Toekomstmuziek: NBA Basketball League in Afrika

De National Basketball Association heeft plannen uit te breiden naar het Afrikaanse continent. In de plannen  van de NBA om basketbal naar het continent te brengen is plaats voor een competitie van twaalf teams uit verschillende Afrikaanse landen. Als mogelijke deelnemende landen zijn genoemd Angola, Egypte, Kenia, Marokko, Nigeria, Rwanda, Senegal, Zuid Afrika en Tunesië. Voor het begin van de competitie hoeven we niet eens lang te wachten, die zou namelijk al in 2020 moeten beginnen onder de noemer Basketball Africa League.

Competitie start al in 2020

In de toekomstige plannen voor basketbal op het Afrikaanse continent werkt de grootste en bekendste basketbal competitie ter wereld, de NBA, samen met de International Basketball Federation, de eerste kwalificatie toernooien moeten dit jaar al van start gaan. Verdeeld over het continent zijn er al verschillende basketbal ploegen, maar een professionele competitie ontbreekt nog.

De toekomstige Basketball Africa League zal de al bestaande competities en ploegen dus samen gaan brengen. Hierdoor zullen de clubs meer zichtbaarheid krijgen, en dus ook makkelijker geld kunne verdienen. NBA commissaris Adam Silver: “De Basketball Africa League is een belangrijke volgende stap in de voortdurende ontwikkeling van het spel in Afrika. In combinatie met andere programma’s op het continent zetten we ons in om basketball tot een economische motor in sport, media en technologie in Afrika te maken. Dit gaan nieuwe mogelijkheden opleveren.”

De plannen, die al in een vergevorderd stadium zijn, krijgen steun uit onverwachte hoek. Voormalig Amerikaanse President Barack Obama juicht de plannen namelijk van harte toe. In een tweet: “Ik heb altijd van basketbal gehouden omdat het gaat om het bouwen van een team dat meer is dan de som der delen. Ik ben blij met deze uitbreiding naar Afrika omdat voor een ontwikkelend continent dit meer betekent dan wat er op het veld gebeurt.”

NBA en de banden met Afrika

De NBA heeft al veel langer banden gehad met Afrika, dus de ontwikkeling richting dit continent komt dus absoluut niet als een verrassing voor volgers van de sport. De forward van de Toronto Raptors OG Anunoby heeft Nigeriaanse ouders, de center van de Hornets, Bismack Biyombo heeft ouders ui de Democratische Republiek Congo. Beide spelers waren aanwezig bij de NBA All-Star lunch-conferentie waar de aankondiging werd gemaakt.

Andere spelers met een Afrikaanse achtergrond zijn Joel Hans Embiid, een speler uit Kameroen die voor de Philadelphia 76ers uit komt. De mondiale NBA ambassadeur is Dikembe Mutombo uit de Democratische Republiek Congo. Hij speelt momenteel voor de Atlanta Hawks. De voorzitter van de Raptors is Masai Ujiri uit Nigeria.

De kwalificaties voor deelname aan wat het meest prestigieuze basketbal toernooi, misschien wel sport toernooi, van Afrika gaat worden moeten nu dus snel van start gaan. Want al in 2020 moet de eerste bal door de hoepel. Maar hoe gaan die kwalificaties er precies uit zien? Wordt het een knock-out structuur, een nationale kwalificatie competitie?  Volgens Adam Silver gaan de uitverkozen landen twee teams opleveren voor de Basketball League Africa. Welke twee team per land mogen gaan deelnamen moet bepaald worden door middel van play-ins.

De Portland Trail Blazers hebben een belangrijke rol gespeeld in het brengen van het basketbal naar het Afrikaanse continent. Al-Farouq Aminu heeft namens Team Afrika meegespeeld in de NBA Africa Games, CJ McCollum heeft aan diezelfde spelen deelgenomen al speler in Team World.

Kwalificatie toernooien binnenkort van start

Er moet nogal wat haast gemaakt worden wil de competitie ook echt op tijd van start gaan. De Basketball Africa League staat namelijk al gepland voor januari 2020. Er is dus nog minder dan een jaar te gaan tot het begin van de belangrijkste basketbal competitie van het Afrikaanse continent. Het NBA avontuur in Afrika zal de eerste keer zijn dat de NBA een professionele competitie op zet buiten het Amerikaanse continent.

Het is groot nieuws, en dat in zo’n kort tijdsbestek. Maar het Afrika avontuur van de NBA heeft een presidentieel tintje gekregen. Want Barack Obama heeft zich op Twitter positief uitgelaten over de plannen van de NBA, en er zijn geruchten dat hij een hands-on rol zal krijgen in het uitrollen van de basketbal competitie in Afrika.

Wat die rol precies in gaat houden is nog geenszins bekend, maar dat de nog immer populaire voormalig Amerikaans president als een uithangbord gaat fungeren, zoveel is al wel duidelijk.

Wat gaat er na Afrika gebeuren? Zal de NBA doorgaan met het zoeken van nieuwe afzetmarkten? Gaan er ook competities opgezet worden in China en India wellicht? Lopen ook daar nog onontdekte talenten rond die uitverkochte stadions in beroering kunnen brengen?

De aankondiging over het exporteren van basketbal naar Afrika werd gedaan in aanwezigheid van hoog geplaatste personen in de basetbal wereld. De secretaris generaal van de Internationale Basketbal Federatie (FIBA) Andreas Zagklis was aanwezig, net zoals FIBA Africa voorzitter Hamane Niang. Michael Jordan, nu eigenaar van de Charlotte Hornets, was aanwezig, Larry Tanenbaum, Toronto Raptors voorzitter was er ook. NBA vice voorzitter en directeur van NBA Africa Amadou Gallo was ook van de partij. Het gaf de aankondiging een zeker gewicht.

Barack Obama krijgt rol in Basketball Africa League

Niet in persoon, maar wel door middel van een ingezonden video, was ook Barack Obama zelf aanwezig. Zijn boodschap: “Door sport, als je je inzet, zal je beloond worden.” Nog steeds is niet duidelijk wat de rol van Obama gaat zijn, maar Adam Silver had er het volgende over te zeggen:

“We hadden het genoegen een paar uur met president Obama te mogen praten. “We weten allemaal hoe veel werk hij gedaan heeft in Afrika, en wat een fan van de sport hij is. Hij heeft aangegeven direct betrokken te willen zijn bij de activiteiten in Afrika. Hij begrijpt ook de economische mogelijkheden in Afrika. En hoewel we nog steeds in gesprek zijn over wat zijn rol precies gaat zijn, we weten in ieder geval dat hij betrokken gaat worden.”

Het gaat niet lang meer duren of je kunt ook op Afrikaanse basketbal ploegen weddenschappen afsluiten op gratis goksites als Unibet of Bet777. Je zult er echter nog heel even geduld voor moeten hebben.