Vooruitblik op het WK voetbal 2018

Het WK 2018 in Rusland wordt het toneel van een epische strijd tussen de beste voetballers ter wereld, de beste teams ter wereld, jonge talenten en oude van dagen. Een toernooi met prominente thuisblijvers en onverwachte deelnemers. Een laatste kans voor grootheden als Ronaldo en Messi. En, niet onbelangrijk, een prima excuus om een avondje voor de tv te zitten. Een vooruitblik op het WK 2018.

Vijfvoudig winner Brazilië krijgt dit WK de kans de beker wederom te veroveren, en zo de blamage van vier jaar geleden recht te zetten. Een blamage die is toegebracht door een andere kanshebber op de titel dit WK, Duitsland. Duitsland krijgt komende maand de kans om als eerste land sinds 1962 voor de tweede maal op rij de eindoverwinning te halen. Italië, Nederland en de Verenigde Staten zien dit alles voor de buis aan, want deze landen wonnen geen ticket naar Rusland. Panama en IJsland worden dit WK ontgroend, nog nooit eerder deden ze mee.

Ondertussen valt er ook genoeg te zeggen over het gastland, Rusland. Niet eerder was een gastland zo controversieel als Rusland anno 2018, het militaire regime ten tijde van het Argentijnse gastheerschap in 1978 daargelaten. Rusland gaat de eerste wedstrijd tegen Saudi Arabië spelen. En winnen, volgens van de odds op gratis goksites als Ladbrokes en Unibet.

Nu of nooit voor Messi en Ronaldo

Ronaldo is 33, en Messi wordt deze maand 31. Als ze in de toekomst nog aan WK’s mee doen zal dit niet in topvorm zijn en het WK 2018 lijkt daarom de kans bij uitstek de felbegeerde wereldbeker mee naar huis te nemen. Natuurlijk is het zo dat in de huidige tijden de echte grootheden van de sport lang mee lijken te gaan, denk alleen al eens aan Nadal, Federer, Tom Brady en LeBron James. Maar of de stervoetballers van dit moment hetzelfde te wachten staat valt nog te bezien.

Het Portugal van Ronaldo staat momenteel op de vierde plaats van de FIFA ranking. Deze hoge notering komt vooral door het winnen van EK in 2016. Manchester City middenvelder Bernardo Silva heeft ook een belangrijke rol gehad in de hoge notering. Messi’s Argentinië staat niet ver lager dan Portugal, het land vinden we terug op de vijfde plek. De finaleplaats van het WK in 2014, die Argentinië verloor door een tegengoal van Duitsland in de extra tijd, staat nog op het netvlies van de Argentijnen. Ze willen ongetwijfeld revanche. Messi wordt bijgestaan door Sergio Aguero en Gonzalo Higuain. Voor deze veteranen is het WK 2018 hun derde WK, ook nieuweling Paulo Dybala verdient een vermelding hier. Een eindzege van Portugal of Argentinië kan eindelijk antwoord geven op de vraag wie de beste voetballer van het moment is, Messi of Ronaldo?

Hoe staan Duitsland en Brazilië ervoor?

Duitsland zal dit WK aantreden om de beker te verdedigen, en doet dat weer met coach Joachim Low aan het hoofd, en met grotendeels dezelfde spelersgroep, zij het dat Philip Lahm en Bastian Schweinsteiger ontbreken. Wel van de partij zijn Toni Kroos (Real Madrid), en Julian Draxler (PSG).

Brazilië begint het WK met hervonden moed. Dit is vooral ingegeven door het sterke spel van Brazilië in aanloop naar Rusland 2018. Al twee jaar ging geen wedstrijd verloren. Coach Tite lijkt een belangrijk aandeel te hebben in het goede spel. Neymar is fit, en krijgt aanvallende steun van nieuwkomers Gabriel Jesus en Philippe Coutinho. De 25-jarige Alisson Becker wordt al de Messi van de keepers genoemd. Op zijn schouders de zware last dit waar te maken in Rusland.

Zeker in de gaten te houden: IJsland. Het land dat op het EK 2016 opzien baarde door de thunderclap, en door Engeland naar huis te sturen. Kunnen ze ook op dit toernooi vriend en vijand verrassen?

Wedstrijden voor in je Agenda

De groepsfase wordt dit WK ééntje om niet zomaar over te slaan. Sterke landen kunnen zich geen verlies permitteren, en zwakke landen moeten vooral onderling zien te winnen willen ze verder komen. Maar welke wedstrijden mogen met stift in de agenda?

Duitsland vs. Mexico, 17 juni. Mexico is een tegenstander van formaat, en wellicht een zwaardere opponent dan Brazilië voor titelkandidaat Duitsland. Mexico is de huidige CONCACAF kampioen en zal ongetwijfeld meer tegenstand bieden dan de laatste keer dat de twee landen elkaar troffen, in de Confederations Cup toen Duitsland Mexico met 4-1 versloeg.

Portugal vs. Spanje, 20 juni. Het is vrij uniek, twee titelkandidaten die elkaar treffen in de groepsfase van het toernooi. Dit maakt de groepsfase er één om naar uit te kijken. Spanje komt met een veteranenteam; David Silva, Diego Costa, en Sergio Ramos zijn van de partij. Maar dat dit geen garantie voor succes bewees Spanje op het vorige WK, toen het al vroeg in het toernooi hard onderuit ging.

Egypte vs. Saudi Arabië, 25 juni. Het is een klein wonder te noemen dat Saleh speelt, dit WK. En als hij al een half uurtje goed speelt mag Egypte in zijn nopjes zijn. Maar het spektakel van deze wedstrijd komt vooral van buiten de lijnen. De landen zijn concurrenten in de strijd voor kwalificatie voor het WK van 2022, en politieke partners in de economische blokkade van de Verenigde Arabische Emiraten.

England vs. België, 28 juni. Elke wedstrijd van de Rode Duivels staat natuurlijk met kapitalen in uw agenda. Maar de match tegen Engeland is toch wel echt de vuurproef voor het Belgisch elftal. Is de groep echt zo sterk als de individuele capaciteiten van de spelers doen vermoeden. Kunnen we eindelijk onze status waar gaan maken of gaan we weer voortijdig naar huis? De wedstrijd wordt extra bijzonder doordat veel Belgische spelers in de Britse Premier League spelen. Echter, de wedstrijd tussen de favorieten in de groep is de derde wedstrijd in de groepsfase, en het kan dus zomaar zo zijn dat één van de twee landen al zeker is van de volgende ronde.

Wie zijn de jonge talenten om in de gaten te houden?

Hij is nog maar 19-jaar oud, maar de Fransman Kylian Mbappé is nu al één van de grote namen in het mondiale voetbal. Paris Saint-Germain haalde het talent vorig jaar voor 215 miljoen dollar. Mbappé maakte de investering meer dan waar en scoorde 21 keer, en gaf 16 keer een assist. Ook bij de Egypte, toch geen voetballand bij uitstek, loopt talent rond. Salah kennen we al en behoeft geen introductie. Maar ook de 23-jarige Mahmoud Hassan is zeker een voetballer om te volgen. De 22-jarige Mexicaan Hirving Lozano presteert fantastisch bij PSV Eindhoven en kan zich dit toernooi voor grotere clubs in de kijker spelen.