US Open 2017

Achtergrond

De US Open werd voor de eerste keer gehouden in 1895. Het golftoernooi wordt georganiseerd door de United States Golf Association (USGA). Het vindt jaarlijks plaats op een andere golfbaan in de Verenigde Staten tijdens de derde week van juni. De US Open behoort tot een van de vier grote golftoernooien. Het evenement staat bekend als het tweede belangrijkste golftoernooi. De andere drie grote golftoernooien zijn: de Masters, de British Open en het PGA kampioenschap.

Van de vier grote toernooien worden er drie in de Verenigde Staten georganiseerd en een vierde in Groot-Brittannië: de British Open. Enkel golfers die aan bepaalde criteria voldoen, kunnen zich direct plaatsen voor de US Open. De US Open van 2017 is gepland van 15 tot 18 juni in Erin te Wisconsin. Het is de allereerste keer dat de US Open in Wisconsin wordt gespeeld. De golfbaan Erin Hills staat open voor het publiek, dus u kan er zelf ook golf spelen, alleen zal u dat flink veel geld kosten.

Allereerste US Open

Het allereerste toernooi van de US Open vond plaats op 4 oktober 1895 in de Newport Country Club in Rhode Island. Horace Rawlins was de eerste winnaar ooit van de US Open. Er namen toen in totaal veertien spelers deel met inbegrip van vier amateurs. Tien spelers hielden het vol tot op het einde. Rawlins had het voordeel dat hij Newport Country Club zeer goed kende, omdat hij er werkte.

Prijzenpakket

Onlangs werd door de USGA bekendgemaakt dat de winnaars van de US Open dit jaar meer geld mee naar huis kunnen nemen dan vorig jaar. Zo kroont de US Open zich als het toernooi met het hoogste bedrag aan prijzengeld. De uiteindelijke winnaar van 2017 sleept een cheque van 2,16 miljoen dollar in de wacht. Vorig jaar ontving Dustin Johnson slechts 1,8 miljoen dollar. Tijdens de voorbije jaren is het prijzengeld snel de hoogte ingegaan: van 6 miljoen dollar in 2003, 9 miljoen dollar in 2014, 10 miljoen dollar in 2015 naar 12 miljoen dollar in 2017.

Als we de vier grote golftoernooien met elkaar vergelijken, dan zien we dat het PGA kampioenschap in 2017 een prijzengeld van 10 miljoen dollar oplevert, waarbij de uiteindelijke winnaar naar huis gaat met 1,8 miljoen dollar. Bij de Masters bedroeg het prijzengeld in 2016 10 miljoen dollar met 1,8 miljoen dollar voor de winnaar. De British Open toverde een prijzengeld van 8,5 miljoen dollar tevoorschijn, waarbij de winnaar 1,55 miljoen dollar ontving.

Beste vijf golfspelers

Doorheen de geschiedenis hebben vijf spelers een bijzondere indruk achtergelaten tijdens de US Open. Op nummer vijf staat Hale Irwin. Hij stond bekend om zijn reputatie als uitstekende golfer in zeer uitdagende omstandigheden. Het hoeft dan ook niet verwonderlijk te zijn dat Irwin de US open won. Het toernooi wordt immers gezien als een van de moeilijkste toernooien die er bestaan. Irwin kon de overwinning driemaal op zijn naam schrijven: in 1974, 1979 en 1990.

Tiger Woods neemt de vierde plaats in. Hij heeft zesmaal moeten deelnemen om het toernooi te kunnen winnen in 2000. Daarna won hij nog twee keer: eenmaal in Bethpage Black in 2002 en ook nog in Torrey Pines in 2008. Tijdens dat laatste toernooi was hij zelfs gewond aan zijn been, maar dat hield hem niet tegen om het toernooi te winnen.

De derde plaats gaat naar Ben Hogan. Hij won het toernooi in 1948, 1950, 1951 en 1953. Hogan kenmerkte zich door zeer opmerkelijk en consistent te scoren. Hij bereikte steeds de top vijf tijdens negen opeenvolgende deelnames. Bij 15 deelnames tussen 1940 en 1960 viel hij nooit buiten de top 10.

Jack Nicklaus haalt de tweede plaats bij de vijf beste golfspelers van de US Open. Hij won het toernooi in 1962, 1967 en 1972. Hij werd vier keer tweede en haalde elf keer de top vijf. Hij draagt het record om 18 keer in de top 10 verschenen te zijn. Dit alles verschafte hem de bijnaam ‘gouden beer’.

Bobby Jones wordt gezien als de allerbeste golfspeler op de US Open. Jones nam elf keer deel aan de US Open en belandde daarbij steeds in de top tien, slechts een enkele keer eindigde hij op de elfde plaats. De vier overwinningen van Jones dateren van 1923, 1926, 1929 en 1930. Jones ging op de leeftijd van 28 jaar met pensioen.

Winnaar van 2016

Dustin Johnson was de winnaar van vorig jaar. Het werd een spannende overwinning want de USGA moest eerst onderzoeken of het golfspel van Johnson wel degelijk volgens alle regels was verlopen. Johnson was dus aanvankelijk lang niet zeker van een overwinning. Hij moest de beslissing van de USGA afwachten. Hij kreeg uiteindelijk wel een strafmaatregel voor het overtreden van een bepaalde regel, maar kon toch nog het toernooi winnen.

Toekomstige US Open

Het is interessant om vast te stellen dat de golfbanen voor de toekomstige US Open van 2018 tot 2026 nu al gekend zijn. In 2018 wordt de US Open georganiseerd in Shinnecock Hills Golf Club, Southampton, New York. In 2019 volgt de Pebble Beach Golf Links, Pebble Beach, Californië. In 2020 is het de beurt aan de Winged Foot Golf Club in Mamorneck, New York. Torrey Pines, La Jolla, Californië volgt in 2021. Het jaar daarna vindt de US Open plaats in de Country Club, Brookline, Massachusetts.

In 2023 mag de Los Angeles (Calif.) Country Club het toernooi verwelkomen. In 2024 valt die eer te beurt aan de Pinehurst Resort & Country Club, Village of Pinehurst, North Carolina. Vervolgens zal Oakmont Country Club, Oakmont, Pennsylvania de fakkel overnemen. Ten slotte zal de US open in 2026 worden georganiseerd vanuit de Shinnecock Hills Golf Club, Southampton, New York.

Gokken op de winnaar van 2017

Via verschillende goksites kan u geld inzetten op de mogelijke overwinnaar van de US Open 2017. U kan hiervoor terecht bij talrijke bookmakers. Denkt u dat de winnaar van vorig jaar, Dustin Johnson, de overwinning in de wacht zal slepen of gaat u voorkeur uit naar Tiger Woods?