Topscoorder van 2018: Ronaldo of toch weer Messi?

2018 was wederom een mooi jaar voor het voetbal waarin vele records werden gebroken. De grote vraag die bij veel voetbal liefhebbers blijft hangen in de winterstop is wie de topscorer van het jaar gaat worden. Het is geen verrassing dat de laatste jaren deze eer naar Messi of Ronaldo ging, en het zijn dan ook deze spelers die men voor deze eervolle vermelding in de gaten houdt. In 2017 wist Lionel Messi met 1 doelpunt verschil te winnen van Cristiano Ronaldo door 54 keer voor club en land te scoren. Heeft Messi dat in 2018 ook weten te bereiken?

Lionel Messi was in 2012 de eerste die naar 40 jaar hoge ogen wist te gooien door het record aan het aantal persoonlijke scores te verbreken. Tot die tijd stond het record voor de meeste gescoorde op naam van de Duitse Gerd Muller. Hij scoorde in 1972 85 doelpunten voor club en land. Het leek alsof het record onschendbaar was tot daar Messi in 2012 de skills in huis bleek te hebben om het te verbreken – en daarmee was hij wellicht de enige speler ter wereld die het leek te kunnen. Hij verbrak het record niet simpel met maar 1 of twee doelpunten. Nee, Messi wist 91 keer het net te raken. 79 keer voor Barcelona tijdens 60 wedstrijden en 12 keer voor Argentinië in 9 wedstrijden. Wie waren in 2018 zijn voornaamste uitdagers?

Mohamed Salah – Egypt, Liverpool – 44 goals

De Egyptische Mohamed Salah scoorde 44 goals in 55 wedstrijden die hij speelde voor zijn lang Egypte en zijn ploeg Liverpool. In 2017 scoorde hij er 37. Salah wist zijn persoonlijke prestatie dus flink te verbeteren afgelopen jaar en dringt daarmee nog net niet door in de top drie van de topscorers in de Europese divisies dit jaar. Salah weet zichzelf hier mee in de picture te spelen en heeft zich zelf nu als succesvolle spit op de kaart gezet. Zijn seizoen begon al zeer erkentelijk met een prachtige goal tegen Manchester City, een wedstrijd die Liverpool met 4-3 wist te winnen thuis.

Hij scoorde vervolgens minstens 1x in elke wedstrijd in een rij van 7 wedstrijden in de Premier League en de Champions League. Aan het einde van het eerste seizoen van 2018 had Salah 21 doelpunten gescoord. In de zomer was onderdeel van het Egyptische nationale team waar hij vol trots voor uit kwam tijdens de FIFA World Cup. Hij scoorde twee keer tijdens twee wedstrijden. Helaas voor Salah bereikte Egypte de volgende ronden niet en kwamen ze niet verder dan de groepsfase waardoor zijn de telling van zijn persoonlijke scores bleef steken. Ook in het tweede seizoen in 2018 was Salah tref zeker voor zijn team in de Premier League en de Champions League wat zijn totale score op 44 goals brengt na 55 wedstrijden.

Robert Lewandowski – Polen, Bayern Munchen – 46 goals

Net op het podium in 2018 staat de Poolse Robert Lewandowski. Lewandowski scoorde 46 goals tijdens 56 wedstrijden voor zijn club Bayern Munchen en zijn land, Polen. De Poolse spits is ongelofelijk trefzeker wanneer hij zich voor een doel bevindt. Lewandowski wist echter niet zoals Salah zijn persoonlijke score van vorig jaar te overtreffen. Waar hij in 2017 nog 52 goals scoorde uit 54 wedstrijden, speelde hij in 2018 2 wedstrijden meer maar scoorde hij toch 6 punten minder. Dit zal ongetwijfeld een telleurstelling voor hem zijn, al doet hij het met een derde plaats op deze topscore ranglijst behoorlijk goed en hij heeft prachtig goals gemaakt afgelopen jaar.

Vanaf januari 2018 tot het einde van het einde van het seizoen scoorde de Poolse spits 14 keer tijdens 13 wedstrijden in de Duitse eredivisie, de Bundesliga. Lewandowski scoorde 2 goals in 6 wedstrijden in de Champions League en 4 keer tijdens 3 wedstrijden in de DFB-Pokal. Het lukte Lewandowski niet om tijdens de World Cup te scoren helaas en ook zijn land, Polen wist niet langs de groepsfase te geraken in het toernooi. Afgelopen seizoen wist hij wederom veel doelpunten te maken, meer zelfs dan in het eerste deel van 2018. Hij scoorde er nog 26 en sloot het jaar daarmee af op een totaalscore van 46 goals.

Cristiano Ronaldo – Portugal, Real Madrid/Juventus – 49 goals

Zo zijn we belang bij de topscoorders van 2018 die al een aantal jaar om de naam topscoorder van Europa vechten. Ronaldo neemt, helaas voor hem, wederom een tweede plaats in op het podium. Hij scoorde 49 goals tijdens 53 wedstrijden voor zijn clubs Real Madrid en Juventus en zijn land, Portugal. Ronaldo heeft sinds 2010 elk jaar meer dan 40 goals gescoord. Dat is een behoorlijke rij en een indrukwekkende lijst. De Portugese ster deed niet voor zichzelf onder in 2018. In 2017 eindigde hij uiteindelijk op 53 goals uit 60 gespeelde wedstrijden. Het leek er lang op dat hij ook dit jaar de 50 goals zou gaan halen en zou gaan overtreffen, maar daar blijft hij achter bij zijn prestatie uit 2017.

Het afgelopen jaar heeft Ronaldo wederom veel interessante ervaringen opgeleverd, met name zijn switch van Real Madrid naar Juventus afgelopen zomer moet voor hem een memorabel moment zijn geweest. Voor Real Madrid scoorde hij nog verreweg de meeste goals afgelopen jaar, namelijk 28, 22 goals in La Liga en 6 in de Champions League.  Tijdens de World Cup scoorde hij vier keer tijdens vier wedstrijden maar helaas moest ook Portugal het toernooi vroeg verlaten na een verloren wedstrijd tegen Uruguay in de ronde van 16. Na de switch nar Juventus moet de spits echt zijn draai weer even vinden zo lijkt het. Hij scoorde nog maar 13 keer voor zijn nieuwe club tot nu toe maar hij lijkt daarmee zijn fans niet teleur te stellen.

Lionel Messi – Argentina, Barcelona – 51 goals

Wie ook niet teleur stelt is Lionel Messi. Messi is de enige speler dit jaar die daadwerkelijk 50 doelpunten weet te maken en nog 1 meer om precies te zijn. Hij voert daarmee wederom de topscore lijst aan. Hij scoorde er wel geen 90 in dit jaar, waarmee hij natuurlijk eerder het record van meest gescoorde doelpunten per kalenderjaar op zijn naam zetten, maar weet toch weer zijn rivaal Ronaldo af te troeven. De Argentijn heeft sinds 2009 elk jaar 40 of meer doelpunten gescoord. In 2018 scoorde hij 51 keer tijden 54 wedstrijden waarin hij uitkwam voor zijn club Barcelona en zijn land Argentinie.  Daarmee is hij in 2018 de absolute topscoorder. Hij blijft daarmee een goede speler om op in te zetten, bijvoorbeeld op sites zoals Unibet en Bet777.