuwe coach, Vincent Vittoz, die Stéphane Bouthiaux – nu technisch directeur van het skiën en biatlon – vervangt makkelijker zijn als er een probleem was waar hij concreet met Fourcade aan kan werken. De Fransman heeft nog genoeg wedstrijden voor de boeg maar de tijd dringt. Hij rijdt komend weekend weer. In de tussentijd zal Fourcade proberen de nodige veranderingen te maken om aan de top te blijven maar hij zal ook rust pakken. Hij wil vertrouwen op zijn sterke punten.
Terwijl Martin Fourcade ups en downs kende, namen de andere Franse biathleten de spotlights over. Antonin Guigonnat nam een goede achtste plaats in op het individuele circuit, voordat hij voor de tweede plaats in de sprint op zaterdag eindigde. Het was Quentin Fillon-Maillet die zich onderscheidde tijdens het weekend, waarbij hij op het nippertje Johannes Boe had verslagen, dankzij een een mooi gereden tocht. In het algemene klassement is Antonin Guigonnat derde en Quentin Fillon-Maillet vijfde. Simon Desthieux is zevende. Martin Fourcade is al naar de elfde plaats af gegleden en staat 79 punten achter Johannes Boe, leider in het algemeen klassement.
Bij de vrouwen nam Justine Braisaz de leiding en ze nam de derde plaats in op de sprint, net voor haar landgenoot Julia Simon. De twee Franse dames eindigden de volgende dag op de 12e en 14e plaats door een teveel aan fouten. Over het algemeen zijn ze slechts gescheiden door een klein punt: Julia Simon is tiende, Justine Braisaz twaalfde.